Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Azonnali hatályú felmondással...

Nemtudooom kérdése:

Azonnali hatályú felmondással kapcsolatban szeretnék segitséget kérni! Helyesen járok el?

Figyelt kérdés
6év munka után kereskedelemeben, 6.án bejött a főnököm, és közölte velem, hogy 11.től másik üzletben kell dolgoznom(cégen belül másik üzlet vezetője KELL HOGY LEGYEK!) Namármost': eddig a legjobban menő üzletet vezettem! Június 1.től a csapatommal együtt nyitnunk KELLETT egy új üzletet (egyébként lakberendezési és ajándkbolt) Nemgond..megnyitottunk, csináltuk... 7 boltból 2. és 3. helyen álltunk forgalomban... 6.án jön.. közli minden előzmény nélkül, hogy keddtől át vagyok helyezve, ide másik vezető jön, ki kell próbálni hogy mással sem megy-e a bolt... Értetlenül néztem..mondtam h abba a boltba biztosan nem megyek amit ő mondott....elment... gondolkodtam..kompromisszumot akartam kötni, hogy akkor egy másik legyen inkább... felhivtam... orditott velem... rámnyomta a telefont... azonnali hatályal felmondtam... jól tettem?

2018. szept. 10. 13:14
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem. Semmilyen szempontból sem.
2018. szept. 10. 13:55
 2/5 A kérdező kommentje:
javaslat?
2018. szept. 10. 14:39
 3/5 2*Sü ***** válasza:

Nem vagyok jogász, de az azonnali felmondásnak szigorú feltételei vannak. Ha ezt nem teljesül, akár bíróságra is kerülhet az ügy. Te aláírtál egy munkaszerződést. Ebben benne van, hogy te milyen kötelezettségeket vállalsz el, és a munkaadónak milyen kötelességei vannak. Azonnali hatállyal való felmondás esetén indoklás is kell a felmondáshoz. Akkor mondhatsz fel azonnali hatállyal, ha a munkáltató valamilyen lényeges kötelezettséget szándékosan, vagy súlyos gondatlanságból szeg meg. (Mondjuk nem fizet ki, vagy nem biztosítja a munkavégzéshez szükséges eszközöket.) Illetve akkor is felmondhatsz azonnali hatállyal, ha munkáltató valamivel jelentős mértékben megnehezíti, lehetetlenné teszi a munkavégzést. (Mondjuk ha nem olyan a munkaszerződés, pl. Fertőrákosról Létavértesre helyezi át az irodáját, ahol irodai munkát végzel. Vagy mondjuk nagy nyilvánosság előtt tolvajnak nevez.) Fontos, hogy mindezek fennállását neked kell bizonyítanod.

Az, hogy neked új üzletet kellett nyitni az egy dolog. Ha ez benne van a munkaszerződésedben, akkor egyszerűen csak végezted a munkád. Ha nem, akkor is elvégezted, nem reklamáltál. Egy áthelyezés esetén gondolom meg kellene nézni, hogy a munkaszerződésben mi van megjelölve a munkavégzés helyének. De az, hogy neked nem tetszik az új hely, az nem elég indok az azonnali felmondáshoz. Nyilván felmondhatsz, de rendes felmondással – letöltve a felmondási időt, vagy megegyezve a munkáltatóval annak idejéről, helyéről –, vagy elválhatnak útjaitok közös megegyezéssel.

Ha nem jogi szempontból, hanem hétköznapi szempontból nézzük, akkor sem jártál el helyesen. Indulatból, túlfűtött érzelmi állapottól vezérelve nem hozunk – vagy nem ajánlott hozni – komoly döntéseket, csak lehiggadva, racionálisan átgondolva, utánajárva, mérlegelve az egyes lehetőségek előnyeit, hátrányait.

Javaslat?

Hívd fel a főnököd, üljetek le megbeszélni a dolgot. Vagy enged, vagy engedsz, vagy kompromisszumra juttok, vagy felmondasz rendes felmondással – ugyan van felmondási idő, de jár végkielégítés –, vagy közös megegyezéssel bontjátok fel a munkaszerződést.

Persze itt az is kérdés, hogy szóban, vagy írásban mondtál-e fel. Ha írásban, akkor a főnök jobb alkupozícióban lehet, ha nem tudod bizonyítani, hogy jogos volt az azonnali felmondás. Ha szóban, akkor egyáltalán a felmondásod ténye sem bizonyítható, így ha nem mész be dolgozni, kvázi te szeged meg a munkaszerződést, a főnököd mondhat fel azonnali hatállyal, esetleg megpróbálhatja az ebből származó kárát rád terhelni.

2018. szept. 10. 15:30
 4/5 anonim ***** válasza:

Előző hozzászóló jól írta, csak egy részét javítanám:

" vagy felmondasz rendes felmondással – ugyan van felmondási idő, de jár végkielégítés "

Ha Te mondasz fel (nem azonnalival), akkor nem jár végkielégítés.

Az akkor jár, ha a munkáltató mond fel Neked.

Szerződésben mi áll? Fix munkavégzési hely, vagy változó? Nem mindegy...

2018. szept. 13. 05:15
 5/5 2*Sü ***** válasza:
#4 korrigálását köszönettel elfogadom és megerősítem. Elnézést, valóban én írtam rosszul.
2018. szept. 13. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!