Nyelvtanilag helyesek ezek a mondatok?
El kellessz menni a boltba. (vagy) Ki kellessz vinni a szemetet. (vagy) Meg kellessz csinálni a házifeladatot.
Egyik ismerősöm mondta hogy a kellnek a "kellessz" a jövő ideje. Összevesztem vele mert szerintem ilyen nincs. Kiváncsi vagyok mi az igazság:D
:DDD
Nyelvtanilag nem helyes, tájszólásban használják!
Hát ez szerintem sem helyes.
El kell menned boltba.
Ki kell vinned a szemetet.
Nem tudom, hogy ez a "kellessz"-ezés honnan jön mostanában, de elég idegesítő, legalábbis számomra.
Főleg, hogy így leírva amúgy is helytelen, mert ugye "kellesz" és nem kellessz", de ez szemmel láthatóan nem zavar senkit...
Előző: de, engem nagyon :-)))
Az ismerősöd nem ismeri az irodalmi magyar nyelv szabályait. Lehet, hogy valamiféle tájnyelvet beszél és abban él ez a forma, de még én sem hallottam.
De miért lenne jövő idő? Még a saját logikáján belül sem értem.
A mondat értelme sem jövő idejű, hanem parancsoló jellegű, arról nem is beszélve, hogy a magyar nyelvben E/2-ben mikor lesz "sz" a jövő idő jele??
Úgy általában ilyen nyelvtani szerkezet mióta létezik? És, ha létezik, akkor a többi szót hogy ragozzuk? Pl. menned kell az meszessz, mészessz, esetleg menjessz, vagy mi? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!