Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mik azok a vándormotívumok?

Mik azok a vándormotívumok?

Figyelt kérdés
Kell írnom egy fogalmazást a mesékben található vándormotívumokról röviden, de nem tudom igazán, hogy mik is azok a vándormotívumok...

#házi #iskola #mese #motívum #vándormotívum
2012. nov. 1. 23:26
 1/2 anonim ***** válasza:
73%

hmm érdekes kérdés, utána is néztem, de órán kicsit sem beszéltétek meg?

például ilyeneket találtam:

"Az évek, évszázadok során természetesen a népi fantázia is hozzáadott csodás, gyakran már mesébe illő elemeket a történetekhez. Ez a folyamat abban is tetten érhető, hogy gyakran feltűnnek a különböző szentek életében azonos elemek, úgynevezett vándormotívumok, toposzok. Ilyen jellegzetes vándormotívumok fellelhetőek a szenvedéstörténetekben is.

Itt a hasonlóságok azonban eredhetnek az azonos kínzási, és kivégzési módszerekből is. Például attól, hogy több szentnek a fejét vették még nem következik, hogy ez az elem vándormotívum lenne, hiszen köztudott, hogy a kivégzési módszerek között mindig is előkelő helyet foglalt el a különböző eszközökkel történő lefejezés.

Az azonban már vándormotívumnak tekinthető, ha a kivégzést követően a test fej nélkül mozgott, vagy ha a levágott fej beszélt.

Ezzel tulajdonképpen máris megismerhettünk egy hátborzongató csodát.

Vegyük hát sorba a különböző "borzalmas csodákat!"

"vándormotívum, sok olyan történet, melyben az ember balszerencsésnek vagy ügyetlen-nek bizonyul, így veszti el az örök életet vagy az örök fiatalságot (pl. a Gilgames eposz)"

sajnos ennél jobbakat én sem találtam :/

2012. nov. 2. 02:25
 2/2 Vree ***** válasza:

Érdekes, hogy az internet nem nagyon lel definíciót... (így nekem kell megtennem), pedig nagyon egyszerű.

A vámdormotívum egy olyan történeti elem, amit a mesemondók egymástól vettek át és így több különálló, más nép, kor, vagy mondakör részeként felbukkan (gyakran úgy feltüntetve, mintha eleve annak része lett volna).

Példa:

"A bűbájos lakat" című magyar népmesében a gonosz boszorka úgy szerzi meg a varázslakatot, ami a főhős szerencséjének a forrása, hogy álruhában új lakatokat kínál régiért, mire a királykisasszony feleség, akinek a főhős nem árulta el neki a lakat titkát, örömmel elcseréli azt.

Ez egy az egyben ugyanaz, ami az Ezeregyéjszaka Aladinnjában történik, ahol a gonosz varázsló szerzi meg a lámpást, amiben a dzsinn van ugyanilyen módszerrel.

Ez tehát egy olyan elem, ami valamikor a keleti mondakörből a magyar mesemondók repertoárjába átkerült és onnan beépült a népmesekincsbe.

Vándormotívum lehet egész egyszerű visszatérő elem is, mint a legkisebb fiú, az égig érő fa, a három kiállandó próba és így tovább.

Megjegyzem, hogy szerintem tekinthető az angol "motif" szó (visszatérő meseelem, téma) megfelelőjének is.

2021. nov. 16. 01:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!