Szerintetek a GYIK moderátorok szoktak írni a GYIK-ra és ha igen, szoktak törölni olyan szabályokat nem szegő kérdéseket amelyek nekik nem tetszenek mindenféle indoklás nélkül?
"Moderátornak lenni itt egy állás, munka."
Sajnos ez az, ami nem biztos.
Nem kaptunk választ olyan kérdésekre, hogy az itteni moderátorok vajon alkalmazottak-e, vagy kapnak egyáltalán fizetést?
Néhány jelből úgy látszik, hogy nem, vagy pedig nem jellemző.
Innen kezdve pedig bukik, amit írtál.
Na bontsuk szét a kérdést:
"Szerintetek a GYIK moderátorok szoktak írni a GYIK-ra"
Szerintem igen (ha nem is mind), mégpedig civil fiókból, hiszen azt bárki létrehozhat. Ha pedig már hivatalból van dolga az oldallal, esetleg átnézi, hogy segíthet-e valakinek olya témákban amihez ért. Ez így logikus, nem?
Tavaly amúgy volt itt egy válaszoló, kérdést nem láttam tőle, választ sokat, akire rá mernék esküdni - a válaszai minősége alapján - hogy moderátor.
"szoktak törölni olyan szabályokat nem szegő kérdéseket amelyek nekik nem tetszenek mindenféle indoklás nélkül?"
Azt azért nem hiszem, bár nem is tudom, tény, hogy a moderálás is valahol szubjektív. Olyat elképzelhetőnek tartok, hogy szabályszegő kérdést meglát és - bár még épp nem jelentették - törli, de csak azért töröljön kérdést, mert neki személyesen nem tetszik, hát...nem volna fair, az biztos. Főleg a szlogen jegyében, mely szerint "amit máshol nem mertél, itt megkérdezheted!"
12
Igen de néhány kérdésem hamis indokkal törölve lett amit nem is magyaráztak meg, egyszerűen ignoráltak.
Ez azért egy felettébb gyanús eset nem?
> Nem kaptunk választ olyan kérdésekre, hogy az itteni moderátorok vajon alkalmazottak-e, vagy kapnak egyáltalán fizetést?
Egyrészt ez nem egy házi „Májnkráft szerver”, és nem „Pistike vebszájt-tya”. Egy több mint 10 éves múlttal rendelkező cég tartja fent ez az oldalt, meg még egy tucat másikat. A moderálást jogszabályok is előírják. Egy cég meg nem végeztethet el ilyen jellegű munkát Pistikékkel, pláne nem valamiféle juttatásért, erre bizony kell egy vagy több olyan alkalmazott vagy vállalkozó, akinek a munkakörébe beletartozik ez is.
Másrészt a cégnek volt is álláshirdetése a weboldalán, ahol pont moderátort kerestek. Lásd: [link]
~ ~ ~
Én összességében azért sem tartom jelentősnek a jelenséget, mert ha a moderátornak még marad is kedve ahhoz, hogy egy-két kérdésre válaszoljon, de az oldalon naponta kiírnak kb. 2000 kérdést, meg megírnak 13 100 választ – a főoldalról vett statisztika, ami reálisnak tűnik –, így ha van is ámokfutó moderátor, akkor is a felhasználók túlnyomó többsége aligha találkozik vele. Ennek tükrében nagyon kicsinek vélem az esélyét, hogy abból a pár felhasználóból 3-4 is összetalálkozott ezen kérdés alatt.
Illetve magam sokféle – de jellemzően kisebb látogatójú – felületen végeztem moderátori tevékenységet, és jól meghatározott elvek és szabályok mentén tettem ezt, a lehető legkövetkezetesebben, mégis a moderált személyek igen nagy része tekintette a moderálást indokolatlannak és puszta személyes okot, vagy hatalmi fölényt látott ott, ahol egyszerűen tényleg csak a leírt szabályzatnak – és nem mellesleg a kulturált kommunikációnak – a teljesen nyilvánvaló megsértése állt. Hányszor kaptam meg, hogy visszaélek a hatalmammal, meg pikkelek rá, holott pusztán azért töröltem egy megnyilvánulását, mert konkrétan nekiment egy másik felhasználónak, hogy megkeresi és agyonveri.
Az esetek többségében a személyes ellentét, meg a hatalommal való visszaélés tapasztalataim szerint nem valós, jellemzően vagy a szabályok nem ismeréséből, vagy a szabályok szellemiségének meg nem értéséből, vagy el nem fogadásából, esetleg még valamilyen félreértésből fakadó illúzió.
~ ~ ~
> Igen de néhány kérdésem hamis indokkal törölve lett amit nem is magyaráztak meg, egyszerűen ignoráltak.
Csak a példa kedvéért kíváncsi lennék, hogy mik voltak konkrétan ezek a kérdések. Hátha abból jobban látjuk a helyzetet.
Szintén gyakoris ismerősöm járt már így többször is. Egyik eset, hogy egy teljesen szabályos kérdést kiírt, majd kapta a bordó betűs szöveget, hogy a a kérdés vagy egy ráérkező válasz miatt törölték. És azonnal rájött, hogy más törlésnél nem írták, hogy egy válasz miatt, szóval elég valószínű, hogy a válasz miatt szívott 6 órát.
De volt, hogy ő maga kérte a törlést, de így is kapott 6 óra letöltendőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!