Hogyan tudom félretenni a pénzemet továbbtanulásra albérlet mellett?
Sziasztok sikerült az első munkahelyem ahol felvettek. 25 év alatti vagyok és jár nekem a kedvezmény. Mondták 300 ezret kereshetek túl órával. Külön szeretném élni az életemet és a szülőm is akarja hogy külön éljek hogy legyen saját életem. A segítséget abban szeretném kérni hogy valaha is tudok félretenni pénzt továbbtanulásra mikor kifizetem az albit, netet, élelmet, egyéb fontos dolgot ami kell nekem? És ha igen akkor hogyan? Sajnos drágulás van és 80 ezer forint a legolcsóbb. Annál lejjebb nincs. Attól félek hogy nemtudok félretenni pénzt:/ kinek volt/van ilyen helyzete?
Köszönöm a segítséget:)
Így vakon, részletek nélkül nem tudná senki se megmondani.
Sok mindentől függ.
-albi és alapokra a kiadások +közös költség
-net, telefonod... Stb plusz.
-étkezés
-tisztítószerek mint pl mosószer... Stb, tisztálkodási szerek mint pl fogkrém.
Mindezek mennyisége és fogyasztása.
-pontos fix havi minimum kereseted. (ha beteg vagy stb, ugye kevesebbet kapsz. Ezzel is számolj)
- busz vagy egyéb közlekedésre havi kiadás.
- gyógyszer vagy gyógynövény
Stb.
és a személyesebb dolgok nincsenek benne, mint pl. Óvszer (ha használsz), élvezeti cikkek (már ha fogyasztasz), kikapcs kess, hobbi (ha olyan), ruházat, fodrász (ha nem magad csinálod),... Stb.
Van-e valamire részletfizetésed... Stb.
Pl jómagam nem dohányzok, tesómnak havi 30ezer, anyámnak 40ezer csak ez.
Nem kávézok, nem fogyasztok alkoholt. Másik tesóm 1 péntekre alsó hangon 10ezret ott hagy erre...
Nálam az alap dolgok is kevesebbek. Pl fürdőmnek van ablaka így nem kell villanyt nyomogatni nappal a 40perces fürdésemhez, se wc-nél.
Anyáméknál a panelben kell, mert nincs ablaka se a WC-nek, se a fürdőnek.
Alapon pazarló életmódjuk van.
Pl édesanya, ha végig megy pórszívóval a lakásukon mindenhol egyszerre ég a villany a tevékenység elejétől végéig (minden nap csinálja mai napig).
Nálam elég heti 1x. 1 kis szőnyegem van csak.
Stb. Sok apróság számít.
Meg vajon az albidban milyen lesz a felszerelés. Van-e hűtő, gáztűzhely, mikro, ágy, tv (már ha használsz, én 13 éve elvagyok gépről, laposról).
Amúgy ezekről szerintem beszélhetnél szüleiddel is.
Felénk alsó hangon 100ezer az albi. Ha alatta találsz olcsón, az gyanús vagy valakikkel osztozni kell.
+ne feledd: van kaució is!
Ami nem kevés kess egyszerre az elején.
Spórolási tanácsadást csak úgy tudok adni, ha már van egy költségekkel teli külön élet tele részletekkel.
Tesóimnak is elmondtam anno.
Egy dolgot tudok jelenleg csak javasolni:
Vezess táblázatban minden pénzt, ménzmozgást. Még ha 5ft is.
Írd folyamat. Azt is írd mindig az összegek mellé, hogy a jelenlegi össz maradt kereted mennyi stb.
2-4 hónap jegyzeteit pedig visszanézed s megnézed mennyid marad vagy sem, +mi volt olyan felesleges dolog, amit megvettél vagy nem létszükség.
Nekem mániám volt minden jegyzetelése, nem csak anyagiak. Ihlet, ötlet... Minden. Alkotó vagyok.
A pénzmozgást mai napig vezetem táblázatba megszokásból. Jobb is, mert hajlamos vagyok egy pénztárcába rakni a magán keretet a vállalkozáséval.
+ bármi van, vagy pl a bank elcsesz valamit az kiszúrja a szemem.
Mai napig pl telefonomra nincs net. Felesleges. Otthon is, műhelyben is van net/wifi.
Találkozókon, kikapcsolások, kiruccanásokkor a telefont ignorálom.
Fiatalabb tesómék egyik programján részt vettem, nos, rám maradt a munka a nagy közös sütésből, míg ők tv előtt ültek és a telefonjukat nyomkodták.
Siralmas jelenség ez sokaknál.
Nekik alap, nekem felesleges.
Kinek mi.
Mint 2-es is írta! Nem úgy kell spórolni, hogy ha netán marad valami, mert ha úgy élsz akkor mindent elköltesz és nem marad semmi. Előbb kell félretenni és a többit osztani be.
Resziben állj rá a mindenben nagyon kis fogyasztásra. Vékony vízsugárral kézmosás, nem folyatni a vizet fogmosás és borotválkozás és zuhany alatti szappanozás közben. Villany általában ! nem ég, csak ahol éppen kell. Iidobós szatyor jó szemetes zsáknak. Nem pizza rendelés és mekdonálc hanem otthoni főzés két napokra. Olcsó kávé és tea és nem a drága. Akciókat nézni és betárazni. Sok hasznos van a neten spórolásról.
Nincs telefonálás havi 30 ért, hanem netes telefont kell letölteni. Nincs drága kozmetikum és állandó ruha vásárlások. Mindig új telefon sem kell, használd ameddig lehet. Ne vásárolj hitelre, mert úgy a részletekkel többet fizetsz ki, többe kerül. Kp-ra vásárolj!
Mindenből vedd az olcsót amiből lehet. Héhány dolog esetén nem jó az olcsó, de mosogatószerből nem egy nagy gond.
És! És ha nem érted a sok kis megtakarítás összeadódását akkor számolnod kell hozzá, hogy lássad. Nem mindenki jó matekos. Exelben simán össze tudod adni amiket akarsz.
Itt csak egy nagyon aprónak tűnő példa, és fontos, hogy ez csak egy példa!
Coca-Cola 330 ml
300 Ft
Ha minden nap veszel egy ilyet mert hát ugye olcsó - az harminc nap alatt, vagyis egy hónap alatt máris önmagában is 9000 Ft! Csak ez ennyi!
És most jönne csak a lényege a spórolásnak. Ha mindenen spórolsz ilyen kicsiket és tartod is az simán ennek a 10-szerese is havonta. Olcsó mosópor, mosogató, papírzsepi, mosogatószivacs, wc papír, fogkefe, stb. És mindenképpen készíts saját főzött ételt. Recept van a neten bőven, az nem lesz gond. Egyből legalább két adatot és egyet le is fagyaszthatsz.
Kozmetikum meg iszonyat viszi a pénzt, szóval ne vegyél drága parfumöt. Férfinak amúgy sem kell. :) Lehet olcsó az izzadság deo is, az after shave is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!