Azonnai hatályú felmondás esetén a munkáltató kötelezheti a munkavállaót a felmondási idő ledolgozására?
Sziasztok!
Április elsejével szeretnék felmondani a cégemnél. Mivel már megvan az új munkahelyem, így nem szeretném még a felmondási időt is a mostani helyen ledolgozni.
Ha azonnali hatállyal felmondok 1-jén, akkor van lehetőségem másnap az új helyen kezdeni? Formailag hogy kell kinéznie egy azonnali hatályú felmondásnak? Azt olvastam a neten, hogy meg kell indokolni viszont nem tudom, hogy a stressz és az idegi kimerültség pl.megfelelő indok-e.
Ha valaki tudna ebben valami okosat mondani, azt nagyon megköszönném.
A szerződés egyoldalú megsértése okot adhat azonnali felmondásra. Pl a munkáltató olyanra próbál
(bizonyíthatóan)kényszeríteni ami a szakma szabályai ellen valók, olyan munkát végeztetnek veled amit nem vállaltál(munkaköri leírás), stb.
A felmondás akkor lesz azonnali hatályú, ha az egyik fél azt mondja, hogy holanaptól nem jövök,
vagy holnaptól ne gyere. A másik fél azonban jogorvoslatot kérhet. Nem tudom milyen indokok vannak mik az azonnali felmondást lehetővé teszik, erre keress inkább rá!
Ha azonnali hatállyal akarsz felmondani, az azt jeletni, hogy lesz@rod mit akar a munkáltató.
Ez akár rendben is lehet, ha hagynak elmenni, mert pl ők is megsértették a szerződést számtalan
pontban és nem akarják a szabálytalanságaikat a bíróság elé tárni.
A munkakezdést szeretik hónap 1-re tenni a HR-esek, persze ha azt mondod, hogy 11-én akarsz kezdeni, mert az a kedvenc számod akkor lehet, hogy bele mennek.
A másik, ha nem akarod letölteni a felmondási időt, de a főnököddel nem akarsz kitolni, mert éppen olyan munkát végzel amit más nem tud, vagy egyéb oknál fogva fájna
neki az azonnali felmondás, akkor akár meg is állapodhattok, hogy mi az a feladat amit még elvégzel,
amiután majd ő is azt mondja, hogy "na jólvan, menjél", ilyenkor közös megegyezéses megszűntetést is lehet írni, hiszen megegyeztetek.
Tudom, hogy nem egyenesen a kérdésre válasz, de a témakörben fontos információk, remélem segíteni fog!
Ha már nem vagy próbaidőn, akkor azonnali hatályú felmondással akkor élhetsz, ha a másik fél a munkaviszonyból származó LÉNYEGES kötelezettségét SZÁNDÉKOSAN vagy SÚLYOS GONDATLANSÁGGAL, JELENTŐS MÉRTÉKBEN megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
A 3 nagybetűs dolognak egyszerre kell teljesülnie.
Lényeges például bér nem fizetése, szándékos, ha van pénz a bankszámlán, mégsem fizet, jelentős mérték, ha nem 2 forinttal van elmaradva.
Olyan magatartás, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi, ha állandóan aláz, ha hazudozik Neked, félrevezet stb.
Az azonnali hatályú felmondást - próbaidőn túl - köteles vagy indokolni. Stressz, kimerültség nem indok, arra ott van a szabadság, vagy a keresőképtelen állomány. :)
Az indok általános nem lehet, hanem konkrétan meg kell jelölni, hogy miért mondasz fel, vagyis melyik esemény, eset miatt döntöttél így.
Figyelem! Határidőket kell betartani, egyébként akár még jogellenes is lehet a felmondásod.
Ha a jogi vitát el akarod kerülni, akkor ajánlom inkább a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést, ha partner ilyenben a munkáltatód.
Köszönöm a válaszokat. Sajnos úgy néz ki le kell töltenem a 30 napos felmondási időt. Igazából egyrészt minél előbb szabadulnék, másrészt nem akartam lojális lenni egy olyan céghez ami a lz alkalmazottakkal sem az.
Köszönöm még egyszer a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!