"Mindent szabad a világon, ami másnak nem árt. "?
Az én meghatározásom szerint:
A liberális gondolkodás egyik alapelve, hogy az én szabadságjogom addig tart, ahol másoké kezdődik. Más szavakkal, nem szabad ártani.
Vagy ahogyan a német megfogalmazza: Élni, és élni hagyni.
Nem szabad sem a tetteknek, sem a gondolatoknak önkényes gátat szabni, korlátok közé szorítani. Minden embernek joga van ahhoz, hogy szabadon éljen, dolgozzon, szeressen, cselekedjen, belátása szerint.
Ez minden ember egyenlő előjoga, ezért - bár ez az elv igen tág mozgásteret biztosít - úgy kell élnie vele, hogy figyelemmel legyen mások, az övével azonos mértékű szabadságával.
Hangsúlyozom, ez nem iskolás tankönyvi szöveg, szigorúan csak az én kis összefoglalóm.
2. vagyok. Nem akartam példálózni, mert azzal mindig csak baj van. De azért mégis csak.
Itt van a dohányzás kérdése. Ártalmas, de ha te tüdőrákban kimúlni, szíved joga. Nekem meg jogom van a tiszta levegőhöz. Ha egy térben vagyunk, ez a kettő ütközik. Ha rágyújtasz, élsz a te szabadságoddal, de elveszed az enyémet, azaz én nem leszek tiszta levegőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!