IR-eseknél makrótápanyagok aránya?
Másfél hete diétázom, kalóriaszámolok, de a makrótápanyag-bevitelem nem tudom belőni.
Jelenleg 160g CH-t (ez fix), 120g fehérjét és 40g zsírt viszek be, internetes kutatás után állítottam be ezt.
Célom a fogyás (van miből, jelenleg 117 kg vagyok), 1400 kCal-t viszek be egy nap.
Tudom persze, van 'jó' és 'rossz' zsír, de a 40g nekem nagyon kevésnek tűnik.
Tudnátok mondani valamit ezekre az értékekre valamit?
Üdv,
29/l
A 40g elég lehet, persze növelheted, akár a fehérje, akár a szénhidrát terhére. Viszont orvos nem vagyok, az IR-esek is sokfélék, így a szénhidráttal kapcsolatban nem sokat tudok mondani.
Általában a 80 kilós testépítők sem esznek többet szálkásításkor, pedig ők azért odafigyelnek az egészsséges s persze sikert hozó makrókra. 40g az már rendben van, a minimális zsírigény nem sok. Kisebb termetű embernek kevesebb is működik.
Viszont neked a zsír adja a kalória azon részét, amit a fehérje és a ch nem tud. 1300 kcalnál lehet kevés, de ha több kell, akkor a zsírnak is emelkednie kell, a fehérje így is bőséges.
117 kg mellett én nem mennék ilyen alacsonyra a kalóriával, de természetesen mit sem tudok a te egyéni kalóriaigényedről. De ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy nagyon lassú az anyagcseréd, érdemes lenne legalább kicsit többet enned. S akkor emelkedhet a zsír.
A zsírnak nincs inzulinválasza, sőt lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezért szerintem nyugodtan emeld a mennyiségét. Lehet telített is. Nem baj, ha kicsit több lesz a kalória, a lényeg, hogy ne legyél állandóan éhes, de fogyj is.
Muszáj kísérletezned, hogy neked mi a jó arány, ami mellett jó a közérzeted, és van elég energiád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!