Magyarország a fejlettebb vagy Románia?
és megjegyezném, államadósságuk sincs
bár meg is szenvedtek érte:S
és rengeteg gyönyörű tájuk van, turizmust vonzza rendesen:)
Kedves második!
(05-24 19:30)
Nagy szemekkel olvasom soraidat, így utólag - mivel lassan 1 hónapos a kérdés. Csak egyet nem tudok eldönteni:
Te látsz a szemeddel vagy szerinted csak szimplán minden jobb Magyarországnál?
Néhány pont mellett egyszerűen nem tudok szemet hunyni, hiszen bődületes nagy baromságokat írsz - persze van olyan, ami sajnos tényleg igaz....
- Bukarest fejlettebb város.
Könyörgöm, minél? Tihanynál? Szolnoknál? Ózdnál?
Gondolom Budapestre utaltál, de akkor meg egyszerűen csak baromságnak tartom ezt az állítást. Mondj nekem 3 olyan dolgot, amire tényleg azt tudom mondani, hogy "ej, ez a Bukarest tényleg jobb" és akkor talán belegondolok abba, hogy van igazságalapja. Budapest az utóbbi időben rengeteget fejlődött: hamarosan bevezetik a FUTÁRT, járnak az Alstom metrókocsik, sok utat újítottak fel, jövőre végre elindul a 4-es metró, sok belvárosi részt újítottak/újítanak fel, 100 új busz jár az utakon és vadonatúj villamosok/trolibuszok érkeznek hamarosan + nyáron elég sok villamospályát fejlesztenek. Csak, hogy néhányat mondjak....
- A cigányok száma kisebb.
Ez az egyik legviccesebb felvetésed. Romániában él a világon a második legnagyobb cigány kisebbség. Jó, itt is lehet jönni azzal, hogy Magyarországon nem vállalják fel sokan és sokkal több van + lakosokhoz viszonyítás, blablabla.... De akkor meg erre azt tudom mondani, hogy ha Romániában ennyien vállalják fel, akkor mennyi van MÉG aki nem... mert ott sem igazán kedvelik őket.
- Az utak jobbak.
Ja, hogy mentél már egy-két felújított úton és akkor csodálatos az egész hálózat. Érdekes módon a kitűnő állapotú kivitelezésbe simán belefér, hogy a Temesvár-Arad autópálya máris tönkrement és be sem tudják fejezni a javítását sem. Az Észak-erdélyi autópályát meg szerintem szóba se hozzuk. A kisebb utakkal is van tapasztalatom és el kell ismernem: tényleg sokat felújítanak de azért, had ne legyenek már jobbak azok a nagyrészt még mindig döcögős, kátyús, lassú országutak a katasztrofálisan vezető sofőrökkel együtt.
- A vasutakat meg ne is hasonlítsuk össze.
Teljesen igaz, mert a magyar vasút a sok öreg kocsi mellett sem tűnik olyan elhasználtnak mint a román. Nézd már meg, hogy jelenleg(!) hány pályafelújítás van nálunk. Példának okáért írok neked párat, csak, hogy ne mindig a rosszat vedd észre:
- Budapest-Esztergom
- Budapest-Székesfehérvár
- Budapest-Szolnok-Debrecen
- Budapest-Szolnok-Békéscsaba
- Budapest-Sátoraljaújhely
Itt is el kell ismerni: messze vagyunk még a nyugati színvonaltól, sok az öreg kocsi, pontatlan a menetrend, sok a bunkó kalauz és Romániában is sok a felújítás + új kocsik vannak (megjegyzem Mo.-n is!) De ne mondd nekem, hogy olyan jó a román vasút a magyarhoz képest.
- Mobilhálózatok/kábeles internet is jobb és olcsóbb.
Ez teljesen megállja a helyét.
- Reálbér ugyanannyi, a munkanélküliség viszont lényegesen kisebb Romániában.
Ebbe meg azért nem megyek bele, mert nem ismerem ilyen szinten az ottani viszonyokat, nem élek életvitelszerűen ott.
Ezzel a hozzászólásommal most nem akarom lebecsmérelni Romániát, mert tényleg rengeteget fejlődött és fejlődik is. De azt hihetetlenül nagy túlzásnak tartom, hogy az általad felsorolt dolgok mindegyikében megelőzzön minket, és ezt nem csak úgy mondom, hiszen nem egyszer jártam már ott.
Tudod, engem hidegen hagy igazából a román vasút állapota (lévén, hogy nem élek életvitelszerűen ott), inkább csak arra akartam reagálni, hogy ott "hű, de mennyire jó, összehasonlíthatatlan a két ország" stb.
Elismerem, hogy lehetnek (sőt biztos vannak) olyan dolgok az előző hozzászólásomban, amiket eléggé lesarkítva írtam meg... de egyszerűen nem tudok elmenni azon hozzászólások felett, ahol folyamatosan leszólják Magyarországot, hogy ilyen-meg olyan... Az a gond, hogy az ilyen emberek csak szeretnék azt elhinni, hogy nálunk mindenki jobb és fejlettebb, mert valamiért muszáj mindig panaszkodni.
Elkezdtek az új metrók járni és egyből jött a sírás, hogy ezek nem jók, orosz kellett volna stb.
Aztán jött a 150 Mercedes busz és mit lehet hallani megint? „Jaj, úgysem bírják eddig, meg addig, minek vettük stb.”
Elkezdték felújítani a nagykörúti villamos pályáját és egyből: „Minek ez, nem fontos, már pár éve megcsinálták…”. Tereket építenek át: felesleges pénzkidobás, blablabla….
Ezeket nem panaszkodásból írtam le, hanem érzékeltetni akarom, hogy amíg mi nem akarunk fejlődni és haladni a korral, addig felesleges ilyen kérdéseket feltenni, mert úgyis a másik ország lesz mindenben jobb. Itt a példa:
- Írod a bukaresti Mercedes buszokat. ->
- Budapestre is vettek és egyből szidják (nemegyszer hallottam a buszon).
- Sokan panaszkodnak, hogy a városból mit láthat egy turista. ->
- Elkezdték felújítani a Belváros különböző pontjait, de már megy a duma, hogy ez baromság.
Hogy akarunk fejlettek lenni - legalábbis annak látszani -, ha mi magunk vagyunk szinte minden újítás ellen... ?
Román IC kocsi: Ebből én nem vonnék le messzemenő következtetéseket, mert a mi IC kocsijaink modernek és jól felszereltek. Ha külföldre mennek, nyilván nem a rozzant Bp.-Debrecen sebesvonat kocsijait küldi a MÁV.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!