Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Nyelvtanilag helyesek ezek a...

Playgirl kérdése:

Nyelvtanilag helyesek ezek a mondatok?

Figyelt kérdés

El kellessz menni a boltba. (vagy) Ki kellessz vinni a szemetet. (vagy) Meg kellessz csinálni a házifeladatot.

Egyik ismerősöm mondta hogy a kellnek a "kellessz" a jövő ideje. Összevesztem vele mert szerintem ilyen nincs. Kiváncsi vagyok mi az igazság:D

2011. nov. 23. 12:00
 1/6 anonim válasza:

:DDD

Nyelvtanilag nem helyes, tájszólásban használják!

2011. nov. 23. 12:15
 2/6 anonim ***** válasza:

Hát ez szerintem sem helyes.

El kell menned boltba.

Ki kell vinned a szemetet.

Nem tudom, hogy ez a "kellessz"-ezés honnan jön mostanában, de elég idegesítő, legalábbis számomra.

Főleg, hogy így leírva amúgy is helytelen, mert ugye "kellesz" és nem kellessz", de ez szemmel láthatóan nem zavar senkit...

2011. nov. 23. 12:17
 3/6 bánomisén ***** válasza:

Előző: de, engem nagyon :-)))

Az ismerősöd nem ismeri az irodalmi magyar nyelv szabályait. Lehet, hogy valamiféle tájnyelvet beszél és abban él ez a forma, de még én sem hallottam.

2011. nov. 23. 12:32
 4/6 A kérdező kommentje:
engem is iszonyatosan idegesít! és egyszerűen nem tudom neki megmagyarázni hogy ilyen nincs csak nálluk.. de ő kitart az mellett hogy ez a hivatalos jövőideje a kell szónak.. mondhatok én neki bármit :) de annyira de annyira zavar...:D
2011. nov. 23. 13:19
 5/6 bánomisén ***** válasza:
Hagyd rá, ha valaki érthetetlenül akar beszélni, akkor beszéljen úgy. Neki lehet ebből gondja, nem neked.
2011. nov. 23. 13:21
 6/6 anonim ***** válasza:

De miért lenne jövő idő? Még a saját logikáján belül sem értem.

A mondat értelme sem jövő idejű, hanem parancsoló jellegű, arról nem is beszélve, hogy a magyar nyelvben E/2-ben mikor lesz "sz" a jövő idő jele??

Úgy általában ilyen nyelvtani szerkezet mióta létezik? És, ha létezik, akkor a többi szót hogy ragozzuk? Pl. menned kell az meszessz, mészessz, esetleg menjessz, vagy mi? :D

2011. nov. 23. 13:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!