Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Őszintén, ti mit tennétek?

Őszintén, ti mit tennétek?

Figyelt kérdés
Tételezzük fel, hogy valaki rosszul lesz a metrón, vagy közterületen, társadalmi szinttől függetlenül. Képesek lennétek odamenni, és elsősegélyt nyújtani? Eddigi tapasztalataim alapján csak levideózzák az esetet, aztán persze meg is osztják. Sajnos több ilyet láttam már(és nem, nem csak csövesek/c-kategóriás állampolgárok szorultak segítségre), hanem pl egy idős ember rosszul lesz, összeesik, aztán a többi ember csak körbeállja, levideózza, eszük ágában sincs odamenni hozzá, és megpróbálni segíteni(tisztelet a kivételnek). Ti ilyenkor mit éreztek? Félelmet? Komolyan nem tudom megérteni. Azt megértem, hogy pár ember leblokkol, de akkor miért nem tudja legalább tárcsázni a 112-őt és a diszpécser által elmondottakat követni, és segíteni? Jobb inkább levideózni egy ember rosszullétét/haldoklását/halálát, és feltenni instára? Persze ha egy ilyen nézelődő kerülne olyan helyzetbe, akkor rögtön átértékelné a dolgokat, de ez így az én szememben gyengeség, és hitványság. Miért esik nehezükre az embereknek a maguk módján segíteni a bajba jutottakon?
2022. nov. 26. 00:06
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, hogy mit tennék. Most úgy érzem, hogy bárkin segítenék, aki nem csavargó vagy csöves, aztán lehet hogy senkin sem.

Habár régebben szerintem a csövesnek is segítetem...

Egy biztos, telefonnal biztosan nem vennék fel semmit. És ha ilyet látnék, akkor lerúgnám az illetőt (persze ezt csak mondom).

Sajnos én az a típus vagyok, aki ha látja, hogy mások foglalkoznak az elesettel, akkor nem érzem úgy, hogy én is ott legyek. Ha meg alvó embert látok azt gondolom, hogy csak zavarnám.

2022. nov. 26. 00:12
 2/5 anonim ***** válasza:
* amúgy ha öreg néni vagy bácsi esne össze előttem, akkor nyilván hívnám a mentőket.
2022. nov. 26. 00:14
 3/5 Isti22 ***** válasza:

Igen, én félelmet éreznék, mert fogalmam sincs, mit kellene csinálni és az ilyen helyzetekben nem funkcionálok jól :)

Ettől függetlenül volt már olyan, hogy az érkező busz előtt eleső csövest azonnal felsegítettem és visszavonszoltam a járdára, de akkor már nem tudtam volna, mit tegyek, ha eszméletlenül elterül.

2022. nov. 26. 00:51
 4/5 A kérdező kommentje:
Lucifer, ezt meg is tudom érteni, és a lerúgós ötleteddel abszolút egyetértek. Viszont a kérdésem arra vonatkozott, hogy akár csöves, akár nem, a mentők kiérkezéséig valamilyen szintű elsősegélyt kellene nyújtani az elesettnek (pl vérzés elállítása, rosszabb esetben mellkaskompresszió, befúvás orron keresztül). És én a valóságban egyszer láttam eddig tiszteletreméltó elsősegélynyújtást, egy szolgálaton kívüli rendőr hajtotta végre. A civilek csak álltak, és nézték. Ellenben nem egyszer hívtam már mentőt sérültekhez, a legalapvetőbb elsősegély nyújtása után(vérzések elkötözése, stabil oldalfekvésbe helyezés) mellett, és ezután követtem a diszpécser utasításait. Kb 10 perc múlva ért ki a mentő, és ha addig nem szorítottam volna rá az övemet a karjára, akkor jó eséllyel elvérzett volna, mire odaérnek. A 112 tárcsázása önmagában nem elég, mivel súlyosabb esetekben minden perc számít. Szóval a kérdés lényege az lenne, hogy az embereknek miért esik nehezükre odamenni, és akár a 112 diszpécsere általi utasításokat végrehajtani, legyen az bármi is.
2022. nov. 26. 00:59
 5/5 A kérdező kommentje:
#3 Ez ahért szép volt.
2022. nov. 26. 01:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!