Autizmus Alapítvány diagnosztika korai gyerekkor nélkül?
Egy magasan funkcionáló vagy enyhe aspi/auti felnőtt diagnosztizálása főleg a gyerekkori szakasz alapján végezhető el?
Abban az időszakban a legőszintébbek az auti tünetek?
Mással kevésbé összekeverhetőek. Ez igaz?
Felnőtt korban már átfedést mutat az ASD a személyiségzavarokkal.
Másik kérdés, hogy szülők bevonása nélkül mennyire végezhető el a korai gyerekkor vizsgálata?
Egy jól maszkoló emberről meg lehet állapítani felnőtt korban?
(ha intelligens is)
41 vagyok, nagyszüleim nem élnek. Más rokon nem ismer annyira. Óvónő esetleg szóba jöhet, de nem fognak emlékezni. Anya ismer a legjobban.
Meg lehet állapítani természetesen, csak hivatalos diagnózist nem adhatnak ki. Legalábbis volt ez a szabály olyan 10 éve, hogy engedtek-e ebből azóta, arról nincs infóm...
Egyébként nem amiatt van, hogy akkor látszik a legjobban, hanem mert diagnosztika kritérium, amit ha nem tudnak igazolni, akkor nem adható diagnózis sem. És sajnos egy nagybácsi, aki hetente lát, vagy testvér, aki maga is gyerek volt akkor, annak a véleményét nem tudják elfogadni, pedagógusét sem, mert annál korábbi tapasztalat is kell. Szülő/akkori gondviselő visszaemlékezése számít kizárólag.
És mi van akkor, ha van szülő, de nem tud semmi épkézlábat mondani?
Én most várok az időpontomba az alapítványnál, rengeteg kérdésre választ adna a diagnózis, szerintem rengeteg dologban stimmel rám, gyerekkori dolgoknál is, de a szüleim egyszerűen nem akarják látni. Olyan helyzetek, amikre élénken emlékszek, és kb traumatizált is, hogy a szüleim mennyire ignorálták a viselkedésemet/szükségleteimet, azokat a szüleim egy az egyben tagadják, vagy csak azt mondják, ők nem emlékeznek semmi ilyenre.
Ilyen esetben akkor azért nem is kaphatok diagnózist, mert a szüleim nem akarták/képtelenek voltak látni a jeleket, most meg tagadnak? :(
Totál elkeseredtem...
4-es:
"Egyébként nem amiatt van, hogy akkor látszik a legjobban, hanem mert diagnosztika kritérium"
Valami oka biztosan van, hogy diagnosztikai kritérium!
Nagyon sok helyen olvastam, hogy felnőtt korban nehezen diagnosztizálható egy jól funkcionáló aspergeres.
Remélem eddig nem vezettem félre senkit a szóhasználattal. Végig aspergerre gondoltam (de úgy tudom, hogy ez a definíció már nem használandó, csak az autizmus spektrum zavar, mivel az aspit is beleolvasztották abba és már nem létezik önállóan)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!