Az őszinteség kifizetődik?
Az egyik kérdésben írta valaki, hogy hosszútávon kifizetődik.
Az én tapasztalatom nem ez. Én az őszinteségemmel nemigen profitáltam eddig. Inkább hátrányomra vált jópárszor.
Nekem vegyes, volt már jó és rossz tapasztalatom is.
A munkahelyemről pl. azért jöttem el, mert "mertem" gondolkodni, és én barom, még ki is mondtam.
Van, aki értékeli, de aki butább nálad, azt csak megijeszted az őszinteségeddel, mert a legtöbb ember sunyi, alattomos, nem nyilvánít érzelmeket.
Szerintem meg attól függ, mit nevezel kifizetődőnek. Meg attól is, hogy milyen módon vagy őszinte. Ezen én azt értem, hogy vannak olyan emberek, akik sportot űznek abból, hogy nagyon is bántó véleményüket a másik tudomására hozzák csak azért, hogy "most jól megmondják az őszintét" neki, amivel semmit sem tesznek hozzá semmihez, nem lesz senkinek sem jobb, max a saját kárörömük nekik okoz némi kielégülést. Nem is biztos, hogy az a valami úgy van, és az sem biztos, hogy ezt csak bántó formában lehet megtenni, de ők ezt az "őszinteségük" megnyilatkozásának érzik és nem értik, a másik ezt miért nem értékeli. Többnyire az ilyen embereknek, ha mások mondják meg az őszinte véleményüket, hát ők vannak a legjobban fölháborodva, hogy ezt mégis hogy képzeli, meg nem is úgy van, még, ha igaz is.
A saját lelked szempontjából viszont, ami az igazi őszinteséget illeti, szerintem kifizetődő, hiszen az jó érzés, ha a lelkiismereted tiszta, nem hazudtál, senkit sem bántottál, nem pletykáltál.
Sajnos azonban, maga az őszinteség is nagyon szubjektív dolog, kinek mit jelent? Lehet, hogy te valamit elmondasz, mert úgy érzed, erkölcsileg így helyes, más meg spiclinek tart ugyan ezért. Vagy elmondod a barátnődnek, hogy a haja borzalmas, nem áll jó neki, mert ő kérdezte, de ő nem őszinte választ várt, hanem kizárólag dicséretet, csak nem így fogalmazott. Innentől te vagy a féltékeny rá, meg az ünneprontó. Aztán egy beteg mondjuk megkérdezi Tőled, hogy a halálos betegségéből meggyógyulhat-e? Te azt mondod, vannak csodák és lehetséges, de ezt úgy mondod, hogy az illető tudja, hogy nincs remény, mert te tudod igazából, hogy nincs. Mégis azt mondják rád, hogy elvetted az utolsó szalmaszálat is tőle, pedig te még meghagytad a CSODA eshetőségét...
Végtelen ilyen példát lehetne felhozni.
Nagyon nagyon különbözőek vagyunk, kinek mit jelent ez a szó. Én úgy gondolom, jó, ha az ember jóban van önmagával és tiszta a lelkiismerete és az nálam csak úgy működik, ha őszinte vagyok, a magam, nem bántó módján...
"Az egyenesség kifizetődő, különösen, ha valakiről az a hír járja, hogy körmönfont."
Salvor Hardin
Én őszinteség alatt leginkább azt értem, hogy valaki önmagát adja, vagyis nem "szerepel", nem visel álarcot, hanem felvállalja, hogy olyan, amilyen.
Na, ezt a legtöbb ember nem bírja elviselni. Kizárólag pozítív véleményeket hajlandóak elfogadni, még akkor is, ha baromi nagy hazugság az egész.
Én személy szerint sokkal jobban viselem, ha őszintén a szemembe mondanak valamit, mint amikor valaki alakoskodik, és el akarja hitetni velem, hogy milyen jó barátok vagyunk.
"Ha válaszúthoz érsz, jobb egy őszinte ellenség,
Mint egy jóbarát, aki holnapra elhagy..."
/Korál/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!