Akkor mostantól lehet lopni a LIDL üzleteiben?
Esetleges igen, másrészről civilként vagy, ott erre van a biztonsági szolgálat, biztonsági őr stb, harmadrészt pedig pont ez az egyik legnagyobb baj az országban, a dögöljön meg a szomszéd tehene is elv....
Esetleges, szóval vagy-vagy, te meg csak azért is megszivattad volna, ha pl vette valahol máshol akkor majd nekiállnak vizsgálni mindenki előtt, hogy mutassa meg a blokkot stb... csak picit esik csorba a méltóságán, de a lelked megkönnyebbülhet, hogy a becsület szobra lettél. :D
Részben igazad van, de másrészről akkoris egy esetleges lopás, aminek megvan a szabályos eljárása (pl semmiképp se mindenki elött). És az, hogy én 2 sört láttam, még nem jelenti, hogy a táska alján nem volt akár más is, ami nem csak "fél óra kiesés".
Mindenesetre érdekesnek találom, hogy csak én állok így hozzá.
Bezzeg ha magánszemélytől lopnak (akár 500ft-ot) akkor tudnak sírni az emberek, hogy "nem csinálunk semmit", de egy áruházból szabad, sőt még a rendőr a hibás aki jelentette :)
"hogy a táska alján nem volt akár más is,"
Ezen a vonalon haladva szerintem minden vásárlót ki és bemenésnél minimum úgy átvizsgálni mint repülőtereken történik.
Bár szimplán itt még mindig az a lényeg, hogy vannak az írott szabályok, és vannak az íratlan szabályok. Utóbbiba az is beletartozik, hogy ha nem feltétlen muszáj akkor ne tegyünk keresztbe embertársainknak, erre vonatkozik a spicliskedés.
Ha tényleg lopta is, arra van a biztonsági őr, az felszólíthatja, hogy legyen szíves bemutatni, hogy hol vette, aztán ennyi.
Ha egyenruhástól mész be, gondolom akkor is csak kellő indokkal lehetne egy vevőt arra kérni, hogy mutassa be a táskája tartalmát.
Nyilván lehet többféleképpen értelmezni a dolgot, de ez az egész arról szól hogy érdemes értékelni, hogy emberség tekintetében mi a reális.
(Ha) Lopott, egy multitól... csinált pl 300Ft kárt egy olyan cégnek ami milliókat, vagy talán milliárdokat szed be naponta....
Ha mondjuk ugyanez egy falusi kisboltban történne, arra lehet azt lehetne mondani, hogy ha szemétség is, talán még szabad szólni, mert ott megérzik azt a kiesést is.
De ez meg tényleg mindenkinek a saját döntése.
Volt pl egy vasutas ismerősöm, elég köztudott, hogy a gázolajjal sok üzlet van, szinte mindenki hord magának haza belőle. Nyílt titok, de mégsem jelenti fel senki a másikat, még azok sem akik valamiért nem hordják.
Párszor volt téma, és a vége mindig az eltt, hogy ha visz 5 litert, azzal a vasúti beszerzési árakon még 400Ft kárt sem okoz, a felsővezetők meg milliókat tudnak zsebrerakni, amiről a műhelyesek pl beszélhetnének sokat.
Én a kérdezőnek adok igazat, már csak azért is hogy legyen legalább 1 ember aki nem a tolvajok oldalán áll.
Amúgy azok akik a leginkább fel vannak háborodva az árulkodáson, gondolom maguk is ennyire tisztelik a törvényt...
Nekem amúgy az jutott eszembe hogy lehet befelé megmutatta hogy máshol vette, és ezért hagyta annyiban a biztonsági őr.
Megértem a véleményed, miszerint nem nagy kiesés :)
Érdekelne a véleményed, hogy mi lenne a határ ami fölött érdemes intézkedni, és ami alatt az emberség fontosabb :)
Amúgy így utólag megjegyzem, hogy az üzletben nincs biztonsági őr.
Valóban megtehettem volna, de nem volt se kedvem se időm a cirkuszra. Persze ha látom magát a lopást, akkor megteszem, de itt csak gyanúról van szó, amit civilként jelentettem és kész. Úgy gondolom nem az én dolgom lett volna intézkedni egy nagy áruházban, még egyenruhában se :)
Én azért picit sokallom azt a 10ezret. Tény, hogy nem nagy kiesés az sem, ahogy 1.000.000 is maximum egy óra, alatt térül meg, de akkor se helyes. Ha még arról van szó, hogy lopott pékárút mondjuk 1000ft értékben, azért persze nem így reagálok, az létfontosságú, ha indokoltnak látom, simán el is engedném. De legkevésbé sem létfontosságú dologgal sajnos nem tudok ennyire megértő lenni. Mondjuk ezt nem az én dolgom eldönteni, hanem a bolté, ha vannak őrök akkor az övék, lehet jobban is jár így pár ember :)
Van egy kis történetem is, igazából már nem a bolthoz kapcsolódik, ez már tényleg csak olyan érdekesség.
Kisközségben élünk szinte mindenki ismer mindenkit, és a hírek is hamar terjednek.
Él a faluban egy elég besavanyodott bácsi akit mindenki utál. Megszámolni sem lehet hány esetben próbált embereknek keresztbe tenni.
Mikor csinálták útszegélyeket, a háza előtt volt leöntve egy jó adag dolomit, valaki vitt el belőle két kis vödörrel, hogy beterítse egy kátyúba a kapuja előtt, feljelentette...
Másik ember otthon maszekolgatott, lakatosként autókat javítgatott ismerőseinek stb, nyilván pár ft-ot kapott is érte, de nem ártott vele senkinek, feljelentette...
Kisboltban sokáig volt rá lehetőség, hogy reggel ahogy sokat mentek dolgozni megvették a reggelit stb, aki pl szendvicset akart vinni, azoknak megcsinálták a boltban, rendesen fizetett mindent csak annyi, hogy beletették zsemlébe a parizert stb. Feljelentette a boltosokat....
Aztán volt még pár eset, nyilván mind hasonló kategória, de senki sem érti, hogy ebben mi a jó neki, főleg, hogy közben meg mindenki tudja róla, hogy otthon főzi a pálinkát hatalmas mennyiségben, mégsem jelentette még fel senki pedig ha valaki hát Ő megilletné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!