Mi lehetett az oka annak hogy öngyilkos lett? Komolyan nem értem. (Bár nem igazán önismereti kérdés. )
Aki mások gondolatait akarja megérteni, az lehetetlen küldetésbe vágott. Oka pedig számtalan lehet.
Az emberek többsége addig jut el, hogy ez a tett gyávaság, és a problémák elől való menekülés, holott ez nem igaz. Éppenséggel ez is problémamegoldás, csak nem jó.
A depresszióból egyenes út vezethet ide, ha nem segítenek rajta. Egészen addig fajulhat, hogy az illető megutálja magát. Akkor már azért nem szól senkinek, mert ő nem érdemli meg, hogy segítsenek rajta, ha pedig nem veszi észre a környezete a problémát, akkor az igazolja az önutálatot, miszerint semmit sem ér, senkinek sem kell stb. Ha túl mélyen van az illető, akkor hiába van mellette akárki, nem érzi a közelségét. Gyanakszik, hogy csak szánalomból van mellette - ismét csak az önutálat miatt. Beszűkülnek a perspektívák, és egyetlen megoldás marad: a vég.
A depresszió kialakulhat kedvezőtlen életkörülmények, vagy ingerhiányos környezet miatt - pl túlzott monotonitás. Vagy genetikailag is öröklődhet: ha valakinek a felmenői között fordult elő öngyilkosság, nagyobb valószínűséggel lesz ő is az, mint más családokban, ahol ez nem jellemző. Esetleg a nem megfelelő agyi folyamatok is felelősek lehetnek ezért: egy a kérdés, hogy a depresszió miatt változik a hormontermelés, vagy a hormontermelés miatt alakul ki depresszió - a kettő nem ugyanaz!
Általában a szerotonin alultermelését állapították meg a suicid egyéneknél. Az egyik ismerősöm esetében a 4 alapvető boldogsághormonból három is alultermel, köztük a szerotoninnal, bár nem jelentős mértékben. Nála tehát a depresszív és suicid hajlam a kémiából fakad, nem pedig a környezetből. Amiket leírtam, csak az ő példáján keresztül megismert dolgokból tudtam meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!