Az igen rostdús táplálkozásnak van bármi hátránya?
Szerintem nem. Mondom is, hogy miért.
A rostot rengeteg mindenhez használja szervezet, fogyás, puffadás, gyomor, rengeteg minde. Szépen elosztja magának. Eellenben a vitaminnal. Ha sok C vitamint eszel, az a hátrányát fogja élvezni, ugyan is at nem tudja annyi féle módon felhasználni, csak pl az immunrendszerhe. De lehet nem mondtam jó példát. Szóval fogyassz nyugodtan rostban gazdag élelmiszereket.
Igen, nem véletlenül van rá ajánlott mennyiség, amit szerintem elég könnyű túlhaladni megfelelő étrenden... De ez kicsit speciális étrend, nem gyakori.
"a jóból is megárt a sok. A túlságosan nagy mennyiségű (több mint 60 gramm) rost fogyasztása – hasonlóan a túl kevéshez – sincs jótékony hatással a szervezetünkre. Emésztési problémákat okozhat, többek között haspuffadás, hasmenés jelentkezhet. A nagy mennyiségű széklettel fontos tápanyagok is távoznak az emésztőrendszerünkből, mint például a zsírban oldódó vitaminok, a kalcium, a vas, és más ásványi anyagok. Egészséges emberek számára ajánlott mennyiség rostokból 25-35 gramm naponta, mellette tanácsos sok folyadékot is fogyasztani. Nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, hanem a teljes kiőrlésű, magvas, rozsos, barna kenyerek, a búzakorpa, a zab, a köles, és a hüvelyesek is megfelelő forrásai a rostoknak. Igyekezzünk ezeket változatosan az étrendünkbe illeszteni, hiszen így megfelelő arányban viszünk be vízben oldódó és oldhatatlan rostokat egyaránt."
Én a fentiek nélkül is sok rostot eszem, hisz vannak más források is... Bajom még nem lett, igaz, egészséges fajta vagyok s azért nem szállok el vele mindennap. De ahogy már írtam, nem gyakori a túladagolás, az átlagember hajlamosabb rostszegényen étkezni.
Köszi.
És aki érzékenyebb, annak lassan azért hozzá lehet szokni? (Gondolom, azért régebben jóval rostdúsabban táplálkozott az ember.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!