Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mi lehet az oka annak, hogy...

Mi lehet az oka annak, hogy nem fogyok, vagy csak nagyon nehezen?

Figyelt kérdés

Kb augusztus óta próbálok lefogyni. Azelőtt nem volt semmi ilyen problémám, tök normális volt a súlyom. (Mindig rendszeresen sportoltam) Most is az, de pár kgt szeretnék leadni. Június/júliusban híztam fel kb 64 kgre (165 cm vagyok) aztán augusztustól kezdtem el jobban odafigyelni arra, hogy hogyan kajálok. Olvasgattam erről, azt találtam, hogy napi 1500kcal bevitele mellett (+a sportolás, ami mindig megvolt) fogyni fogok. Tartottam is ezt, de mivel nem fogytam egy grammot se, folyamatosan csökkentettem. Végül oda jutottam, hogy 500-600-700 kcal körül van az össz kcal bevitelem - ha a sportot leszámolom. De még ezzel sem tudtam lefogyni, szinte semmit. Aztán elkezdtem úgy 3 hete krómot szedni, le is fogytam 4 kilót, és most megint megállt a fogyásom. A fehérje zsír és szénhidrát bevitelemet is számolom, nem viszek be egyikből sem túl sokat. Amiket eszek: (vegetariánus vagyok, de már évek óta) natúr joghurt, túró, tojás, protein(szelet/por változatban), néha müsli, tej. Semmi lisztes, cukros, kenyér vagy ilyenek.. Gyümölcs ritkábban, zöldség is. Mivel (ezt megfigyeltem) ha túl sok rostot vittem be, még híztam is, mint hogy fogytam volna. Nem iszok alkoholt soha. Sport: heti 3x edzőterem, mellé kardió (futás/taposás leginkább) 18 éves lány vagyok, jelenleg 60-60.5 kilóval. Amire még odafigyelek: napi min. 2l víz, elegendő alvás, ami nem mindig jön össze, de többször igen, mint nem. Vitaminok bevitele (kálium, szelén, cink, króm, folsav, B12, D-vitamin - ezeket szedem pluszban) a pajzsmirigyemet kb 1 hónapja vizsgáltattam ki, minden rendben vele, a vérképemre is azt mondta a doki, hogy ilyen jót ő még nem is látott. Ja és ha sikerül tartanom ezt a 600 kcal bevitelemet, nincs székletem, max heti 1x vagy annyiszor se. Ettől sem vagyok túlzottan boldog. Nem tudom mit csináljak. Tudom, hogy egészséges a súlyom, de le szeretnék fogyni olyan 56 kilóra.

(Ja és nem, ez nem (csak) izom, nyilván az is jött fel rám, de nem csak én, hanem a környezetemben is mondják az emberek hogy jött fel rám pár kg) köszönöm annak aki vévigolvasta ezt a kisregényt, és tud bármi hasznosat hozzáfűzni :)

2018. okt. 31. 20:06
 1/3 anonim ***** válasza:

Léteznek extrém anyagcseréjű emberek is. Nem lehet kiszámítani, hogy neked mennyi kell, csak kitapasztalni, az jó, hogy fokozatosan csökkentetted a kalóriát, mivel ha eleve túl keveset eszel, azzal a kalóriaigényedet is csökkented.

Olyan NINCS, hogy rosttól hízol, csak a kalóriatöbblettől tudsz hízni, ez elég egyszerű, amiben nincs energia, abból nem lesz energia zsír formájában sem.

Az jó, hogy jó a vérképed és ügyelsz a kiegészítőkre, főleg, ha keveset eszel (nem tudom, mennyit eszel, hiszen sportolsz, így a beviteled elég sok is lehet).

Ha 3 hete 4 kilót fogytál, akkor nem állt le a fogyásod, hanem gyorsan fogysz. A testsúly ingadozik, semmit nem jelent, ha 1-2 hétig nem csökken vagy akár kicsit nő és több hét gyors fogyás után várható, hogy stagnálás lesz...

Hosszútávon mennyivel tartasz súlyt s mi az, amit ténylegesen beviszel? Mert nagyon nem mindegy, hogy 1000 kcal mellett mozogsz 400 kcalnyit vagy 2000 mellett 1400-at, bár mindkettő koplalás.

2018. okt. 31. 21:38
 2/3 anonim ***** válasza:
Lelassult az anyagcseréd, a szervezeted tartalékol. Ami még lehet, hogy kevés zsiradékot viszel be. Furcsán hangzik, de egészséges zsiradékra szüksége van a szervezetnek. Próbálhatnál pl. oliva olajat beépíteni az étrendedbe.
2018. okt. 31. 22:05
 3/3 A kérdező kommentje:

Nem azt mondom, hogy a rostoktól híztam, hanem hogy nem tesz jót nekem a túl sok rost. Érzem is (rossz volt a gyomrom, mikor több zöldséget/gyümölcsöt ettem) meg a mérleg is mutatta. Olvastam valami olyat hogy a túl sok rost is akadályozhatja az emésztést (?) De lehet hogy ez hülyeség 😀 Átlagban 900 kcalt viszek be, abból lemegy olyan 200-300 a sport. (Ha az adott napon nem sportolok, kevesebbet is eszek) kb 30g zsírt viszek be naponta (tojás sárgájából és magvakból főleg) Nem hiszem hogy tartalékol, 1500 mellett se éz 600 kcal mellett se tudtam fogyni, amíg el nem kezdtem krómot szedni. Azonnal megindult tőle a fogyásom. Nagyon megörültem, de most megint semmi 😅

Meg hát amit neten írnak, hogy 1500 kcal mellett heti fél kilót kéne fogynom... attól én messze vagyok sajnos. De úgy kezdtem. Nem egyből a koplalással.

2018. okt. 31. 22:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!