Irodalom érettségin melyik esszét válasszam szerintetek?
-melyik a legkönnyebb?
-melyiket hogy kell megírni??
(idén érettségizek és a magyartól parázok, a többire úgy érzem sikerült felkészülnöm)
Nincs olyan, hogy legkönnyebb. Mindenkinek van olyan, ami közelebb áll hozzá, jobban megy neki. Nekem az érvelés ment jól, és reménykedtem is, hogy jó téma lesz (az is lett, és nagyon jól sikerült).
Az meg, hogy hogyan kell őket megírni...hát erre a tanárnak kellett volna fölkészítenie. Neten sok hasznos anyag van, amit föl lehet használni.
A verselemzést semmiképpen, ahhoz nagyon mély tudás szükséges, és lemerném fogadni, hogy ha megnéznéd az országos átlagot, a verselemzést választják a legkevesebben. Mi így év vége fele már csak a novellaelemzés szempontjait és az érvelő szöveg szempontjait ismételtük át, mivel a verselemzést úgysem választja senki.
A novellaelemzés szempontjainak benne kell lennie a füzetedben, ha nincs, akkor írd be googleba. az érvelő szöveg szempontjai ugyanez... azok szerint kell írni. sztem elég nehéz én is parázok ám :D
Nos hát nekünk a tanár négy éven keresztül a következőt öntötte belénk:
Novellaelemzést NE válasszunk, mert szinte mindenki abba a hibába esik, hogy elkezdi mesélni a novella cselekményét, és nem ez a feladat! Azt mondta, hogy verselemzést, ha nagyon nem tudunk semmit írni akkor válasszunk esetleg érvelést. Verselemzéshez olyan marha nagy tudás nem kell, szinte mindig olyan verset kapsz amiről előtte sose hallottál, úgyhogy nyugodtan írhatod amit gondolsz róla.
Mi tanárunk szerint az érvelés a legnehezebb, mert abba a hibába esik nagy tömeg, hogy nem érvelő esszét írnak, hanem filozófiait vagy értekezést vagy hasonlót.
A verselemzést tartja a legkönnyebbnek, mert az dupla anyag, mivel két vers van.
Négy év alatt nem tanított meg verset elemezni...
Én nagyon félek a hétfőtől!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!