Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Szerintetek morális dolog ezt...

Szerintetek morális dolog ezt kérni?

Figyelt kérdés
(Abszolúte nem vidám kérdés fog következni, de úgy gondolom, hogy fontos, mert sajnos - Isten ne adja - bárki kerülhet ilyen helyzetbe.) Tegyük fel, hogy egy balesetben vagy betegség következtében nyaktól lefelé lebénultam. Megpróbáltam túltenni magam rajta, megpróbáltam elfogadni, de a diszkomfort, a szenvedés, a tehetetlenség és az a tény, hogy a vegetálás ilyen formája ellenkezik az életről vallott elveimmel oda vezetett, hogy úgy gondoljam, ennél a halál is elfogadhatóbb, illetve felesleges ilyen feltételek mellett élnem, hiszen ezt én már szubjektíven nem értékelem életként. Ezek után, természetesen hosszas indoklás után, megkérem valamelyik szerettemet, aki viszont szeret engem, hogy segítsen ennek véget vetni, mivel én nem tudom ezt megtenni. Szerintetek kérhetem-e őt erre? Vagy mondhatja azt, hogy ő ezt lelkiismeret-furdalás nélkül nem tudja megtenni, ezért önzőség ilyet kérni? Szerintetek önzőség-e ilyet kérni, illetve lehet-e a másiknak lelkiismeret-furdalása? Önzőbb dolog-e a lelkiismeret-furdalásunkra hivatkozva felülbírálni a másik által meghozott döntést? Mi a véleményetek?
2010. febr. 21. 06:11
 1/8 A kérdező kommentje:
Ja, azt kifelejtettem, hogy itt most a jogi dilemmákkal nem kell foglalkozni.
2010. febr. 21. 06:15
 2/8 anonim ***** válasza:
84%
aki igazán szeret az megteszi.
2010. febr. 21. 06:45
 3/8 anonim ***** válasza:
81%

Nagyon nehéz kérdést tettél fel,

amire még nehezebb válszolni!

nem tudom mit tennék ilyen esetben!

Sajnos én naiv vagyok,

és biztos bíznék a gyógyulásban,

akárkivel is történne!

2010. febr. 21. 08:03
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Volt már ilyen eset.Nagyon nagy volt a viszhangja.Pontosan már nem tudom mi volt a kislány baja,de megbeszélték az anyukájával,hogy fürdés közben bele dobják a vízbe a hajszárítót.(nem tudom itt van-e valaki aki emlékszik rá)Nem sikerült nekik...

Ha valaki eljut idáig,az már nagyon nagyon ki kell legyen borulva,mindent feladva.A szerettünknek mindig a legjobbat akarjuk..Egy ilyen stádiumban arra lehet gondolni,hogy az övé már nem élet,hiszen csak a fájdalomról szól minden.Megtenni meglehet,de valószínűleg míg él lelki ismeret furdalása lesz.Az is lehet hogy nem emiatt,hanem azért mert egyébb módon nmetudott neki segíteni.

Nehéz ügy az biztos.

Én nem gondolok bele(nem akarok)hogy én mit tennék.

2010. febr. 21. 08:19
 5/8 anonim ***** válasza:
75%

Én megérteném az illetőt, hogy meg akar halni, de valahol meg kitolsz azzal, akit megkérsz, hogy öljön meg. Kívánhatod is, meg nem is, ez olyan felemás dolog.

Én nem tudnék megölni senkit, hiába segítenék neki szívesen.

2010. febr. 21. 08:44
 6/8 anonim ***** válasza:
szerintem nem kérhetsz ilyet. gondolj bele, arra kérni egy szerettedet, hogy öljön meg. nagyon szemét dolog, ráadásul ilyenre nem képesek az emberek. csak megtudnák, hogy meg akarsz halni és mégjobban odafigyelnének rád. azontúl az ilyen emberek másképp értékelik az életet, nem akarnak meghalni. többségük. mivel hálásak, hogy életben vannak, hogy beszélhetnek a szeretteikkel, hogy látják felnőni a gyerekeiket stb. nagyon komplex dolog ez. viszont ilyet kérni nem szabad. még ha meg is tenné, egy életre tönkremenne bele. ráadásul gyilkosság lenne, ami miatt be is csukhatnák, hiszen mindneki tudná, hogy egy béna ember nem képes megtenni egyedül. szóval az éremnek sok oldala van...
2010. febr. 21. 08:48
 7/8 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Azt nem lehet elvárni senkitől, hogy a te döntésed miatt vonuljon be a börtönbe. Akkor már inkább a szenvedés - én ezt választanám. A szenvedésnek is lehet értelme, de ezt most hagyjuk.

Azon is lehetne persze gondolkodni, hogy hogyan lehet következmények nélkül exitálni, mi az amit a beteg mégis képes megtenni vagy tenni elmulasztani.

2010. febr. 21. 08:57
 8/8 anonim ***** válasza:

Ajánlom mindenkinek Clint Eastwood filmjét: Millió dolláros bébi.

Én is azt tenném, amit CLint E. tesz, hiába szeretem tisztaszívből a nyomorékká vált embert, hiába szeretném még így is minden nap látni és tudni róla, neki ez tényleg nem élet, és a magam részéről ez önzőség lenne, csak azért nem megölni, hogy én lássam. Szóval ha engem kérne meg ismerősöm, és ha tényleg szörnyű, emberhez nem méltó életet kéne élnie, akkor meg próbálnám megtenni. De ugye ki tudja, mit tennék-gondolnék, ha igazából ilyen helyzetbe kerülnék.

2010. febr. 21. 09:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!