Megszakadt a terápiám a pszichológussal. Elveszett a bizalom. Nagyon megvisel. Mit tegyek?
Nemtudom, hogy volt-e valaki hasonló cipőben, de nincs új a nap alatt. Ezért reménykedem benne, hogy talán valaki tud tanácsot adni.
Nagyon fontos volt számomra a terápia. Teljesen a bizalmamba fogadtam a pszichológust. Mivel többször sem tartotta a szavát és a beszélgetések alatt nagyon figyelmes és együttérző volt, de üzenetekben viszont többször rideg, távolságtartó és elutasító, abbahagytam a terápiát. A viselkedése teljesen nárcisztikusnak tűnt. Love bombing, traumakötés, gázlángozás stb. Teljesen szétestem, ezért mondtam, hogy legyen vége. Most viszont úgy érzem, hogy nagyon hiányzik, mintha szerelmi bánatom lenne és gyászolnám a kapcsolatot. Azthiszem így is van. Volt egy nárcisztikus exem és brutális volt a felépülés, de most ugyanazt érzem. Szerencsére ez nem tartott olyan sokáig. Lehet, hogy áttétel, de szerintem nem az. Mindent érzésemnek van alapja szerintem. Járt már valaki így? Mit lehet tenni ilyenkor, hogy visszataláljak magamhoz?
Írnál kérlek bármi konkrétumot, hogy mégis mi történtek pontosan, amire te azt gondolod, hogy nem tartotta a szavát? És hogy üzenetben mégis miért kellene negédesnek lennie? Szerintem az még nem feltétlenül probléma, ha egy pszichológus üzenetben diplomatikus és tárgyias! ÉS az sem mindegy, hogy miért volt elutasító! Mégis miért ne lehetnének olyan dolgok az életben, amikor teljesen értelmes dolog elutasítónak lenni?
Egyelőre még nem egyértelmű, hogy a doki viselkedett rosszul és nem te vártál túl sokat, indokolatlanul! A kérdést így úgy teszed fel, hogy megszakadt, nem úgy, ahogy történt, hogy te szakítottad meg.
Nálam nem volt ilyen, velem mindig kedves, és figyelmes volt a pszichológus, valamint tudom, hogy az ő munkaideje abban az órában van, amikor ott vagyok vele, nem bombáztam üzenetekkel.
Mondj konkrétumokat.
#4 A terápia kezdetén sokat jegyzeteltem. Ezt mondtam neki és ő akkor kérte, hogy küldjem el. Nem volt szándékomban ezzel terhelni, de nagyon jól esett a kíváncsisága egyébként. Éreztem a segíteni akarást. Ezenkívül írta azt is, hogy nyugodtan írjak neki. Aztán a 10. alkalom után nem küldött egy terápiás anyagot, amit ígért. Ekkor ez nagyon rosszul érintett. Írtam is neki erről. Akkor nagyon rendes volt és ez nagyon jól esett. Azt irta,hogy ezentúl igyekezni fog időben küldeni az anyagokat. Még ugyanazon a héten ismét nem küldött valamit amit ígért. Ez már nagyon rosszul esett, mert előtte 4 nappal nem ezt beszéltük meg. Ráadásul mindkét anyagnál volt valami gond. Pl. az első esetben egy relaxációs anyagban volt egy megszakítás, amikor olyan hang hallatszott, mintha üzenetet írna közben és a válasz hatására visszafojtana egy nevetést. Amikor szóvá tettem, hogy ezek a dolgok nagyon rosszul esnek és olyan, mintha traumakötésben lennék. Akkor részben felülírta az üzenetekre vonatkozó, általa lefektetett kereteket. Amivel egyébként nem lett volna gáz, csak az időzítés nem volt megfelelő, mert így büntetésként hatott, pedig állítása szerint nem annak szánta. A felvezetésénél mégis így állította be. Ebben a beszélgetésben mondott még olyat, ami bántott. Többek között azt, hogy nem vagyunk egyenrangúak. Mindez kb. 10 nap leforgása alatt történt. Azután, hogy nagyon sokmindent megosztottam vele. Aztán jött ez a gázláng érzés, amikor azt mondta, hogy ő nem mondott olyat, hogy nem vagyunk egyenrangúak. Még pár dolog volt amit szintén tagadott, de én tisztán emlékeztem rájuk. Aztán később mégis elmondta, hogy miért mondta, illetve, hogyan értette.
Nem kell üzenetben negédesnek lennie, de a legutóbbi ilyen "tüskénél" az történt, hogy írtam neki ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Nagyon magam alatt voltam és ezt leírtam. Erre annyi volt a válasza, hogy nagyon sajnálja, hogy pont most, de a következő alkalom elmarad. Szóval igazából figyelmen kívül hagyta azt amit írtam. Nem azt volt a baj, hogy nem találkoztunk, hanem az, hogy válaszra sem méltatott.
Az érzés amit ez kiváltott belőlem és a terápiás ülések alatti viselkedése, közötti hatalmas különbség volt az ami nagyon furcsán érintett.
Megindokolta azt is, hogy miért volt "elutasító", de ő játszmaként látta a dolgot én pedig a helyzetet akartam tisztázni. Így mivel ő rövidre zárta egy skatulyával, én egyedül maradtam benne.
Valószínűleg nem jól reagáltam ezekre, de azthiszem, hogy a reakcióim a korábbi sérülések miatt is erősödhettek fel. A viselkedése, a kontrasztok és még néhány dolog nagyon emlékeztetett a nárcisztikus exemre. (Ezeket írom a kérdés alatt is)
Az agyam már folyamatosan ezen pörgött. Pontosan úgy, mint abban a nárcisztikus kapcsolatban. Ezért igen, én mondtam, hogy legyen vége. Ami nem biztos, hogy jó döntés volt és nagyon hiányzik és hiányoznak kezdeti beszélgetések, de hiperérzékeny lettem. Most kezdek megnyugodni talán.
Egyébként semmi rosszat nem szeretnék mondani róla. Nagyon megszerettem. Azthiszem ott csúszott el a dolog, hogy játszmának vett valamit, ami szerintem nem az volt. Mondta, hogy sajnálja és visszaépítjük a kapcsolatot, de nem éreztem.
Nem állítom, hogy velem nincs baj. Lehet, hogy régebbi traumára utaló volt a reakcióm és a megszakítás, de kezdtem szétesni. Azt éreztem, hogy semmi olyan dolog nem fog történni, ami ténylegesen kiránt ebből a felfokozott lelki állapotból. Ami már aludni sem hagyott.
Mindenesetre nem hagytam volna ott, ha érzek valami olyan dolgot, amivel valóban látom a törekvést a helyzet rendbehozatalára. Valami gesztusra vártam. De igazából az terápiás időm, ment erre. Mondta, ez idő alatt, hogy sajnálja, de szerintem senkinek sem lenne elég az, ha egy bizalmi kapcsolatban, ilyen lelki állapotban valaki hetekig váratná és 50 perc után lelépne. Tudom, hogy munkaidő.., de szerintem ez egy kivételes, egyszeri helyzet volt. A gesztus egyébként lehetett volna egy tisztázó levél vagy egy külön erre szánt óra, ami nem az én terápiás időmben zajlik. Szóval valami olyasmi, amivel látom a törekvést, hogy tényleg szeretné helyreállítani azt szövetséget, amit több mondatával is ígért.
Ez esetben még most is folytatnám a terápiát. Így viszont hülyének érezném magam, ha újra visszamennék, hiába húz vissza egy csomó minden.
Voltak még ezeken kívül apróságok, de nehéz így összefoglalni. Még a fejemben is zavaros. Az biztos, hogy határsértés történt és valószínűleg részemről is annak hatott a helyreállításra való túlzott törekvés, de nem ennek szántam és kifejezni sem tudtam jól. Ahogy talán ő sem. Ráadásul mivel nem is az én dolgom lett volna a helyreállítás, elég hülyén vette ki magát a dolog. Elnyomni viszont nem tudtam és nem is akartam magamban ezt a vágyat. Talán az ő szemszögéből ez valami kétségbeesett, szánalmas kapálózásnak tűnt.
Annyira komplex az egész, hogy nehezen tudom egyben látni. Ráadásul szerintem talán bizonyos sémák is beindultak bennem.
Szerintem én próbáltam mindent megtenni, hogy helyreálljon a dolog, mert engem kínzott ez az egész, de neki lehet, hogy már unalmassá vált a téma. Mivel engem érintettek ezek a dolgok, nekem fájt és olyan volt, mintha ő már elutasítóvá válna. Viszont közben biztosan én is sértettem, mert van bennem egy olyan, talán védekezési reakció, ami miatt az ilyen sztorik végére nem leszek túl kedves. Valami tehetetlenség érzés, ami arra utal, hogy el kell engedni valami fontosat, amit nem szeretnék. Elengedni viszont nem tudtam a dolgot, mert úgy éreztem, hogy én mindent beletettem és nem én kezdeményeztem azt, hogy a kapcsolat ide jusson.
Van egy idézet ami idevág..
"Ha folyamatosan rágódsz
valakin, kikészült az
idegrendszered, ezzel kelsz és
ezzel fekszel, nem tudod
letenni, másra gondolni, és készenléti állapotba kerültél,akkor elképzelhetó, hogy
nárcisztikus bántalmazást
éltél át vagy valaki egy korábbi nárcisztikus bántalmazásra emlékeztet, és a tested erre reagál. Senki sem agyal ennyit ok nélkül és jókedvében."
/Dr. Ramani nyomán/
Ezt zajlott le bennem és nagyon hiányzik és nagyon szeretném helyrehozni, de ehhez a sajnálom szónál többre lett volna szükségem. Azt nemtudom, hogy mire (talán a fent említett gesztusok valamelyikére) vagy bármire, ami kiránt ebből, de úgy éreztem, hogy magamra hagyott ebben és én nem tudtam mit csináljak. Valahogy meg kellett szüntetnem a szenvedést. Biztos, hogy nem hagytam volna abba a terápiát, ha valami történik.
Bocs, hogy ilyen hosszú lett, de nem könnyű összerakni ezt.
Szerintem szimplán nem kellene ilyen véresen komolyan venni, ha valaki nem küld el neked valamit időben, és nem kell rögtön besértődni, meg jelezgetni, hogy ez neked most de rosszul esett. Lehet szólni, hogy küldje el, és kész. Szerintem iszonyúan túldramatizálod a helyzetet, és ha téged 1 kis sérelem is ér, hatalmasra nagyítod. Egyébként meg a pszichológus-kliens egy alá - fölérendelt viszony, ez a segítés jellegéből adódik, ő ezt akarta kifejezni, nem tudom mit kell ezen is besértődni, nem jól érteni. Folyamatosan belemagyarázol mindenféle pszichológiai szakszavakat nagy felületességgel az apró cseprő problémáidba. De persze, most az jön, hogy én is csak nárcisztikus vagyok :D
Szerintem keress más pszichológust, és vele viselkedj felnőttként.
Szóltam, hogy nem esett jól. Nem hiszem, hogy nekem kellett volna mindig kérnem, hogy legyen következetes. Egyszer szóltam az elején, hogy ezt ne csinálja, merr nincs jó hatással rám. A bemutatkozójában azt írta, hogy következetes. Úgy érzem, hogy ezeket nem kell külön kiemelni egy terápia során, ahol a bizalmas, biztonságos légkör kialakítása alapvető fontosságú.
Ezenkívül ez áll az etikai kódexben:
Feddhetetlenség: a pszichológus mindig őszinte, nem manipulál másokat, becsületes és pontos. Ígéreteit mindig betartja, nem vállal olyan kötelezettséget, amelynek nem tud eleget tenni.
Úgy érzem, hogy neked fontos, hogy én legyek a rossz ebben a dologban. Szerintem nem kértem olyan dolgot, amit igazából kérnem sem kellett volna. Ennek ellenére kétszer is kértem.
Lehet, hogy szerinted túldramatizálom. Lehet, hogy igazad is van. Viszont nekem fontos az, ha valaki ígér valamit. Szerintem természetes dolog, hogyha valaki többször nem tartja be a szavát, akkor kételkedni kezdünk benne. Tulajdonképpen ez igy egy szolgáltatás. Ahogy bármelyik másiknál, itt is vannak alapvető elvárások, amiket nem kell külön kérni, minden egyes alkalommal.
Érdekes, hogy ennyire jól ismered a pszichológust és tudod, hogy mivel mit akart kifejezni.
Mindenesetre jóval több dolog történt annál, hogy nem küldött el valamit. Nem pszichológiai szakszavakat magyarázok bele, hanem azt amit éreztem. Kívánom neked, hogy megismerd ezeknek a jelentését. Nem azért, hogy fájjon, hanem azért, hogy megértsd mi van mögöttük. Ha így alakul, akkor viselkedj majd felnőttként ;)
Tobb dolog eszembe jutott a kerdes es a kifejtesek alapjan.
3 evig jartam pszichologushoz. Nagyjabol a 2. evben volt egy felresikerult beszelgetesunk, ami utan komolyan megfordult a fejemben, hogy nem megyek vissza hozza. Nem tudtam aludni, orlodtem rajta. Majd az elet ugy hozta, hogy megis elmentem a kovetkezo alkalomra. Ezt o rogton azzal kezdte, hogy beszeljuk meg, mi tortent legutobb, erezte o is, hogy felrement valami. Nem haritotta ram a felelosseget, elismerte az o hibajat is. Nekem ez megnyugtato volt, ugy ereztem, vigyaz ram. Utana kellett meg egy kis ido, mire ujra ellazultam mellette. Es persze rajottem, hogy miert haragudtam ra annyira.
En is narcisztikus kapcsolatbol jottem ki, ezert mentem hozza. Argus szemekkel figyeltem minden lepeset, hogy vajon mikor huz be a csobe. Egy regebbi tapasztalatom vetitettem ra, es mindenkire korulottem. Nagyon sokat beszelgettunk errol.
A kezdet kezdeten a pszichologus mondta, hogy minden vele kapcsolatos erzesem is osszam meg vele. Volt, hogy vele almodtam - ezekrol mindig nagyon sokat beszelgettunk, mert ra vetitettem ki erzeseket.
Nagyon ritkan irtam neki uzenetet, abban sem irtam problemakrol. Arrol is beszelgettunk, hogy mennyire ragaszkodok ahhoz, hogy csak abban az 50 percben legyen kapcsolat kozottunk. A valaszai szukszavuak voltak, de ez egy ilyen helyzetben szerintem teljesen OK, es kell is - ala-folerendelt viszonyban voltunk. Nekem ez segitett a hatarok megtartasaban, es tanultam tole, hogyan kell a hatarokat megtartani.
Ezeket azert irtam, hogy lehet olyan kimenet is, amikor egy megbeszeles uj iranyt es lenduletet ad a terapias kapcsolatnak. Neki is tudnia kell, hogy mit vetitesz ki, mire ugrol, es neked is jo lenne ujra atbeszelni a hatarokat. Felo, hogy ugyanezek a problemak az uj pszichologusnal is elojonnek majd. Mivel azt irtad, figyelmes volt az uleseken, en adnek meg egy eselyt, hogy megbeszeljetek ezeket az erzeseid. Olyan valakivel tudod ezt megbeszelni, aki nem itel el.
A narcisztikus kapcsolatom utan magyon megtanultam azt, hogy egy kapcsolat ket emberen mulik. A pszichologus-kliens kozotti kapcsolat is.
A dontes persze a te kezedben van. Ez csak egy velemeny es tapasztalat volt.
Sok sikert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!