Van olyan keresztény egyház ami nem igényel istenben való hitet, hanem a bibliai történetek morális tanításaira és a templomban összegyűlt közösség pozitív szociális hatásaira helyezi a hangsúlyt?
A keresztény egyházaknak az alapja az Istenben való hit.
Hogy akarod Istenhit nélkül morálisan tanítani a bibliát?
"A keresztény egyházaknak az alapja az Istenben való hit."
Mivel vallásszabadság van, ezért nincs olyan legális követelmény, ami megakadályozná, hogy kereszténynek nevezzünk egy istenhit nélküli egyházat.
"Hogy akarod Istenhit nélkül morálisan tanítani a bibliát?"
Nem az lenne az egyház lényege, hogy "tanítsuk a bibliát", hanem az, hogy emberek összegyűljenek, pozitív érzéseik legyenek a közösségi léttől és közben szimbolikusan értelmezzék a Bibliát, beszéljenek a benne lévő történetekről, gondolják át az olyan morális tanításait, amik nem modernség-ellenesek.
De te a Keresztény egyházakról beszéltél. Lehet hogy nincs olyan követelmény de akkor is az az alapja. Hogy aztán te csinálsz majd egy Józsika egyházat az már a te dolgod.
Azok a tanítások elvileg Istentől jönnek ha te úgy akarod tanítani hogy őt kihagyod a buliból...
Az állami törvényekről nem láttam a kérdésedet.
A véleményemet azért írtam le mert (miszerint az Istenhit az alap) hogy e szerint nem létezhet keresztény egyház hit nélkül.
Elméletben az egyházaknak is tisztelniük kell a világi törvényeket. Sajnos az ellentétes kultúrák összemosódása miatt ez egyre kevésbé lehetséges. Hisz más az értékrend, szélsőséges esetekben a más vallásúak lenézése bántalmazása.
Erről Huntington írt egy nagyon érdekes könyvet Civilizációk összecsapása címmel. Ha tudod olvasd el. Tényleg érdekes.
Ha te magad akarsz a kérdésedben vázolt alaplevek szerint alapítani egyházat, hajrá. Nem tudom hogy "keresztényi" egyháznak elfogadják-e majd.
Persze hogy jó dolog és az is jó ha valaki ilyeneket tanít az embereknek. csak nekem furcsa hogy hit nélkül hogy akarja valaki továbbadni Isten tanításait.
Lehet hogy valami jogi fórumon illetve keresztény közösségekben kell feltenni ezt a kérdést, hogy létre lehet-e hozni ilyen feltételekkel keresztény egyházat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!