Ebben az esetben hogyan jogszerű és hogyan lehetséges a munkaszerződés felmondása?
Lényeg hogy határozott idejű szerződésem van és úgy tudom itt elég jó indok kell hozzá hogy beleegyezzen a munkáltató! Egyébként 2020.01.01. napjával járna le,de én és a párom kb. 1-1,5 hónap múlva költöznénk!(itt esetleg szükségem lehet valami hivatalos dokumentum bemutatására?) a jelenlegi munkahelyem pedig így a napi 10km helyett 90km-re lenne tőlem és ez nekem nem érné így meg!
Hogyan lehetséges ezt gyorsan és egyszerűen megoldani?
" elég jó indok kell hozzá hogy beleegyezzen a munkáltató! "
Egy felmondáshoz nem kell a másik fél beleegyezése! A felmondás egy egyoldalú jognyilatkozat.
A távolabbi helyiségbe történő költözés éppen jó indok a felmondásra, hiszen számodra a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Az indokba bele ne írd, hogy így nem éri meg Neked!!!
Indoknak azt írd, hogy a lakóhelyed, és a munkavégzés helye közötti távolság 10 km helyett 90 km, ez személyi, családi és egyéb körülményeidre tekintettel aránytalanul hosszú utazást vesz igénybe. Fentiekre tekintettel a továbbiakban a munkaviszonyt nem tudod fenntartani.
Ha tömegközlekedtél, akkor meg pláne. Bele lehet azt is írni, hogy mennyi időt vesz igénybe a napi utazás. Általában a napi 1-1 óra oda és visszautat meghaladó utazás hosszúnak számít (szokásjog alapján).
A felmondásban feltüntetett indokod igazolását kötelezően nem írja elő a törvény, de ha a foglalkoztatód kéri, akkor "illik" valamit igazolni vele kapcsolatban. Jobb szépen elválni, mint sem.
Javítok:
"A távolabbi helyiségbe történő költözés..." helyett
A távolabbi helységbe történő költözés... :)
Értem és köszönöm a segítséget!
Viszont itt mik a feltételek? Kérhetnék konkrét példát? Illetve azok nem teljesítése esetén milyen következményeket von maga után a dolog?
Feltételek:
"A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna."
Ha a feltételnek nem felel meg a felmondás, akkor az jogellenesnek minősül. A következményei:
A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
A munkáltató követelheti a fentieken kívül egyéb kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.
Egyéb kár lehet például ha egy folyamatban lévő beruházás alatt jogellenesen távozik egy fontos munkavállaló, és ebből eredően kára keletkezik a munkáltatónak.
Az indokot nem megmondod, hanem bele kell írni a felmondásba, hiszen mint írtam, a határozott idejű szerződés indoklása KÖTELEZŐ!
Ha a munkáltató úgy gondolja, hogy az indok nem valós és okszerű, tehát nem felel meg a törvényben megfogalmazottaknak, akkor erről írásban értesít és egyben követelheti Tőled a törvényben meghatározottak szerinti összeg megfizetését.
Jogvita esetén dönteni a bíróság fog.
A béredből önkényesen semmit nem vonhat le, kizárólag a törvényben meghatározott kötelező járulékokat, adóelőleget, a Neked kifizetett munkabér-előleget, végrehajtható okirat alapján történő letiltást (bíróság, végrehajtó adja ki), valamint olyan levonást, amihez Te írásban hozzájárultál.
Minden más anyagi igényét bírósági úton érvényesítheti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!