Konkrétan mi is a baj az energiaitallal?
Nem teljesen világos, hogy pontosan mitől olyan károsak/veszélyesek.
Nem vagyok egy nagy fogyasztó, de mégsem értem a riogatásokat.
Annyi koffein van benne, mint egy presszó kávéban.
Szerintem objektíven nézve a cukor meg a koffein a problémás - ha összességében túl sokat fogyasztasz belőle.
A híre azért rossz, mert olyan "mű", és a köztudatban ami mesterséges, mű, az rossz. Ahogy a köztudat szerint minden vegyi anyag káros - de amúgy a víz, C-vitamin, oxigén ugyanúgy vegyi anyagok. A gyilkos galóca meg teljesen természetes, mégse ajánlanám az elfogyasztását.
Elvileg nem jó dolgok vannak benne. A cukros akkor azért, ha édesítőszeres akkor azért, állítólag a taurin se jó stb stb. Ha meg a koffein az ősellenség, van aki egész nap kávét vedel cukorral, szerintem az se jobb.
Én szeretem, 11 éves korom óta iszom. Régebben nagyon rá voltam állva, évekig megittam 1,5 litert is naponta, aztán fokozatosan csökkentettem, mert ugye mégse kéne túlzásba vinni. Átálltam a cukormentesre, és most már egy jó ideje meglett a nagy kedvenc. Citromos:):):) Hétvégenként 2 liter ( 4 doboz). Ennyi. Többet már nem iszom belőle, de én akkor is szeretem.
Más bagózik mint a gyárkémény, drogozik, vagy piát vedel, nekem meg ennyi finomság kell. És nem utolsó sorban a teszkós párizsi, a fehér kenyér, és a rengeteg csipsz, csoki se egészségesebb, mégis sokan eszik. Ennyit erről.
Gondolom, nem egyformák az energiaitalok sem, vannak jobb és rosszabb összetételűek. Szerintem kb. olyanok, mint egy sima üdítő (aromák, cukor v. olcsó édesítőszerek) szintetikus vitaminokkal és pár egészségesnek mondható összetevővel felturbózva. Azt olvastam, hogy taurin már nincs bennük, pedig az még nem is volt rossz.
Én nem iszom ilyeneket (és ha már itt tartunk, nem eszem egészségtelen ételeket, fast food-ot sem, és nem iszom üdítőket), a kávét viszont szeretem (cukor nélkül). Nyilván vannak az energiaitaloknál egészségtelenebb ételek-italok, amiket sokan fogyasztanak, de ettől még nem lesz az energiaital egészséges. A legnagyobb probléma vele az, hogy gyerekek/kis tinik is isszák (ahogy kólát is), nekik főleg nem hiányzik a sok cukor és a koffein. Mivel finom, nem nehéz belőle túl sokat inni, ami veszélyes is lehet. Volt már cikk halálesetről is, igaz, túl sok koffeint be lehet vinni kávéból és kólából is. Itt is olvastam már olyan kérdést, ahol a kérdező egyfajta függőségre panaszkodott, hogy nem tud leállni az energiaitalról. Persze van sok ember, aki ugyanígy van a kólával és a kávéval. Szerintem az energiaitalnál jobb választás a kávé (persze mértékkel), a kóla viszont rosszabb, mert abban aztán semmilyen hasznos anyag nincs. Vitaminokat és egyéb hasznos tápanyagokat pedig lehet jobb forrásból is bevinni.
Lassan 8 éve iszok energiaitalt kb. Minden nap lecsúszik 1doboz, De van hogy több is.
Semmi egészségügyi gondom nincsen.
Volt egy időszak (~1év), olyan helyre jártunk dolgozni ahol látástól vakulásig komoly fizikai munkát végeztünk télen a hidegben nyáron a melegben szabad ég alatt. Na ebben az időszakban pár kolegával nagyon ráálltunk a történetre. Reggelente 1-2 kávé, napközbe 1 másfél literes vipera (azthiszem így hívták azt lidls mocsok energiaitalt), meg mellé 2-3 monster (akkoriban jött be az a monster örület, tehát jópár éve.) Gyakorlatilag vizet nem is nagyon ittunk, csak energiaitalt :o Na, ez ment kb. 1 évig mikor az egyik kolegának véletlen szerűen elkezdett vérezni az órra, aztán egyre többször, a végén már ha nehezet emelt, vagy lehajolt akkor is.
Én megijedtem.. Elmentem a háziorvosomhoz mert sejtettem hogy a sok koffeinnek van köze hozzá, talán már be is beszéltem magamnak hogy betegvagyok tőle, meg ilyenkek. 190!! volt a vérnyomásom, ennyit mért az orvos. Aztmondták nem hiszik el hogy nem szédülök, meg semmi panaszom nincs tőle.
Én azóta vérnyomáscsökkentőt szedek. (21 éves korom óta!) Ezt 1 év alatt, közvetlen a középsuliból felszabadulás után sikerült összehoznom, ahol rendszeresen mértek vérnyomást, és akkor még nem volt vele probléma.
Nyilván nem mindenki esik át annak a bizonyos lónak a túloldalára, mint én. 1-1 energiaital nem gondolnám hogy problémát tudna okozni, nem is ellenzem én, csak érdekességképp meséltem el hogy mit tud okozni ha nagyon rákattan az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!