Hogy mondanátok azt angolul, hogy: "Ez olyan rossz, mintha te csináltad volna. "?
Ez olyannyira rossz mintha te keszitetted volna:
It's so bad as if you made it.
Ez epp csak annyira :
It's just as bad as if you made it.
Nyilvan did/made attol fugg hogy eloallitasz-e vagy csak a letezes folyamataban teszel vele valamit.
Nem kellene a made-t feltételes módba tenni?
Én erre gondoltam:
This is as bad as you'd have made it
Szerintem az zavar meg, hogy meeg abban az egy reszmondatban is a "mintha ... volna" az ket elkulonult szoresz a magyarban, amig az angolban ez nem igy van. az if es a would nincs egyutt. Tehat az "as if" es a would nem lehet egyutt egy tomondatban.
A masik ami zavaro, az a magyar volna ... volna szerkezet. volna, mint felteteles elozmeny, es volna, mint felteteles kovetkezmeny. Az angolban a would nem lehet elozmeny, csak kovetkezmeny.
If she had a car, she would have driven in snow.
Ha lett volna autoja, vezetett volna hoban.
She would have driven in snow, if she had a car.
Vezetett volna o hoban is, ha lett volna autoja.
If I had been Santa Claus, I would not have changed to red my cassock.
Ha en lettem volna telapo nem csereltem volna le a palastomat pirosra.
vagy, Telapo helyeben en nem csereltem volna le a palastom pirosra.
I wouldn't have changed to red my cassock, if I had been Santa claus.
Nem csereltem volna en le a palastom pirosra, ha telapo lettem volna.
Nem csereltem volna le a palastom pirosra ha telapo helyeben lettem volna.
A ket-ket angol pelda a hangsulyozasban ter CSAK el.
Ha multidoben mondunk felteteleset, a felteles elozmenyt angolban az if fejezi ki.
Ha would-ot mondasz, az is felteteles, de az csak a kovetkezmeny es nem az elozmeny.
A magyarban azt mondod miert? ez lehet mi okbol?, vagy mi celbol? ok, vagy okozat.
A volna is igy van, lehet elozmeny es kovetkezmeny. A magyarban a sorrend a meghatarozo, az angolban nem.
Az angolban szigoru osszetartozas van ok es okozat, elozmeny es kovetkezmeny kozott elozmeny->kovetkezmeny : if->would . Igy ugyanazt fejezed ki akkor is ha forditott sorrendben mondod el, csak mas-mas reszet hangsulyozod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!