AZ érettségin van egy olyan tételem, hogy : tudományos fantasztikus irodalom. Ehhez tutok valamilyen könyvet ajánlani, vagy egyáltalán mik közül választhatok?
Nem vagyok otthon a sci-fiben, de laikusként azt javaslom, hogy Asimov és Zsoldos Péter ismertebb könyveiről mindenképp ejts pár szót.
Ha nagyon nem jön be a műfaj, de szeretsz bullshittelni, akkor mindenképp olvasd el S. Lemtől a Solarist (kevés eksön, sok lélektan), és beszélj sokat arról. A segítségével tök jól elterelheted a témát relatíve észrevétlenül a pszichológia-filozófia felé, alaposan fel lehet boncolni.
Igaz, a jó sci-fik szinte mind filozofálnak, de ez a Solaris-ban érhető a leginkább tetten (már azok közül a -műfajba tartózó- regények közül, amikkel volt szerencsém intimebb kapcsolatba kerülni... na nem úúúúgy)
Remélem tudtam vmennyit segíteni :)
19/L
Sci-fivel kapcsolatban, ha gyorsan szeretnéd áttekinteni a témát, javaslom lapozz át néhány Galaktika magazint, és nézz körül az InterGalaktika, és a Solaria oldalakon.
Filmnek
Klasszikus: Blood Runner, Starship Troopers, Star Wars, 2001 űrodisszea, Dűne, Terminátor, Csillagközi Romboló, Csillagkapu
Vígjáték: Galaxis utikalauz stopposoknak, Vissza a jövőbe
Könyvnek: Isaac Asimov /pl Én a robot, Alapítvány trilógia, Acélbarlangok
Arthur C. Clarke /A gyermekkor vége
Harry Harison: Technikolor időgép
Az az igazi gond, hogy a sci-fi ma már nem egységes műfaj, hanem sokkal inkább egy irodalmi kategória, ami több műfajra vált szét, úgymint: Hard sf, Cyberpunk, Steampunk, stb, sőt, általában egy kalap alá veszik vele a fantazit is. Valamint, Te sem mondtad, hogy mi szerint kellene boncolni!
És még valami: a sci-fi és a tudomány kapcsolatáról jó képet adhat a HiperGalaktika, és a MetaGalaktika 9.5. Ennek a kapcsolatnak a boncolgatása is érdekes lehet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!