Mit csináljak, hogyha nem akarják megadni a magántanulóságot? 17 éves lány vagyok súlyos gerincbetegséggel, ami miatt nem tudok iskolában végig ülni 7-8 órákat. Erről van orvosi és gyermekvédelmis véleményem is. De az ignő szerint be tudnék járni.
Kérdezd meg az oktatási minisztériumot, hogy mi ilyenkor a teendőd.
A kérdező vagyok.
Egyébként nekem is orvosok az ombudsmant javasolták. Ez az eljárás miként működik? Ugye pénzbe nem kerül? Mennyi időbe telhet kb? Mert egyre kevésbé tudok már bejárni. Komolyan néha már el tudnék ájulni. És gyógyszer sem segít persze. Ofőm szerint ha nem érzem jól magam, igazoljam a napokat, heteket. Oké de azt nem tehetem meg, hogyha rosszul érzem magam a 5-6 óra után, akkor hazamegyek. Nem tudom mi tévő legyek, mert iszonyú szar. Olyat mondtak nekem, hogy amíg össze nem esek, járjak. Utána elgondolkoznak rajta. Hoott én jó tanuló vagyok, nagyon könnyen tanulok. :-S
Kedves Kérdező!
Én alapból nem értem mi az, hogy az "igazgatónő NEM engedi"?? Meg mi az, hogy a jegyzőnek elküldi??
Igaz,hogy nem írtad milyen iskolába jársz....de ha 17 éves vagy akkor feltételezem, hogy már nem általánosba hanem középiskolába! Ott pedig már NINCS szükség jegyzői (se más) engedélyre.......
Hiszen csak a 8 általános elvégzése az ami mindenkinek egységesen kötelező....de van aki AZT IS magántanulóként végzi. Alapból a szülő dönti el, HOGYAN akarja taníttatni a gyermekét és ebbe csak nagyon alapos indokkal szólhat bele a jegyző vagy iskolaigazgató de azt is CSAK általános iskolásoknál!!!
Hiszen a középiskola NEM kötelező oktatás, tehát ott már kizárólag TE dönthetsz......
Ez alól az az egyetlen kivétel ha valaki még 17 évesen SEM végezte el a 8 általánost....mert arra elvileg 18 éves korig kötelezni lehet mindenkit.
Aki viszont elvégzi a 8 általánost normál időben (vagyis 14 évesen) annak a tankötelezettség elvileg megszűnt.Hogy továbbtanul-e az az ő döntésén múlik...ebbe nincs semmiféle beleszólása senkinek! Se a jegyzőnek sem senkinek.....
Tessék itt a megoldás!!!
Főoldalra ajánlom!
Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
Elérhetőség: 1055- Budapest, Szalay u. 10-14.
Telefon/fax: (06-1) 473-7097, 332-6727
e-mail: oktatasi.biztos@om.hu
Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalában mondta egy jogász hölgy: "Az iskola igazgatója NEM tagadhatja meg a magántanulói kérelmet ha a szülő és a gyerek is ezt szeretné. Ha megtagadja akkor kell a területileg illetékes jegyzőhöz fordulni. Ha a jegyző is megtagadja AKKOR már írásban benyújthatjátok a panaszt ide az Oktatási Jogok Bizottságának Hivatalához.
Ehhez a jegyzőtől kell kérni egy írásos nyilatkozatot arról, hogy ő megtagadta a magántanulói státusz megadását. Ehhez alapból NINCS joga ugyanis az ALKOTMÁNY szerint elsősorban a szülő felel gyermeke oktatásáért,vagyis ha ő ezt kéri NEM lehet megtagadni, csak nagyon nyomós indokkal. "
Sok sikert :)
És BÁRKI lehet magántanuló ha a szülő ezt kéri! Érted? BÁRKI!!! Még különleges indok és betegség nélkül is!!!
Ha te még ráadásul beteg is vagy.....az igazgatót még perbe is foghatjátok személyiségi jogok megsértése miatt!!!
Szívesen :) Örülök ha segíthettem :))))
Biztos, hogy sikerülni fog!!! :))))))
Amiket leírtam abból láthatod :)))
Legvégső esetben (ha a jegyző is megtagadná) akkor intézkedik az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala :)))
Nyugi! Nem kell aggódni :))
És majd írj ide ha sikerült :))
Melinda
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!