Hogyan fejlesszem ki a belső motiváltságot, belső kontrollt?
Megfigyeltem magam, hogy ha van egy külső kontroll, olyan valaki, akinek számot kell adnom, hogy mit és mikorra teljesítek, akkor azt mindig időre és jól elvégzem teljesítem, függetlenül attól, hogy valójában érdekel-e az adott dolog, vagy sem.
Ugyanakkor ha van egy dolog ami valóban érdekel (legalábbis azt hiszem róla, hogy érdekel, és az elején örömmel kezdek bele), de úgy akarom teljesíteni, hogy arról nem számolok be senkinek, csak magam felé, vagyis nincs az úgynevezett külső kontroll, akkor általában feladom az adott feladatot/tevékenységet, függetlenül attól, hogy annak milyen komoly lehet a következménye is esetleg.
Miért lehet ez, hogy ha van külső kontroll, akkor még azt is kedvvel teszem, ami egyébként lehet, nem is érdekelne, viszont ami érdekelne, azt nem fejezem be, ha nincs külső kontroll?
Hogyan tudnék változtatni ezen?
Hogyan érhetem el, hogy ne csak külső kontroll mellett legyek képes teljesíteni, hanem úgy is, hogy önmagamat számoltatom el?
26/L
Lehet furának hangzik igy elsőre, de alakits meg képzeletbeli barátokat. Ez nem hülyeség !
Gondolj egy szinészre, apudra, egy énekesre vagy akárkire, aki bár nincs mindig veled, képzeletben viszont akár most is ott lehet melletted, amikor zuhanyozol is, és amikor suliban vagy akkor is. Nem tudom mennyire nehéz elképzelni egyeseknek, de szerintem nagyon könnyű. Csak képzeld el, hogy az illető férfi(vagy nő) ott áll most is melletted és buzdit téged valamire, például arra,hogy csukd be szépen a szemed és bubukálj holnapig.
Sajnos ameddig nem szerzel néhány sikerélményt addig nem lesz meg ez a belső kontroll, mert nálad hiányzik az öntisztelet jó része és ezt is elkell nyerni, mégpedig igy : minden nap tűzzél ki magad elé célokat. Ird fel őket egy lapra és pipáld ki amivel végeztél, de ne csalj ! A nap/hét végén lecsekkingelheted, hogy mi volt az amit nem sikerült talán megtenned és hogy miért nem sikerült. Létezhet egy ok amiért igy cselekedhettél, de a legtöbb igazából csak ürügyek a feladat késleltetésére és talán elmúlasztására is. Ne találj kifogásokat és ne lopd el a saját sapkád ! ( Már ha érted miről beszélek )
Hidd el, hogy 1-2 hét után már minden másképp lesz. Tűzz ki nagyobb célokat is. Például tanulj meg egy nyelvet vagy egy hangszeren játszani. Iratkozz be valami sportklubba vagy ilyesmi. De ne csak úgy, hogy ha jön ötlet akkor indulsz s ha nem akkor heversz. Tervezz előre és fogsz eredményeket látni.
Nem kell egy különleges hobbi ahoz, hogy az ember valamit a " Feladatok " listájára rakjon. Ahogyan mondani szokás, mindenki szeret tudni,de kevesen szeretnek tanulni. Vagyis lehet te viccnek vélted azt a nyelvtanulási példát, de én nem. Mindenestre olyan szakkörök között válogass, amikkel menni fogsz majd valamire. A barkácsolást és a főzést hanyagold, inkább tanuld meg a világ szokásait/földrajzát és városainak különlegességeit, legyél tisztában a modernizációval, tanuld meg a testbeszédet,stb.
Olyan dolgokba fektessél, amik megérik.
És ne aggódj, egy idő múlva már nem fogod hiába venni magad. Most még azért nem adsz számot magadnak, mert úgy érzed, hogy nem vagy eléggé értékes, eléggé imponáns. És talán valóban nem vagy. De nem baj. Mindent ellehet érni és mindent el is kell érni. Nagyon kevés dolog van, ami az ölünkbe pottyan. Az önbizalom, öntisztelet, önismeret pedig végképp nem egy velünk született tulajdonság. Ezt szerezni kell, megérteni, fejleszteni, használni.
Sok sikert !
tegnap 23:51-kor írónak:
Szia!
Köszönöm szépen a praktikus tanácsokat! Mindenképpen kipróbálom. Egyáltalán nem hangzik furcsának az, hogy el kell képzelni, hogy ott van egy olyan valaki, akinek, ha számot kellene adnom, teljesíteném a teendőket. Ez nagggyon jó ötletnek tűnik! Kezdetnek jó, és majd talán idővel ez el is hagyható...
Ha van még hasonló praktikus tanács(od), szívesen elolvasnám, és átgondolnám, ha megosztod.
Neked honnan van ez az ötlet? Csak nem Te is voltál hasonló helyzetben, vagy magad is alkalmazod ezt?
Köszi szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!