Milyen embert neveztek intelligensnek? Illetve mi alapján teszitek ezt?
Azt vettem észre, hogy ezzel az intelligens jelzővel túl könnyen dobálóznak. Számomra ez jelző sokkal komplexebb. Mondok egy egyszerű példát: kitűnő tanuló, aki alapjáraton bunkó, saját örömére még nem olvasott el egy könyvet és érdektelen a világgal kapcsolatban. A tanárok szerint intelligens, szerintem az iskolában szerzett jó érdemjegy közel sem tesz téged okos emberré, hisz ez csak lexikális tudás.
Én gondolkodom rosszul?
Az intelligencia a felfogás, megértés képessége. Mérhető dolog, az intelligens, akinél magas intelligencia hányados mérhető, tehát nem szubjektív dolog. Olyan, mint pl ha valakinek lázmérővel megmérjük a hőmérsékletét, akkor kapunk egy testhőmérsékleti értéket, ez lehet alacsony, normális,vagy magas és 38 foktól láznak számít. Te hiába mondod azt, hogy nem látod, vagy nem érzed lázasnak, attól még az.
Az okos és az intelligens nem pont ugyanaz, egy intelligens emberek pont nem feltétlenül van nagy lexikális tudása, mégis megoldja valahogy a felmerülő problémákat.
jól gondolod. Egyébként is sokféle intelligencia van, nem csak az, hogy képes vagy bemagolni dolgokat, csak valamiért ezt veszik mindig alapul. A tanároknak azért nehéz szerintem néha, mert, ha valaki jó a tantárgyából, arról látja, hogy érdekli a tantárgya, valószínűleg foglalkozik vele (persze ez se mindig így van) és az egy plusz pont lesz nála, azért fogja intelligensnek hívni, de szerintem se jó dobálózni ezzel a szóval és sokakkal találkoztam már azért akik felismerik, hogy az ilyen emberek akiket leírtál nem feltétlenül intelligensek.
Engem is zavart ez amúgy sokszor gimiben, úgyhogy tökre értem, amit mondasz.
Gondolom az IQ szintre célzol. Nekem egy számnál jóval többet jelent az intelligens, mint fogalom.
"Nekem egy számnál jóval többet jelent az intelligens, mint fogalom."
Na, pont ez a probléma, ezt írtam. Az intelligencia nem szubjektív, nincs olyan, hogy neked mást jelent. Az az intelligens, akinek magas a mérhető intelligenciaszintje. Attól még lehet bunkó, unszinpatikus, ellenszenves.
Több féle intelligencia van és azt se feledjük: az intelligencia nem egyenlő a személyiséggel.
Azért gondolod többnek, mert beleveszel olyan dolgokat melyek a személyiséghez tartoznak.
Jómagam pl szeretem azokat az embereket, akik nyitottak, emberségesek, de őszinték s képesek azt helytállóan tálalni.
Kezelni helyzeteket, embereket, megoldanak dolgokat úgy, hogy az én eszméimmel, személyiségemmel megegyeznek.
Mindemellett több témakörhöz tudnak kapcsolódni, értelmes dolgokat mondani, sőt, akár hasznosat.
Alkotó személyiséggel rendelkeznek. Az elméletektől a gyakorlatokig, szellemi dolgoktól a kézzel foghatókig.
Az ember összetett lény, csak sokan leegyszerűsítik magukban.
Ezért is érdemes ismerkedni, figyelni, elemezni, megérteni sok mindent s mindenkit.
Einstein is intelligens volt adott területen, ám magán élete nem éppen példamutató.
Kulcsszó: személyiség.
Amibe bele tartozik pl a kedvesség, segítség, ki mire nyitott vagy zárkózott stb.
Páromban pl pont azt szeretem, hogy egyenes őszinte, de szépen tálalja azt, ám mégse burkoltan. Erre kevesen képesek. Anno barátságunk egyik alapja volt ez a fajta kommunikáció, mindent meg tudtunk s tudunk beszélni, míg másokkal az ilyen kommunikáció nem "hatásos".
Pl az illető önismerete nincs helyén s nem tudja elfogadni, ha pl én külső szemlélőként megmondok egy tényt róla, amivel tisztában van, de nem meri elismerni.
Míg én simán a saját hibáimat elismerem, mert tudom, hogy igaz. Ezt elfogadjuk magunkban és nincs hiszti, felesleges sértődés, de főleg nem önmagunk megtagadása nincs jelen.
Ezért megy jól köztünk minden. Sőt, segítjük egymást. Pl nekem a matek a gyengém, neki minden megy fejben, neki nem megy a kompozició, fénybeállítás, nekem igen.
Agyalhatsz a témán, de remélem mellette sikerül olyan személyiségekre lelned, akik számodra "ideálisak", mint ismeretségi, baráti kör.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!