Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A klasszikus táplálkozási...

A klasszikus táplálkozási ajánlás valóban kezd végre megbukni?

Figyelt kérdés

Évtizedeken keresztül az volt a szakmai vélemény, hogy a fő tápanyagok aránya 50% szénhidrát, 20% fehérje és 30% zsír legyen.

WEBBeteg

Keresés...

Menü


Keresés...

Keresés

Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Fövényi József

Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.


▼ HIRDETÉS


Sokan azt is tudják, hogy ha a frissen felfedezett cukorbeteg súlyfeleslegének jelentős részétől megszabadul, betegsége visszafejlődhet, ha pedig később csökkenti testsúlyát 10-15 százalékkal, akkor évekkel tovább maradhat tablettás kezelésen, és eltolható az inzulinkezelés bevezetése. Tehát mindig és mindenkor jó oka lehet egy elhízott cukorbetegnek, hogy testsúlyát igyekezzen csökkenteni. A nagy kérdés, hogy ezt miképpen érheti el.


Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatással van a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik.


Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

Mennyi az ideális kalóriabevitel?

Közhelyszámba megy, hogy csak akkor hízunk, ha kalóriafelvételünk meghaladja szervezetünk kalória igényét, és csak az esetben tudjuk testsúlyunkat csökkenteni, ha a számunkra szükségesnél kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz. Viszont roppant nagy különbség van egyén és egyén között a tényleges energiaigény tekintetében, mely függ a mozgás általi energialeadástól (minél több valakin a súlyfelesleg, annál kevésbé képes mozogni, sportolni), a túlsúlyosság, elhízás fennállásának tartamától (minél hosszabb ideje áll fenn a súlyfelesleg, annál nehezebb tőle megszabadulni), valamint az életkortól (idősebbek energiaigénye sokkal alacsonyabb, mint a fiatalabbaké). Tehát nagyon nehéz megmondani, hogy kinek hány kalóriát kell naponta fogyasztani, ha csökkenteni kívánja testsúlyát. Általában azt mondhatjuk, hogy nők esetében fél-egy éven keresztül folytatott fogyókúra során ideálisnak tekinthető a napi 1200 kcal-nál nem magasabb energiatartalmú étkezés, férfiaknál pedig a maximum 1500 kcal-ás étrend. Ezeknél alacsonyabb kalória-bevitel már tápanyaghiányt eredményezhet és ambuláns (otthoni, munkahelyi) körülmények között kockázatos lehet.


Szénhidrátok, fehérjék és zsírok - Miből mennyit?

Táplálékunk energiatartalma azonban csak egy tényező, bár talán a legfontosabb. Mellette fontos szempont, hogy ténylegesen mit fogyasztunk, vagyis mennyi az étkezésünkön belül a szénhidrátok-fehérjék és zsírok aránya, továbbá milyen a szénhidrátok minősége.


Évtizedeken keresztül az volt a szakmai vélemény, hogy a fő tápanyagok aránya 50% szénhidrát, 20% fehérje és 30% zsír legyen. A szénhidrátokon belül az alacsonyabb glikémiás indexű, a vércukrot kevésbé emelő és az inzulin elválasztást kevésbé serkentő, magas rosttartalmú termékek (korpás kenyér, zöldségek, főzelékek, saláták) fogyasztása domináljon. A fehérjéket hordozó húsok, hústermékek minél zsírszegényebbek legyenek. A zsiradékokon belül inkább az olajokat, margarinokat részesítsék előnyben.


Ma már egyre több tudományos vizsgálat, tapasztalat szól amellett, hogy a tápanyagok arányának a változtatására is szükség van. Mindenekelőtt kevesebb szénhidrát fogyasztása lenne a kívánatos, főként fogyókúra keretében. Ebből a célból főként a fehérjék arányát kellene megemelni. Egy 1200 vagy akár 1500 kcal-át tartalmazó étrenden belül ideálisnak tűnik az egyharmad-egyharmad-egyharmad szénhidrát-fehérje-zsír arány, ami 1200 kcal esetében 100-100 g szénhidrátot és fehérjét, valamint 45 g zsírt tartalmazhat. Ennek az étrendnek az előnyei: a kevesebb szénhidrát kevésbé emeli mind a vércukor szintjét, mind az inzulinelválasztást, a több fehérje nagyobb teltségérzetet okoz, és később éhezik meg az ember. A viszonylag kissé több zsiradék fogyasztásánál pedig a legújabb szakvélemények tükrében nem szükséges elzárkózni a tejtermékek, akár a vaj fogyasztása elől sem. Természetesen mindez csak úgy valósítható meg, ha az étrend összeállításánál mindenki rendszeresen használ szénhidrát- és kalóriatáblázatot.


Úgy néz ki kezd megbukni ez a régi szénhidrát elmélet és talán egyre jobban kezd ez az új irányzat teret hódítani

Fövényi professzor is már nem megy szembe ezzel az irányzattal.



[link]


2018. nov. 24. 22:57
 1/3 A kérdező kommentje:

Bocsi de ez lenne a lényeg...



Évtizedeken keresztül az volt a szakmai vélemény, hogy a fő tápanyagok aránya 50% szénhidrát, 20% fehérje és 30% zsír legyen. A szénhidrátokon belül az alacsonyabb glikémiás indexű, a vércukrot kevésbé emelő és az inzulin elválasztást kevésbé serkentő, magas rosttartalmú termékek (korpás kenyér, zöldségek, főzelékek, saláták) fogyasztása domináljon. A fehérjéket hordozó húsok, hústermékek minél zsírszegényebbek legyenek. A zsiradékokon belül inkább az olajokat, margarinokat részesítsék előnyben.



Ma már egyre több tudományos vizsgálat, tapasztalat szól amellett, hogy a tápanyagok arányának a változtatására is szükség van. Mindenekelőtt kevesebb szénhidrát fogyasztása lenne a kívánatos, főként fogyókúra keretében. Ebből a célból főként a fehérjék arányát kellene megemelni. Egy 1200 vagy akár 1500 kcal-át tartalmazó étrenden belül ideálisnak tűnik az egyharmad-egyharmad-egyharmad szénhidrát-fehérje-zsír arány, ami 1200 kcal esetében 100-100 g szénhidrátot és fehérjét, valamint 45 g zsírt tartalmazhat. Ennek az étrendnek az előnyei: a kevesebb szénhidrát kevésbé emeli mind a vércukor szintjét, mind az inzulinelválasztást, a több fehérje nagyobb teltségérzetet okoz, és később éhezik meg az ember. A viszonylag kissé több zsiradék fogyasztásánál pedig a legújabb szakvélemények tükrében nem szükséges elzárkózni a tejtermékek, akár a vaj fogyasztása elől sem. Természetesen mindez csak úgy valósítható meg, ha az étrend összeállításánál mindenki rendszeresen használ szénhidrát- és kalóriatáblázatot.

2018. nov. 24. 22:58
 2/3 anonim ***** válasza:
Vársz még pár évet, és teljesen más ajánlásokat fogsz olvasni tudósok tollából.
2018. nov. 24. 23:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

Ez egy szimpatikus gondolat, DE nincs arány (igazából a grammok számítanak), ami mindenkinek egyformán jó lenne.

S mi van, ha nem 1200 kcal kell valakinek, hanem 2500 vagy 3100? Ezek még nem extrém értékek, nyilván vannak emberek, akiknek ennél jóval több kell még fogyáskor is, de legalábbis súlytartáshoz vagy tömegeléshez. Ilyen esetben kevés szénhidrát mellett durván felkúszik a zsír, s nem mindenki szeret/bír 2-300 gramm zsírt enni naponta. Súlytartáskor vagy bizonyos betegségek esetén még a 100 gramm fehérje is sok lehet egyeseknek, egyébként nekem is sok ez, még fogyáskor is rezeg a léc.


Akármi is az uralkodó álláspont, azt tartom jónak, ha az emberek személyre szabott étrendet követnek, ami nekik jó.


Egyébként a fehérjének is van inzulinválasza, némelyiknek egész sok, amennyire tudom, mintha a cukrosabb tejtermékek (pl. maga a tej) ilyenek lennének...? Bevallom, ezt nem kutattam, épp elég nehéz a saját étrendemet összehozni egészségtudatos laikusként. Nekem egyszerű: a zsírnak nincs inzulinválasza és arra alapozom az energiabevitelemet. De erre nem mindenki képes úgy, hogy élvezze is, ahogy nem mindenki képes normálisan élni 100+ gramm szénhidráttal.


A cukorbetegek is sokfélék. Van, akinek ideális a napi 20 gramm szénhidrát, másoknak pedig jóval több kell, különben nagyon rosszul lesznek.


A százalékozás egyébként értelmetlen, a test igényei grammban vannak s az aktuális kalóriabeviteltől erősen függenek a százalékok, ráadásul egyeseknek igen nagy a mozgástér, pl. a szénhidrát lehet 100 és 300 gramm is ugyanakkora kalóriakeretnél, persze nem cukorbetegekről beszélek.

2018. nov. 24. 23:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!