Nincs ilyen, hogy gyerekkori autizmus.
Van, aki egész jól fejleszthető, és van, aki kb. semennyire.
Sőt van, akikek eleve jók a képességei (= magasan funkcionáló autista).
Kedves 1-es!
De, van gyermekkori autizmus. Honnan veszed, hogy nincs? Az tény, hogy nem azt jelenti, hogy csak gyerekeknél van.
Kérdező: ah autizmus spektrum zavar nem betegség, hanem egy állapot, az idegrendszer fejlődésének zavara. Mint ilyen, nem gyógyítható, ellenben szépen fejleszthető.
4-es vagyok
És te a családodban lévő autistákat betegnek tartod? Bárhogy is, ha családilag érintett vagy, akkor nyilván tudod, hogy ez egy spektrum, a nagyon enyhén érintett-től a "soha nem lesz önálló"-ig bezárólag. Ebből kifolyólag nem mindegy, hogy egy autista mennyire érintett, mennyire önálló, épértelmű-e stb. Sok-sok autista bizony felnőttkorára önálló életet tud élni, dolgozik, családot alapít. (Más kérdés, hogy utóbbi mennyire szerencsés.)
Igen, egy autista nem beteg. Akkor már jobban szeretem a fogyatékkal élő kifejezést használni rájuk.
Az autizmus nem egy betegség, amiből kigyógyul az ember.
Az egy neurológiai elváltozás, biológiailag benne van adott emberekben. Ez olyan dolog, mint pl a magasság.
Adott, van és kész.
Az más kérdés, hogy tudatosan fejleszti magát az ember, ha ASD-s, mint jómagam.
A hátrányait megtanultam kezelni, az előnyei szerencsére számomra jók s nem a megszokottak, ezzelet pedig fejlesztem tovább és tovább.
ADD párosult sajnos mellé nekem, az viszont a pokol. 2 éve várok és e-mail alapján még 1-2 év mire sorra kerülök az ambulancián...
Auti oldalamat semmiért el nem dobnám, ám az ADD-t ha lehetne szikével vágnám ki magamból.
Most is úgy ébredtem, hogy kigondoltam egy ötletet és felkeléskor lerajzoltam. Annyira pörög az agyam a témán belüli milliónyi megoldásokon, opción, hogy löttek megint az alvásomnak. Brutálisan hiperaktív az agyam.
Nálam autiként pedig a fő téma az alkotás, ami rengeteg mindent foglal magába.
Hidd el, rosszabb tud lenni az DD vagy másnál ADHD.
Alvási gondoktól már komoly fizikai problémáim is vannak.
A határaimon vagyok.
S az irónia, hogy az ASD fő témám az alkotás tart még életben, emellett pedig az ADD előnye, hogy rengeteg mindent halmozok fejben. Tudást, alapanyagokat, technikákat, eszközöket és mindezek milliónyi kombinációit az adott ötleteimhez.
Az előny, ami hátrány is. Az a "jóból is megárt a sok".
Aludtam kemény 2 órát. Aztán a nap folyamán valamikor majd spontán beüt az alvás.
Állva, fekve, billentyűre hajolva stb.
Volt, hogy élő adást néztem és kiesett fél óra. S akkor is álmomban gondolkodtam tovább rendes álom helyett. Szimplán kikapcsolt a testem, hogy pihen egyet.
(Ezért se vezetek, se utazok, kerülöm a gondot.)
Volt, hogy Pécsen kellett volna leszállnom és faszán tovább keveredtem szundítva.
Az a "kitérő" laza 6 órát elvett aznapi időmből...
Szóval az ASD nem olyan vész, akkor van baj, ha alacsony IQ-val vagy valami egyéb mással társul. Ezeknek utána tudsz olvasni.
S az egyéb más is lehet előnyös vagy/és hátrányos is.
Nagyon egyén függő.
S javaslom az Autista vagyok youtube csatornát és hasonló helyeket, csatornákat, hogy informálódj a témában.
Ha érintett vagy, ha szeretted az stb.
A tudás sosem árt. Hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!