A Titanicon miért nem kapcsolták be a GPS-t, akkor észlelte volna a jéghegyet? Vagy a kapitány ott is menőzni akart egy nőnek, mint a Costa Concordián?
A titanicról kevesebb infó maradt fenn, de nem értem miért nem használták a különféle helymeghatározós rendszereket, elkerülhető lett volna a baleset.
A costa concordia ugyanez, de ott a kapitány elismerte a mulasztását, hogy direkt kikapcsolta a rendszereket, hogy a part közelében menőzzőn egy női utasnak.
Elkerülhető lett volna a titanic katasztrófája?
#14:
A kérdező kommentjénél a Napnál is világosabb lett, hogy trollkodik. Elég kezdő szinten űzi még a trollkodást.
Jogos a kérdés! - ha bekapcsolva lett volna a GPS, a Titanic és a jéghegy is ismerte volna SAJÁT helyzetét...
.
Persze, az, hogy te tudod, hol vagy és én is tudom, hol vagyok, nem tudjuk azt, a MÁSIK hol van!
.
Erről jut eszembe: Zrínyi miért feltünősködött a biztos halálba kirohanásával, talán lusta volt elővetetni géppuskáit?
"Azért tényleg rakhattak volna rá radart, vagy gps-t, mert nem volt szép, hogy elsüllyedt az a nagy hajó."
Most elvonatkoztatok a troll-gyanútól. Bár marha nehéz most már.
1. szépen értelmesen leírták, hogy akkoriban nem volt. Sem GPS, sem radar, sem rádió-háromszögelés, még audio-átvivő rádió sem, csak szikratávíró. Viszont a hajó rendelkezett minden akkoriban adott hardware-feltétellel és tudással a biztonsági előírásokról, hogy ez elkerülhető legyen.
2. ha lett volna, sem változtat semmin (kivéve az ütközéselhárító radart, az kivédhette volna), mert a kapitány az akkori szinten elvárható mértékben tudta, hol vannak. Szándékosan ment arra, mert időt akart nyerni, az első úton el akarta nyerni a Kék Szalagot, a leggyorsabb hajó díját, mert óriási marketing-értéke lett volna.
3. tökéletesen tudta a kapitány, hogy az egy jéghegy-veszélyes terület. Csak az időbeni észleléshez szükséges biztonságos sebességnél sokkal gyorsabban mentek.
Az tény, hogy a mai butabiztos biztonsági felszerelések megakadályozhatták volna a katasztrófát.
Elvileg.
Mert te is felhoztad példának a Costa Concordiát.
A Titanic kapitánya sem tartotta be a biztonsági előírásokat. Színtiszta becsvágy és önbizalom alapon.
Human failure.
Nincs mit reklamálni a technikán.
@19: troll "gyanú"? :D Oké :D
Viszont ez a kékszalag történet pusztán egy igen elterjedt városi legenda. Szimplán nem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!