Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Valaki letudná e nekem pontosa...

Valaki letudná e nekem pontosan magyarra fordítani ezt az filmes idézetet?

Figyelt kérdés

“star stays alive as a result of two opposing actions, the fusion at its core forcing it outwards and the gravitational pull keeping it together. She saw it as a balancing act, a tug of war from which a victor eventually emerges, once the fuel for the reactions runs out and the explosions weaken. When gravity gains the upper hand, the celestial body shrinks like a punctured balloon and becomes smaller and smaller. In this way, a star can vanish into nothing. Salander liked black holes. She felt an affinity to them.”

― David Lagercrantz, The Girl in the Spider's Web

#film #könyv #David Lagercrantz #The Girl in the Spider's Web
2019. jún. 22. 11:44
 1/1 anonim ***** válasza:

"Az átlagembereknél jobban tisztában volt azzal, hogy a csillag belsejében a gravitációs összehúzódás következtében belső nyomás alakul ki, amelynek hatására megemelkedik a hőmérséklet, és beindul a hidrogént héliummá alakitó termonukleáris folyamat. A folyamat egészen addig tart, amíg a csillag belsejében termelt termonukleáris energia már nem lesz képes ellensúlyozni a gravitációs összehúzódást. Lisbeth számára ez maga volt az egyensúly, egy olyan kötélhúzás, amelyben a két fél sokáig egyenlő erővel bír, majd végül, amikor a nukleáris energia elfogy, kérlelhetetlenül megszületik a győztes."

Nem pontos fordítás, ugyanis ezt a könyvből másoltam ki.

(David Lagercrantz: Ami nem öl meg (Millenium 4.) fordította: Erdődy Andrea)

2019. jún. 22. 20:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!