Mit szólnál ahhoz, ha lenne GY kategóriás jogosítvány?
GY kategória = gyalogos jogosítvány
Sokan átgyalogolnak a piroson stb. Ha lenne GY kategória, amit a rendőr elvehet érte, nem sokan csinálnák. Akinek elvették, az csak útvonalengedéllyel mehet ki otthonról, amit csak nagyon indokolt esetben adnának ki. (Természetesen, amikor a rendőr megállít és elveszi a jogsit, akkor rögtön ad hazáig szóló útvonalengedélyt) Gyalogos rendszámtól, forgalmi engedélytől eltekintek 🤣
Szerintem inkább az általános iskolában kéne kötelezően néhány kresz órát tartani, a gyalogos és kerékpáros szabályokra koncentrálva.
Persze ez független a te problémádtól. A piroson nem azért gyalogolnak át, mert nem tudják a szabályt, hanem mert így gyorsabb és nincs visszatartó erő. Igazából elég lenne, ha néha megbüntetnék 5-10 ezer Ft-ra, utána 2x is meggondolná, hogy átsétáljon-e a piroson.
#5! Az ütős cucc, én sem emlékszem az első három évemre.
Bár én már túl léptem ezen. Úgy látom neked még nem sikerült.
Ezt csak néhány, magát szuper sofőrnek szokta beböfögni a Bp.-i autósok/Index/Totalcar/más oldalak balesetekről szóló posztjai alá, hogy "egyesek gyalogos közlekedésre sem alkalmasak...!", "Páv 1 mindenkinek!" még a hasonló okosságok.
Egy baleset (elkerülés) esetén úgyis a rutin, a józan ész és a kresz ismerete számít, a kreszen kívül meg ezeket nem tudják oktatni.
Ez autós/motoros közlekedésnél is igaz: a jogosítvány egy papír, ami igazolja hogy az adott járművel részt vehetsz a forgalomban, mert egészségügyileg alkalmas vagy rá, illetve az autót tudod kezelni megfelelően, a kresz szabályai szerint. Nyilván nem attól leszel rossz sofőr, hogy az oktató nagy dízeles kocsija után lefulladsz a családi ezresswifttel...
Akiknek kéne valamilyen jogosítvány, azok a kerékpárosok és az egyéb rolleresek stb.
Vagy legalább egy sima kreszvizsga + kötelező biztosítás.
Sajnos nem világítják ki magukat, nem vesznek fel mellényt, nem vesznek fel sisakot, nem jelzik a kanyarodási szándékukat.
Tudom, hogy vicc volt a kérdés, de a probléma valosabb, mint gondolnád.
"Sajnos nem világítják ki magukat, nem vesznek fel mellényt, nem vesznek fel sisakot, nem jelzik a kanyarodási szándékukat."
50 LEDes, 2000 lumenes lámpám van elől és hátul is. Ez 180-200 wattnak felel meg hagyományos izzónál. Száz méterre látok vele tisztán és 2.5 kilométerről is látszik szépen. Nappal is elég durva fénye van!
Téglavörös felsőmön oldalt centi vastag reflex csíkok vannak, erre veszem fel a Láthatósági mellényt és láthatósági nadrág is van rajtam.
198 centiméter magas vagyok és 27"es vázam van, Azaz bringán magasabb vagyok, mint 2 méter 20. Emellé egy fehér sisakom van, amin szintén szemet bántó világítás van.
Így sem vesznek észre egyes autósok. Saját munkatársam szorított le kereszteződésben és hagyott cserben, amikor eltaknyoltam emiatt.
Nem mindenki idióta a közlekedésben. Egyre több olyan van, aki képes figyelni. És nem a "köcsög bringások" és a "tapló autósok" kategóriában kéne gondolkozni.
Aki autóban is kötsög, az gyalog és bringán, de még ülve is magasról lefossa a többi embert és a közlekedőket. Ő fog a buszon is beléd rúgni, amikor odébb akar menni, de nem szól és nem kér bocsánatot.
Egyre jobban terjed a bringás KRESZ - köszönhetően a KERÉKPÁROS KISOKOSnak. Tessék ismerősök körében terjeszteni. Tökéletes karácsonyi, vagy szülinapi ajándék! [link]
És szálljatok le a magas lóról: Nem minden <tetszőleges_járműt_vezető_behelyettesítése> olyan, akit utálsz.
"50 LEDes, 2000 lumenes lámpám van elől és hátul is. Ez 180-200 wattnak felel meg hagyományos izzónál. Száz méterre látok vele tisztán és 2.5 kilométerről is látszik szépen. Nappal is elég durva fénye van!
Téglavörös felsőmön oldalt centi vastag reflex csíkok vannak, erre veszem fel a Láthatósági mellényt és láthatósági nadrág is van rajtam.
198 centiméter magas vagyok és 27"es vázam van, Azaz bringán magasabb vagyok, mint 2 méter 20. Emellé egy fehér sisakom van, amin szintén szemet bántó világítás van.
Így sem vesznek észre egyes autósok. Saját munkatársam szorított le kereszteződésben és hagyott cserben, amikor eltaknyoltam emiatt." (...)
Nem azt mondtam, hogy minden bringás ilyen, de a többségére ez igaz. Tegnap a ködös reggelen többször majd összeszrtam magam, hogy hopp, még egy kivilágítatlan előugrott a semmiből...
Attól még, hogy Te teszel a láthatóságodért illetve normálisan közlekedsz, a probléma létezik.
A gyorshajtó gyalogosokat meg kell büntetni. Aki négykézláb közlekedik és megáll a járdán, parkolási bírságot kell kiszabni, ha nincs parkolójegye.
Még van számtalan ötletem...
A megállni tilos táblánál ne álldogáljon egy gyalogos se! Az előzni tilos táblánál minden gyalogos szépen menjen a maga tempójában.
És aki ittasan össze-vissza sávot vált a járdán, bevonnám a gyaloglási engedélyét. Esetleg kézen járhat, felfüggesztve...
Már-ki
Attól, mert a problémád létezik, nem segít a kivilágítás sem, mert úgy is elcsap néhány sík ökör.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!