Miért törölhették a kérdésemet?
Nemrég feltettem egy senkit sem sértő kérdést itt a gyik-n, igaz nem latin betűsen megírva, hanem rovásírással. Arra hivatkozva törölték a kérdésemet, hogy az szembement a szabályzattal, amit háromszor is átolvastam, sehol sem szerepelt benne az, hogy csak a latin betűs írás engedélyezett, a rovásírás és másfajta írások azonban tiltva vannak. A szabályzat mégis melyik pontjával mentem szemben?
Írtam nekik levelet is, várom a válaszukat, de ti mit gondoltok?
És tudtommal, amit nem tiltanak a szabályok, a törvények, azt szabad. Ti mit gondoltok?
(Azzal nem indokolhatják, hogy nem értik a rovásírást, és azért, mert ilyen alapon a szabályzatba is beleírhatták volna azt, hogy csakis latin betűs írást fogadnak el.
Csak a magyar nyelven kiírt kérdéseket és válaszokat fogadják el. Ez egy magyar oldal és nem nemzetközi, így külön kérelem vagy iránymutatás nélkül is adja magát hogy ez az alapértelmezett kommunikációs mód: írásban és magyarul a hivatalos latin betűs magyar ábécével. A rovásírást nem tudom minek képzeled, de az nem magyar, és nem is tudja senki értelmezni.
Ezt inkább ne erőltesd, mert nem fognak igazat adni neked még úgy sem, hogy nincs szó szerint a szabályzatba írva a hivatalos magyar nyelv használata. A józan ész diktál néhány íratlan szabályt is, például hogy olyan módon nyilvánulsz meg amit mások meg fognak érteni.
Kérdező! Amit nem tilos, az szabad, írod. Ez igen régi jogelv.
Tehát, ha van egy Trabantom, azzal mehetek 240 km/h sebességgel a faludban, hiszen nincs a rendeletben, hogy Trabanttal tilos. Igaz?
A másik meg az, hogy egy szolgáltató alkothat saját szabályrendszert, csak törvénybe nem ütközhet. Ha a gyakori vezetése úgy határoz, hogy a káposzta szó tiltva van, akkor nem használhatod. Ennyi.
#4: Nem csinálok ügyet, csak felraktam a kérdést, és írtam nekik egy emailt. Eszembe sincs tovább vinni, csak nem ártana, ha pontosítanák a szabályaikat, törvényeiket.
#5:
Nem. Nem egyértelmű, hogy ez egy magyar nyelvű oldal, legalábbis a szabályzat nem tiltja rajta a nem magyar kommunikációt, de ha tiltaná is, a rovásírás akkor is a magyar nyelv leírására készült, és tökéletesen le lehet vele írni a nyelvet.
#6: Az nincs benne a szabályzatba, hogy közérthetően kell lennie a kérdésnek; emiatt nem is szoktak kérdéseket törölni. (Legalábbis sok olyan kérdést lehet itt látni, ami nem érthető, és nem derül ki, hogy mit akar onnan megtudni a kérdező. No meg a szabályzat sem tiltja.)
#7: Helyesírásilag nem volt kifogásolható, betartottam az összes helyesírási szabályt. Olyan helyesírási szabály nincs, hogy a magyar nyelvet csakis latin betűkkel lehet írni.
#8: A példád sántít, mert a trabant is kocsi, jármű, és azoknál van egy sebességkorlát.
A megjegyzésed pedig ott sántít, hogy a rovásírás tiltás nincs benne a szabályzatban. Ha benne lenne, nem mondanék semmit.
A következőket válaszolták:
"Minden olyan kérdés törlésre kerül, amely az olvasók számára
értelmetlen, értelmezhetetlen.
Tehet fel kérdést pl. a nyelvtanulás kategóriában, hogy Mit jelent
ez?.... és leírja a lefordíttatni kívánt szöveget, bármilyen nyelven."
És ezt írtam a válaszuk válaszaként:
"megkaptam a válaszukat, és el is fogadom, de ettől függetlenül nem ártana a szabályzatba is bevenni, hogy a más nyelvű és más írásmóddal megfogalmazott kérdések/válaszok szabályzatba ütköznek, amennyiben nem a jelentéséről kérdeznek. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!