Milyen sót használjak, ami nem ártalmas?
Sok helyen olvastam hogy nem minden zacskós só egészséges. Mjadnem mind dúsítják és ez káros az egészségre. Nem értem miért dúsítják ? Nem tudom megkülönböztetni az egészséges sót a károstól. Konkrétan milyen márkákat ajánlotok?
Szeretem a sós ételeket és azt olvastam ez egészsgées is. Kell az idegsejteknek a sok Na. Segíti a gondolkozást, ellenben nem akarok megbetegedni a dúsítás miatt. Mit használjak?
Nem dúsítják semmivel. Jódot adnak hozzá, hogy ne legyél golyvás. Maga a sok só nem egészséges, tök mindegy, hogy himalájai sót eszek mértéktelenül, vagy konyhasót. Az idegsejteknek nem kell só, nekik cukor kell, csak azt tudják hasznosítani. Pontosabban, mint minden sejtnek szüksége van Na-ra (lsd. biokémia könyvek), de nem is tudod kiszűrni, hogy többé ne egyél sót, úgyhogy hiányod nem lesz.
És nem, a só nem egészséges, nem tudom hol terjesztik ezt, de ne látogasd többé azt az oldalt
Nem dúsítják semmivel, a sónál(NaCl) olcsóbb anyag, ami oldódik is a vízben szinte nem létezik, semmi értelme nem lenne.
A jód mellett, amit ugye azért raknak bele, mert felénk nincs túl sok a vízben, de a szervezetnek kell, egyedül egy minimális mennyiségű csomósodásgátló anyagot szoktak hozzá adni a sóhoz. Ez a leggyakrabban E535, más néven nátrium-ferrocianid, és itt szoktak kezdődni a konteok, és pánikolni a kémiaórát hanyagoló egészségguruk(lásd Schobert Norbi és a cukor esete). Ennek az anyagnak a neve ugyan hasonló a köznapi néven ciánként ismert kálium-cianid-hoz, vagy a szintén mérgező nátrium-cianid-hoz, de a hasonlóságnak itt vége is van, az egészségre nem káros, legalábbis még senkinek nem sikerült annyit ennie belőle, hogy az legyen.
A só pedig alapvetően ugyan szükséges a szervezetnek, de mindenféle plusz sózás nélkül, szinte biztos, hogy mint szinte mindenki úgy te is többet eszel belőle, mint amennyi egészséges. Ez főleg amiatt van, mert a szervezetnek csak nagyon kevés kell, és egy csomó ételben sók van belőle, anélkül hogy érzékelnéd, lásd pl kenyér, és bármilyen péktermék.
Szia!
Hacsak nem biciklizel naponta 50+ km-t a tűző napon negyven fokban, nem valószínű, hogy normális étkezés mellett nátriumhiányod legyen. Ha megnézed az ételek címkéjét, egy csomó mindenben úgyis van só, akkor is, ha nem sózod meg külön. Pár szelet sajtos-párizsis kenyérrel már fedezed a szervezeted napi sóigényét, és ha ezután még húslevest eszel ebédre, akkor már túl is lépted nagy valószínűséggel.
Az összetevőket már az előttem szólók kivesézték.
Amiket írtam, azok természetes sók, nincs bennük kálium-klorid és csomósodásgátló.
4-es
Ezt nekem írtad? Ki az a Falus Ferenc?
#6
#9 jó hozzászólas!
A parajdi sót vedd herbáriába. Az a tuti. Valóban 80 különféle mikro makroelem van benne. Kell só! A vér sós! A mértékre kell vigyázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!