Miért hagyja az emberi társadalom, hogy az értelmetlen, használhatatlan területek (amblokk az összes hülye sport) valamint a bölcsészet (agyament művészkék, akik a sportolocskákkal együtt 0 értéket állitanak elő) fennmaradhasson?
Én is mérnök vagyok. Informatikus. És emlékeim szerint a mérnökök is ugyanúgy végigbulizták a szorgalmi időszak jelentős részét, annak ellenére, hogy aztán a vizsgaidőszakba belegebedtek.
De nem csak mérnök vagyok. 18 évig táncoltam, és jó pár évig tanítottam is táncot. A tánc egy dolog, az idővel könnyen tanulható. De egy koreográfiát megcsinálni az kicsit más. Amíg nem próbálkoztam vele, addig olyan egyszerűnek tűnt, csak egymás után kell tenni különböző térformákat, itt egy félkör, ott egy sor, stb… Aztán elvégeztem egy néptáncoktatói tanfolyamot, és beleláttam a koreográfiakészítés igazi rejtelmeibe. Később magam is csináltam koreográfiákat, és azt kell mondanom, hogy még egy középszintű koreográfiát is százszor nehezebb összehozni, mint ahogy azt amúgy aktív táncosként gondoltam. És igen, a képzés alatt mi is jól éreztük magunkat, de mi is megszenvedtük a maga idejében a dolgokat, volt, aki egy nyári tábort sírva hagyott ott.
De igazán csak akkor derül ez ki, mikor csinálni szeretnéd. Próbálj felvenni megrendezni, felvenni egy filmet, aztán utána mond azt, hogy ehhez csak idő és némi fantázia kell…
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
De térjünk ki még egy kicsit erre a haszonelvűségre. Ha kellően jól megfizetnek – tehát kellően nagy hasznod van –, akkor ölnél embereket egy haláltáborban, annak a tudatában, hogy semmiféle szankciót nem kell később emiatt elszenvedned? Vagy megölnél-e egy embert anyagi érdekből, ha 120%-ig biztos lennél abban, hogy erre nem derül fény? Ha igen, akkor kár beszélgetnünk, mert pszichopata vagy, úgysem értenél meg semmiféle érvet. Ha nem, akkor benned is van valami, ami számodra többet ért, mint a haszon. Innen már el lehet indulni annak a belátásáig, hogy az életben nem csak a haszon az egyetlen mozgatórugó, sőt nem a legfontosabb mozgatórugó, és ennek tükrében kicsit átértelmezni a világ jelenségeit, az egyes tevékenységek jelentőségét.
Részben kifejtettem, hogy az élsport vagy a művészet támogatásának milyen közvetett haszna van az egészt társadalomra nézve. Tehát önmagában az nem érv, hogy ezeknek semmi haszna. Nem EZ a kérdés az élsport támogatásánál. Nem EZ a kérdés pl. az olimpiarendezésnél sem. A kérdés, hogy az erre szánt pénz összhangban van-e gazdasági és a pénzben nem mérhető társadalmi előnyeivel más szektorokkal összehasonlítva. De ez egy egészen más szempont alapján vitatéma. Igen, én azt gondolom, hogy az élsport vagy a művészet támogatása fontos. De nem vagyok meggyőződve arról, hogy a jelenlegi arányok helyesek, a támogatottak köre a jelenlegi formájában jó, hogy nem kellene-e jelen helyzetünkben egy kicsit többet költeni az oktatásra, egészségügyre.
Arról meg végképp nem vagyok meggyőződve, hogy nekünk olimpiát kellene szerveznünk. Nem ellenzem a dolgot, de eddig nem láttam konkrét számokat sehol, hogy pontosan mennyibe is kerül, ebből mennyi jut erre, mennyi jut arra. Szintén nem láttam számokat, hogy mekkora bevételt hoz mondjuk a turisztikában, a jegyárakban, a közvetítési jogokban, a reklámokban, stb… Ha valaki ilyen számokat akar keresni, akkor nagyon mélyre kellene ásni, mert erről egyszerűen nincs közbeszéd, egyetlen hírportál, egyetlen párt, egyetlen szervezet sem állt elő egy ilyen összefoglalóval, amiből egy átlagember minimális, de teljes körű rálátást kapna a témában. Illetve – a téged nem érdeklő – korrupció miatt én meg vagyok győződve arról, hogy az olimpiai költségek fele valójában politikusok, azok barátjai, néhány cég zsebét fogják gazdagítani, amiből sem anyagi, sem társadalmi hasznunk nem lesz.
Nem azért tart ott az oktatás, az egészségügy, vagy a közlekedés, mert az ezekre szánt pénzt más szektorokra költjük. Nem itt megy el a pénz jelentős része, hanem a téged nem érdeklő korrupción csúszik el. Hidd el, ha abban lenne néhány embernek haszna, akkor az egészségügybe öntene bele az állam ötször ekkora összegeket, de úgy, hogy nem sok változást látnál az egészségügy színvonalának emelkedésében. A pénz jelentős része kevesek hasznává válna, pont azon haszonelvűség jegyében lenyúlva, mit olyannyira felmagasztaltál pár kommenttel előbb. Ahelyett, hogy a döntéshozók valami társadalmi felelősségvállalás jegyében, nem a saját anyagi hasznuk alapján, hanem elvek, társadalmi célok mentén hoznának gazdasági természetű kérdéseket. Pont azok az ideológiák hiányoznak, amiket annyira lenézel. Pont az hiányzik, hogy nem csak arra kell pénzt áldozni, amiből valakinek, akár keveseknek, akár sokaknak, de közvetlen anyagi haszna van.
Viszont amint írtam ez egy egészen más érvrendszer. Mert mindezek ellenére valamekkora anyagi támogatást indokoltnak, sőt szükségesnek látok az élsport vagy a művészetek támogatásának ügyében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!