Valóban újra kell gondolni a zsírra vonatkozó táplálkozási ajánlásokat? Mi a véleményetek a PURE tanulmányról?
A „The Prospective Urban Rural Epidemiology
(PURE)” vizsgálat egy nagy epidemiológiai kohorsz
tanulmány, 35-70 éves személyek részvételével. A
vizsgálat 18 országban valósult meg (bevonási idő-
szak 2003-2013), az utánkövetés mediánja 7,4 év
(IQR 5,3-9,3). A vizsgálatban 135 335 fő élelmiszer-
fogyasztási gyakoriság kérdőívének eredményét
elemezték. A tanulmány elsődleges célja, hogy érté-
kelje a zsír-, (teljes, telített és telítetlen) és a szén-
hidrátbevitel, valamint a szív- és érrendszeri megbe-
tegedések közötti összefüggést. A másodlagos cél az
volt, hogy megvizsgálják a kapcsolatot a tápanyagok
és az szív- és érrendszeri betegségek valamint a nem
kardiovaszkuláris megbetegedések mortalitása kö-
zött.
Az eredmények alapján a nagy szénhidrátbevitel
magas mortalitási kockázattal járt, míg a teljes zsír-
bevitel és a telített, valamint a telítetlen zsírbevitel
alacsonyabb mortalitási kockázatot jelentett a szén-
hidrátbevitelhez képest. A teljes zsírbevitel és a telí-
tett, valamint a telítetlen zsírok bevitele nem muta-
tott összefüggést a szív- és érrendszeri betegségek,
myocardialis infarktus vagy cardiovascularis beteg-
ség mortalitásával.
TANULSÁGOK A HAZAI SZAKEMBEREK SZÁMÁRA
A nagy szénhidrátbevitel magasabb mortalitási kockázattal jár, mint a teljes zsírbevitel. A szerzők szerint, ezen
megállapítások, valamint a témában készült más vizsgálatok eredményei alapján a globális táplálkozási irány-
elvek újragondolása szükséges.
Jó nagy beteganyaga van. Nem meglepő az eredménye.
A tanulságot a hazai szakemberek majd levonják maguknak.
Hülyeség. A zöldség, gyümölcs, olajos mag, gabona, hüvelyes is szénhidrát de a fehér liszt, fehér rizs, pékáru, finomított cukor, tészta is. A kettő ételcsoportot nem lehet egy kalap alá venni és kijelenteni hogy a sok szénhidrátot fogyasztóknál magasabb a halálozás esélye.
Aki az előbbiekből sokat fogyaszt de cserébe kevés zsírt annak tuti hogy 5x jobbak az eredményei mint annak aki az előbbieket nem fogyasztja de helyette sok zsírt eszik.
Az utobbi kategóriánál meg nem meglepő az eredmény de ezt szerintem a hülye is tudja.
"Aki az előbbiekből sokat fogyaszt de cserébe kevés zsírt annak tuti hogy 5x jobbak az eredményei mint annak aki az előbbieket nem fogyasztja de helyette sok zsírt eszik."
És ezt mi alapján állítod? Talán végeztél tanulmányt vagy valamilyen átfogó vizsgálatot, te is ennyi emberrel végeztél átfogó tanulmányt...
A magyar oldalon sajnos teljesen félrefordították a tanulmányt.
A PURE tanulmányban azt állították, hogy az állati zsírokat ne szénhidrátokra cseréljük - ami teljesen indokolt is, mert eltolnánk a szénhidrát/zsír/fehérje arányt - hanem állati helyett növényi, telítetlen zsírokra váltsunk.
Nem ártana, ha elolvasnád a tanulmányokat mielőtt érvelsz velük, mert ennek így sok értelme nincsen.
A másik válaszadóval meg 100%-osan egyetértek abban, hogy ahogy a telített (elsősorban állati) zsírokat is megkülönböztetjük a telítetlen (elsősorban növényi) zsíroktól, úgy a szénhidrátokat sem szabad egy kalap alá venni, mert bizony nem ugyanaz a hatása a testre a teljes értékű növényi ételeknek, mint a finomított vackoknak vagy pl. a tejben található laktóz is szénhidrát, és igen rossz fajta...
7. Azért szerencsés tudok angolul és azért nem csak azt mondja amit te írtál, azért más érdekes infókat is tartalmaz.
Interpretation
Our data are at odds with current recommendations to reduce total fat and saturated fats. Reducing saturated fatty acid intake and replacing it with carbohydrate has an adverse effect on blood lipids. Substituting saturated fatty acids with unsaturated fats might improve some risk markers, but might worsen others. Simulations suggest that ApoB-to-ApoA1 ratio probably provides the best overall indication of the effect of saturated fatty acids on cardiovascular disease risk among the markers tested.
Focusing on a single lipid marker such as LDL cholesterol alone does not capture the net clinical effects of nutrients on cardiovascular risk.
Főleg az utolsó mondat értelmezés ami érdekes...
Igen, annyit állít hogy nem elég az LDL értékekre koncentrálni, amivel teljesen egyetértek. Fontos a trigliceridek, és a HDL értéke is, és teljesen egyértelmű, hogy a szénhidrát/zsír/fehérje arány ELTOLÁSA, tehát a zsír szénhidráttal helyettesítése (vagy fordítva) nem megoldás, hanem ahogy a tanulmány is megmutatta, kevesebb telített (állati) és több telítetlen (növényi) zsiradékot kellene fogyasztani helyette.
Engem csak az bosszant, hogy ebből a magyar oldalon olyan következtetéseket vontak le, amit az eredeti tanulmány sosem állított!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!