Az itteni moderátorokra nem vonatkozik semmilyen szabályzat?
Ezt a szabályzatot tartják/tartatják be:
http://www.gyakorikerdesek.hu/felhasznaloi_szabalyzat
Viszont: " moderátorok nem kötelesek a törlés előtt figyelmeztetést küldeni."
Például aki éjszaka trollkodik és van 20 értelmetlen válasza annak felesleges 20-szor leírni hogy törölték a válaszát mert kitaláció, provokatív, trágár, stb...
Mivel emberek csinálják ezért a nézőpontkülönbség vagy felfogásbeli különbség okozhat félreértést vagy egyet nem értést ami miatt úgy gondolod hogy nincs igazuk, vagy úgy látod hogy mást máshogy bíráltak el mint téged. Alapvetően ha a felhasználói szabályzathoz tartod magad, és ahhoz az alapelvhez hogy konkrét kérdésre konkrét választ írsz akkor elvileg nem fog sok kellemetlen dolog érni.
Ha belekevered a saját véleményed/álláspontod valamibe, akkor a moderátor is a sajátja alapján fogja eldönteni hogy mehet vagy maradhat. Mivel nem egy ember csinálja, még a moderációban is megfigyelhető különbség. Ebbe vagy beletörődsz vagy puffogsz egy kicsit rajta.
Köszi a választ, ment a zöld.
A dologban jelenleg nem én vagyok az érintett, de két ismerősömet is kitiltották mostanában, ez alapvetően nem zavarna, de igazságtalannak érzem.
Főleg az egyik esetében.
Évek óta jár ide, szinte folyamatosan fentvolt az oldalon, mindenkinek segített, mindenben, amiben csak tudott.
Aztán tegnap hirtelen csak úgy tiltották, és nem tudok neki privátot se küldeni. Soha nem trollkodot, soha nem bántott másokat, nem linkelt jogsértő tartalmakat, és soha nem írt trágárságokat, és egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy miért tiltották.
A szabályzatot időközben 4-5-ször átolvastam, és így se fogom fel, hogy mi lehetett a kiváltó ok.
Beszéltem vele is, ő se tudja, hogy miért lett tiltva nem történt semmi rendkívüli, indokot, és magyarázatot se kapott.
Ez marhára felháborított. :(
Írtam gyk-nak e-mailt, hogy legalább megtudjuk az okot, de nem érkezett válasz.
Ez így elég ízé... Elvárják, hogy mindenki tartsa magát a szabályzathoz, úgy, hogy ők nem kötelesek semmilyen moderálási szabályzatot betartani? Nemtudom, ez fura.
Anno egyszer én is moderátorkodtam egy több ezer useres fórumon, és egy nagy torrentoldalon is, de ott le voltak fektetve egyértelműen a szabályok. A usernek e-mailben rövid sablon tájékoztatást küldtünk amiben leírtuk, hogy mi a kitiltás oka. (még akkor is amikor teljesen egyértelmű volt a helyzet pl telespammelte az oldalt, nekünk csak 1 kattintás...) S ez így is logikus, hiszen a felhasználó csak akkor tanulhat az esetből, ha leírják, hogy mi volt a baj. Máskülönben egyszerűen újraregisztrál, és folytatja.
No meg nálunk volt olyan, hogy meg volt adva, hogy milyen szabálysértés esetén milyen szankciókat alkalmazhatunk, és ha valaki ettől eltért, akkor repült a fenébe.
Itt nincs ilyen?
Ezek eléggé belső információnak számítanak, neked mint felhasználónak nem lesz leírva hogy a moderátor hogyan dolgozik.
Ez a témakör is eleve megtévesztő, mert csak felhasználók válaszolnak és hivatalos választ itt sem kapsz. Jobb esetben kikövetkeztetik vagy tapasztalat alapján elmondják hogyan működik az oldal, rosszabb esetben tippelnek vagy gondolnak valamire ami talán igaz, talán nem.
A szabályzatban is benne van hogy nem kötelesek indokolni a tevékenységüket, ugyanakkor a te példádban jön elő hogy erre egyes esetekben szükség lehet.
A felhasználók viselkedésének megítélése megint nem kőbe vésett, elég sokan tudják nagyon jól manipulálni az embereket és kijátszani a szabályokat csak azzal hogy milyen szórendben és megfogalmazással tesznek fel olyan kérdéseket, amiket amúgy nem lehet. Ha valaki így viselkedik és nem moderálják a kérdéseit, de hosszú távon felfedezhető egy sablon bennük és azt valaki jelenti, akkor a kérdezőt ugyanúgy kitilthatják. Ez főleg a kitaláció vagy provokatív jellegű kérdésekből adódik. A trollkodás megítélése sem mindig egységes, van aki ezt sportból űzi míg mások csak alkalmanként. Például a szerelem-szex témakör az éjszakai órákban egészen átalakul, és sokan veszik természetesnek hogy ott és akkor mindent meg lehet tenni mert reggelre úgyis törlik. Ezzel egyetemben szokott reggel pár tiltás is létrejönni.
Kérdések és válaszok esetében például nem kell komolytalannak sem lenni, elég ha másnak vagy több személyiségnek adod ki magad és ezt az összefüggést valaki észreveszi. Elég csak azt írni hogy X majd Y éves vagy, és a felhasználók megtévesztése miatt kitilthatnak.
Ahogy például beszélgetni, játszani (szójáték, rakjunk össze egy történetet, stb...) sem lehet a kérdések alatt, ha valaki nem ír semmi rosszat csak leáll beszélgetni akár azért is kitilthatják ha ezt nagy mennyiségben teszi meg, más szabálysértés nélkül.
Visszatérve a te konkrét észrevételedre: mi, többi felhasználók ezt nem fogjuk tudni igazán megoldani. Vagy az ismerősöd hallgatja el a valóságot, vagy nem volt tisztában minden cselekvés következményével, ahogy akár valakinek a bosszúja áldozata is lehetett és több hasonló szabálysértést súroló kommentje után kitiltották, esetleg emberi mulasztás miatt tiltották véletlenül.
Megoldásként azt tudom mondani, hogy ne a moderátoroknak írj levelet, fölöttük áll az adminisztrátor aki ellenőrizni tudja hogy mi és miért történt. Erre sincs rálátása senkinek, én például nem tudom elképzelni hogy valakinek a kitiltása ne hagyja nyomot, és ne lenne valahol rögzítve egy indok hogy miért is történt.
Másik probléma hogy te más nevében ne járj el, mert (csúnyán mondva) nincs közöd ahhoz hogy egy felhasználóval mi történik. Érdemesebb annak érdeklődnie vagy panaszkodnia akivel ilyen történik.
Teljesen igazad van, s jogosak az észrevételeid.
Ellenben ahhoz, hogy a kitiltásokat a legtöbb esetben (a szabályzat ellenére) indokolni kéne, továbbra is megrögzötten ragaszkodok.
Ismerősöm elkeseredetten beletörődött, hogy jó, akkor regisztrál másikat, aztán használja amíg ki nem tiltják valamiért megint.
Ezért is írtam én e-mailt, és ezért is érdekel a dolog, mert ez így hihetetlenül elbaltázott megoldás. Esélyt se adnak az embernek arra, hogy megtanulja azt, hogy hol, és miért hibázott. Arra veszik rá az embert, hogy regisztráljon új felhasználót, és folytassa másik néven ugyanott ahol abbahagyta.. A hibáiból így hogy tanulhatna az ember? A szankciónak meg így mi értelme van, ha senki nem tanul belőle semmit?
Ezzel csak azt érik el, SZVSZ. hogy egyre több lesz a
A.) Kitiltott felhasználó
B.) Kitiltás miatt újraregisztráló, frusztrált, és dühös, emiatt várhatóan a jövőben trollkodó felhasználók száma
Ez így olyan, mintha egyszercsak kapnál egy büntetőcsekket a rendőrségről amiben az áll, hogy "Ön szabálytalanságot követett el, fizesse be." Hogyan törekedhetnél arra, hogy legközelebb ne büntessenek meg, ha nem tudod, hogy miért, pontosan hol, és mikor büntettek meg?
Na de nem ragozom tovább, így is elég egyértelmű voltam úgy gondolom. :)
Mindenesetre köszönöm a mindenre kiterjedő korrekt válaszodat. Reménykedek benne, hogy előbb-utóbb kapok választ az e-mailre valakitől aki kompetens a témában.
Képtelen vagyok belenyugodni. :)
Jómagam is 2008 óta tagja vagyok az oldalnak, szerintem több ezer kérdést megválaszolva, de most ez így, nagyon kiábrándított. Mint mondtam is az elején, ha nem ismerném azt akit kitiltottak, nem zavarna, mert elhinném hogy tényleg megérdemelte, de jelen esetben ismerve őt, úgy érzem, hogy nem szolgált rá.
Most ne menjünk már ebbe bele. :)
Nem hiszem, hanem tudom. Moderátori nézőpontból van tapasztalatom. Nem fogom leírni, hogy hogyan mert nem akarok tippeket adni azoknak akik tényleg megérdemlik, de nem nehéz. Még laikusoknak sem, csak keresni kell tudni, sajnos..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!