A szorzást miért "*" szimbólummal jelölik?
Sok esetben láttam már, ha valaki számítógépen leírja azt, hogy "a" szor "b", azt a*b alakban teszi meg.
Ez miért alakult ki, amikor a "*" jelölése a konvolúció műveletét jelenti?
Az a*b alatt egy a(t)b(x-t)dt függvény integrálját értjük -végtelentől végtelenig.
Mégis akkor miért használják szorzás kifejezésére?
Mert nem szükséges mindig tudományos igényesség. A csillag egy gomb. A szorzókereszt kettő (magyar billentyűzeten AltGr+Ú)
Tehát * nem jó, x sem, az × a megfelelő.
Az "×" jelölés sem megfelelő, mivel az "×" jelölése a replusz műveletet jelenti.
Például ha van 2db párhuzamos ellenállásod R1 és R2, akkor az eredőjüket a replusz művelettel lehet kifejezni:
R1 × R2
#2, elolvastam az általad linkelt oldalt, viszont téves információt ad.
Azt írja, hogy a szorzás műveletét a matematikában, *-al jelöljük, viszont épp ezt írtam a kérdésemben, hogy *-al a konvolúció műveletét jelöljük. A konvolúció pedig használatos Fourier-sorok és a valószínűségszámítás esetében is, amik a matematika részét képezik.
Illetve *-al szoktunk hivatkozni a komplex konjugáltra is, vagyis ha λ1 az egy komplex szám, ami σ+iω alakú, és λ2 is egy komplex szám, ami σ-iω, akkor ezek komplex konjugált párt alkotnak: λ1 = λ2*, de a felülvonás az elterjedtebb jelölés erre.
Tehát az általad linkelt oldal félrevezető.
Nem tudom mit tipródsz még mindig ezen. Megadtam a választ.
Egyszerűbb, bevett gyakorlat. Egy matematikus, fizikus, csillagász az legyen pontos ezekben.
De ha valakitől azt kérdezem írásban, hogy ha adtam neki 5000 forintot, hogy hozzon érte sört, és kaptam tőle 3 doboz 490 Ft-ost, akkor miért baj, ha azt írom neki, hogy 3*490 forintok az csak 1470 Ft. Hol a többé pénz?
Hm, kérlek szépen, hogyan tegyem. azt írjátok, hogy a 3×490 sem jó. Én írtam az ikszet, hogy nem jó. Kérlek, kérlek, kérlek, hogyan oldjam meg ezt a nehéz problémát?
A javaslatom az lenne, hogy hagyjuk el, illetve ahol nem egyértelmű, oda pontot tegyünk.
Például:
a szor b:
ab
1 szer 2:
1⋅2
A * jelölés nagyon összezavaró műveltebb embereknek, félrevezető, mivel a konvolúció műveletét is jelentheti, így egy a*b kifejezés alatt egy integrált is lehet érteni szorzás helyett.
#8: tehát tudományos véleményed az lenne, hogy egy adott műveletre két különböző jelölést használjunk? Nagyszerű!
Esetleg a szám és betű, szám és zárójel, betű és zárójel kombinációkra is nyújtanál nekünk megoldást? Lehetőleg mindre mást.
Értem. Akkor legközelebb így írom neki: 3490 Ft. Így jó lesz, igaz.
Érdekes, hogy (közvetetten de mégis) lebunkózod azt, aki értelmes választ próbál adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!