Hogy lehet a makrotápanyagok egyensúlyára odafigyelni egy átlagos családban?
Én koncentrálok arra, hogy minden nap kerüljön az asztalra zöldség, gyümölcs, olajos mag, gabona és hüvelyes is, így tudom, hogy minden rendben van.
Tehát én az ételcsoportokat nézem, nem a konkrét kaját - tudván hogy pl. a hüvelyesek/gabonák/olajos magvak az esszenciális zsírsavak, fehérjék és ásványi anyagok forrásai; míg a zöldségek-gyümölcsök a rostokat, antioxidánsokat, vitaminokat biztosítják.
Tehát pl. ha reggelire sok zöldség van, akkor vacsira lesz csicserirántotta vagy omlett/vegán bundás kenyér, ebédre meg valami gabonás dolog pl. olasz tészta (mondjuk egy zöldséges lasagne). Az olajos magvak sokszor becsúsznak nassolnivalóként, de kesusajtkrémnek, egyebeknek főételhet vagy reggelihez is.
Szóval arra figyelek oda mindig, hogy meg legyen az egyensúly, ne legyen egyik ételcsoport sem túlsúlyban :)
Én is valahogy úgy, mint az első. Nálunk nagyon ritkán van édes főétel. Arra figyelek, hogy minden étkezéskor legyen valami normális fehérjeforrás (ez általában hús vagy tojás), ehhez jön a köret, és mindig eszünk hozzá valamilyen zöldséget. Ha a gyerekeknek szendvicset készítek, ahhoz is mindig teszek jócskán nyers zöldségeket.
Azt nyilván nem tudom a családtagjaimnak megszabni, hogy miből mennyit egyenek. Igyekszem finom, de tápanyagdús ételeket készíteni, egy étkezésen belül is figyelni a makrók arányára, a többi rajtuk múlik, de egyikük sem szokott egyoldalúan (pl. csak köretet) enni (ahogy az egyik rokon gyerek). Gyümölcsöt vagy gyümölcsös ételt főétkezések között eszünk, egyéb édességből keveset, leginkább ebéd vagy vacsora utáni utáni desszertként.
Ha pontosan kellenek makrók, akkor bizony mindent le kell mérni grammra.
De erre egy normál embernek semmi szüksége, úgyhogy hasonlóan csinálom, mint a többiek. Tudom, milyen típusú ételekben milyenek kb. a makrók s mennyire laktatnak minket. Főleg a saját étrendemre ügyelek, mert nekem kisebb a kalóriaigényem és fogyni akarok, plusz nagyon el tudok szállni bármivel, de a szénhidráttal nem lenne szabad.
A párom fehérjebevitele pl. senkit nem izgat, mivel ő még gabonából és zöldségből, gyümölcsből is bevisz egy csomót, elég változatosan s elég állati fehérje mellett ahhoz, hogy az amonosavprofil is OK legyen. Mindketten változatosan eszünk, a mikrotápanyagok zömével nem lehet gond, de ezeket ennyire már nem figyelem.
Mivel alapból jó étrenden vagyunk, attól sem kell félni, hogy túlesszük magunkat s beteg mennyiséget viszünk be valamiből. Illetve ha én húst eszem főételnek, az garantáltan túl sok fehérje, de nem szoktam ilyesmit cselekedni. Ha egy nap háromszor eszem, az garantáltan túlevés, ezt is kerülöm. Egypár alkalommal a párom napját is összeírtam, az úgy rendben van s elég hasonlóak a napjai, jó, néha kevesebb a zsír, néha több (mondjuk duplája), de ez nem számít, mindkét érték teljesen jó és a fehérjét nem zavarja.
Egy-egy nap pedig lehet abnormális a makrókat nézve, az még nem gond.
Ilyen "fele zsír, fele cukor" típusú sütiket sem eszünk, néha eltűnődöm, hogyan fér az be bárkinek nagyobb mennyiségben... Rengeteg édességünk van, számunkra jó makrókkal. A nekem rossz szénhidrátbomba édességeket a párom eszi, akinek ez remek energia. A rendesebbeket mindketten, persze nem pluszban, hanem rendes fogásként.
Köszönöm a válaszokat! Természetesen nem kell pontosan, csak hogy egészséges legyen. Eddig általában a hagyományos magyar konyha szerint étkeztünk, amit nem tartok túl egészségesnek, szeretnék odafigyelni.
Utolsó: milyen édességek azok, amik "jók"? Nekem is nagyon figyelni kell az édességre (túlevés veszély), de a családom többi tagjától nem akarom megvonni, meg szerintem néha nekem is belefér...
Kérdező, az utolsóra légyszi ne hallgass, nem véletlenül 0%-on áll az írása. Évek óta népszerűsíti itt a csöppet sem egészséges (zsírban tocsogó) étrendjét, mely iszonyatosan vitamin-és ásványi anyag szegény, és mindenkit az orvosok álláspontja szerint iszonyatosan veszélyes ketogén/paleó vonalra akar rávenni.
Szóval röviden összefoglalva egy egyszerű bolond :(
Ami az egészséges édességeket illeti:
- palacsintát lehet pl. fehér liszt helyett zablisztből készítnei, az nem is drága
- süteményeket diós/mogyorós/zabos, stb. alapon, piskóta helyett
- állati helyett növényi tejszínt alkalmazni (0% telített zsírsav, 0% koleszterin + a növényiben sok az értékes omega 3, 6 zsírsav ami az állatiban nincs), vaj helyett növényi vajat/margarint (szintén)
- zöldségekkel készülő torták és sütik, pl. répatorta, cukkinitorta, céklatorta, sütőtökös pite, almás pite
- tejcsokoládé helyett étcsokit használni (kevesebb cukor, sokkal több fehérje és ásványi anyag)
remélem ezzel segítettem egy keveset.
Nálunk az édesség általában fél v. 1 kocka étcsoki, chia puding (kókusztejjel, mézzel), vagy néhány szem aszalt gyümölcs szokott lenni. Sütit ritkán sütök, csak vendégség esetén. Néha sütök a gyerekek kedvéért palacsintát, de nem hagyományos lisztet, hanem köles- vagy zablisztet, vagy paleós palacsintakeveréket használok, és tej helyett kókusztejet, mivel a család 2 tagja glutén- és tejérzékeny. Régebben Alakor vagy Király búzalisztet használtam. Cukrot már elég régóta nem fogyasztunk, mézet vagy eritritet használok helyette, ha kell.
3-as
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!