Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mit csináljak, hogyha nem...

Mit csináljak, hogyha nem akarják megadni a magántanulóságot? 17 éves lány vagyok súlyos gerincbetegséggel, ami miatt nem tudok iskolában végig ülni 7-8 órákat. Erről van orvosi és gyermekvédelmis véleményem is. De az ignő szerint be tudnék járni.

Figyelt kérdés
Holott tavaly is magántanuló voltam. Nem értem, miért nem akarják megadni. Ha ombudsmanhoz fordulnék az segítene? Tényleg nem tudok végig bent lenni, mert így is sokszor kértem orvosi igazolást, de ezt nem tehetem örökké. Kérlek írjatok véleményt! Nagyon fontos lenne!
2010. okt. 24. 17:58
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:

Kérdezd meg az oktatási minisztériumot, hogy mi ilyenkor a teendőd.

[link]

2010. okt. 24. 18:26
 2/27 anonim ***** válasza:
igen reklamálj az oktatási biztosnál nekem sem adták meg egykoron matekból a felmentést. de belet fenyítve a rohadt igazgató
2010. okt. 24. 18:44
 3/27 A kérdező kommentje:

A kérdező vagyok.

Egyébként nekem is orvosok az ombudsmant javasolták. Ez az eljárás miként működik? Ugye pénzbe nem kerül? Mennyi időbe telhet kb? Mert egyre kevésbé tudok már bejárni. Komolyan néha már el tudnék ájulni. És gyógyszer sem segít persze. Ofőm szerint ha nem érzem jól magam, igazoljam a napokat, heteket. Oké de azt nem tehetem meg, hogyha rosszul érzem magam a 5-6 óra után, akkor hazamegyek. Nem tudom mi tévő legyek, mert iszonyú szar. Olyat mondtak nekem, hogy amíg össze nem esek, járjak. Utána elgondolkoznak rajta. Hoott én jó tanuló vagyok, nagyon könnyen tanulok. :-S

2010. okt. 25. 14:03
 4/27 anonim ***** válasza:
Talán azért csinálja, mert reménykedik, hogy ha így nem adja meg, akkor elmész fizetős magántanulónak, és az plusz pénz az iskoládnak.
2010. okt. 27. 20:39
 5/27 A kérdező kommentje:
Nem hiszem, hogy ezért, mert megmondta, hogy ha rajta múlik, egyik suliban se fogják elfogadni. De miért mit csinál? Felhívja az összes sulit? Am igaz, hogy már próbáltunk más suliban, de ott se szívesen fogadják. :-S Most am a fejlemények, hogy az ignő nem támogatja, ezért beküldte a jegyzőnek. Na erre kíváncsi leszek, hogy az vajon mit mond.
2010. okt. 30. 10:59
 6/27 anonim ***** válasza:
65%

Kedves Kérdező!

Én alapból nem értem mi az, hogy az "igazgatónő NEM engedi"?? Meg mi az, hogy a jegyzőnek elküldi??

Igaz,hogy nem írtad milyen iskolába jársz....de ha 17 éves vagy akkor feltételezem, hogy már nem általánosba hanem középiskolába! Ott pedig már NINCS szükség jegyzői (se más) engedélyre.......

Hiszen csak a 8 általános elvégzése az ami mindenkinek egységesen kötelező....de van aki AZT IS magántanulóként végzi. Alapból a szülő dönti el, HOGYAN akarja taníttatni a gyermekét és ebbe csak nagyon alapos indokkal szólhat bele a jegyző vagy iskolaigazgató de azt is CSAK általános iskolásoknál!!!

Hiszen a középiskola NEM kötelező oktatás, tehát ott már kizárólag TE dönthetsz......

Ez alól az az egyetlen kivétel ha valaki még 17 évesen SEM végezte el a 8 általánost....mert arra elvileg 18 éves korig kötelezni lehet mindenkit.

Aki viszont elvégzi a 8 általánost normál időben (vagyis 14 évesen) annak a tankötelezettség elvileg megszűnt.Hogy továbbtanul-e az az ő döntésén múlik...ebbe nincs semmiféle beleszólása senkinek! Se a jegyzőnek sem senkinek.....

2010. nov. 8. 00:10
 7/27 A kérdező kommentje:
17 vagyok és középsuliba járok. Azonban változott és a törvény szerint 18 éves korig kötelező az iskola azt hiszem annak, aki 1990 után született. Vagy vhogy így. Az tuti hogy kötelező sajnos. És azt mondják nekem, hogy ilyen baja sok mindenkinek van és be tudnék járni. Azonban nem értik meg, hogy nekem sokkal súlyosabb mint másnak. Műteni is akartak. Basszus ez az utolsó évem és utána már nem nagyon tudok javítani az állapotán, ugyanis utána befejeződik lassan a csontózódási folyamat. Ofőm is segítene, de mint mondta: meg van kötve a keze. Az összes orvos akit ismerek, meg akinél vagyok már tök ideg, hogy miért nem engedik, de ezek szerint az ő szavuk mit sem számít. Nem tom mi lesz, de várom most a jegyző döntését, aztán ha az nemet mond, sztem marad az ombudsman. Unom már, hogy hónapok óta ez megy és az ignő mindent elkövet, hogy ne kelljen megadnia. :-S Lassan tényleg összeesek a suliban.:-s
2010. nov. 8. 13:29
 8/27 anonim ***** válasza:
100%

Tessék itt a megoldás!!!

Főoldalra ajánlom!

Oktatási Jogok Biztosának Hivatala

Elérhetőség: 1055- Budapest, Szalay u. 10-14.

Telefon/fax: (06-1) 473-7097, 332-6727

e-mail: oktatasi.biztos@om.hu

Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalában mondta egy jogász hölgy: "Az iskola igazgatója NEM tagadhatja meg a magántanulói kérelmet ha a szülő és a gyerek is ezt szeretné. Ha megtagadja akkor kell a területileg illetékes jegyzőhöz fordulni. Ha a jegyző is megtagadja AKKOR már írásban benyújthatjátok a panaszt ide az Oktatási Jogok Bizottságának Hivatalához.

Ehhez a jegyzőtől kell kérni egy írásos nyilatkozatot arról, hogy ő megtagadta a magántanulói státusz megadását. Ehhez alapból NINCS joga ugyanis az ALKOTMÁNY szerint elsősorban a szülő felel gyermeke oktatásáért,vagyis ha ő ezt kéri NEM lehet megtagadni, csak nagyon nyomós indokkal. "

Sok sikert :)

És BÁRKI lehet magántanuló ha a szülő ezt kéri! Érted? BÁRKI!!! Még különleges indok és betegség nélkül is!!!

Ha te még ráadásul beteg is vagy.....az igazgatót még perbe is foghatjátok személyiségi jogok megsértése miatt!!!

2010. nov. 12. 09:41
 9/27 A kérdező kommentje:
Jajj nagyon szépen köszönöm ezt a nagyon hasznos infot. Basszus most már bízom benne, hogy van remény. Ha sikerülni fog ez az egész akkor örök hálám. Persze így is. Nem tudom hogy köszönjem meg... :-) Én is így voltam vele hogy szülő kérésére is lehetnék magántanuló, csak olyasmit mondtak mivel sok mindenki visszaél ezzel, ezért szigorítva lett, és nagyon nyomós indok kell hozzá, hogy az legyek, és a szülő kérésére igen lehetek, de ha az ignő úgy látja hogy ez nekem hátrányos akkor megtagadhatja, de ő egyedül nem, ezért kell továbbküldeni a jegyzőnek. Sajnos már sokat szigorodott ez. Azonban az tény, hogy ha már szakorvosi vélemény van és még gyermekvédelmis véleménye is, akkor már nem mondhat nemet, szal sztem már törvényt szegett ezzel, csak nem nagyon szeretnénk pereskedni, főleg hogy jó lenne ha minél hamarabb meglenne és amíg nem kapom meg addig tuti hogy szivatna mindenki a suliban, ha megtudnák. Titkárnőm mondta, hogy segít nekem de csak titokban, mert ebből baja is származhat. Naon rendes. Akkor most már van egy fegyver a tarsolyomban hogyha nem akarnák megadni. Jajj annyira köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!! :-))))))))))))
2010. nov. 13. 17:23
 10/27 anonim ***** válasza:

Szívesen :) Örülök ha segíthettem :))))

Biztos, hogy sikerülni fog!!! :))))))

Amiket leírtam abból láthatod :)))

Legvégső esetben (ha a jegyző is megtagadná) akkor intézkedik az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala :)))

Nyugi! Nem kell aggódni :))

És majd írj ide ha sikerült :))

Melinda

2010. nov. 14. 10:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.