Nagyon nehezen fogyok, mert lassú az emésztésem. Mit lehetne ez ellen tenni/enni?
Mindig is duci voltam, és a fogyókúráknak rettentő lassan van eredménye nálam, aminek gondolom az is az egyik oka, hogy baromi lassú az emésztésem. Mindig is ilyen volt, amióta az eszemet tudom (most 26 vagyok amúgy). Hogy konkrétumot is mondjak: alapesetben 3-4 naponta megyek wc-re, ha nem segítek rá valamivel. Pár éve rásegítek, Hunyadi vizet iszom minden nap, kb 1-1,5 dl-t. Ez legtöbbször segít, és ilyenkor tudok menni naponta, bár nem mindig. A Hunyadi víz előtt próbálkoztam sok mindennel (lenmag, tejtermékek, langyos víz, naponta leves, lekvár, rengeteg rost, semmi fehérkenyér/tészta/krumpli), de egyik sem segített.
Tudnátok valami tanácsot adni?
Nem írtál a sportról. Nyilván, ha ülőmunkát végzel, és utána rögtön hazamész, majd nem sokmindent csinálsz akkor alapból lassú az anyagcseréd.
Mennyi házimunkát végzel? Ez is számít. Vagy tömegközlekedéssel jársz? A gyaloglás segíthet :) bicaj, stb. Érdemes lenne elkezdeni sportolni ha engedi az időd.
Segíthet:
- hunyadi vizen kivül gyógyteák (vannak emésztést serkentő és hashajtó hatásúak, természetesen az ELŐBBIT vedd meg!!) ezek lazítják a székletet
- ha nem akarsz gyógyteát, mert nem szereted az ízét akkor zöld tea is serkenti az emésztést
- kávé szintúgy (koffein miatt)
- reggel akármi FORRÓ beindítja az anyagcserét (forró víz, kávé -> nekem ezek bejöttek, forró tea is ne csak langyos legyen, a langyos az nem elég)
- nem tudom, cigizel? napi 1-2 szál? ha igen akkor reggeli forró kávé + cigi tuti bejön!
a cigiben nikotin van -> ez is gyorsítja az anyagcseréd
persze ha nem dohányzol akkor nyilván ezért ne gyújts rá, csak azért írtam hogy ha mégis hébe-hóba elszívnál 1 szálat akkor az legyen reggel és menni fog a reggeli széklet :)
mennyi rostot eszel? mert ha pl. valaki diétázik, és sok rostszegény (ide tartozik sok diétás kaja is) kaját eszik akkor nehezebb...
pl. diétában ajánlják a sovány sajtokat, túrót, sovány tej, joghurt kefir... -> na ezekben nincs élelmi rost!!
a rostok "duzzasztják" a székleted. ha pl. az átlag ember huzamosabb ideig tegyük fel csak húst ( a húsban sincs rost!!) ennél meg tojást meg túrót ilyesmit enne hát nagyon nehéz lenne neki kimenni nagy wc-re...
mindig egyél sok gyümit, zöldséget tk terméket is!
miket eszel amúgy?
Ja most olvastam hogy sok zöldséget gyümit eszel.
Persze hogy nem tudsz elmenni már minden nap hunyadi vízzel mert hozzászokik a szervezeted...
az elején, gondolj bele mikor a legelső hunyadi vizes palackot megvetted simán hatott ugye?
és szép lassan emelted az adagot...
na ez azért van mert hozzászokik a szervezeted és egyre több kell, hogy hasson.
gyógyteánál (vagy amúgy más gyógyszereknél) is így van: ezért nem szabad a gyógyteákat sem huzamosabb ideig inni mert hozzászoksz.
Utolsó, köszi a kommenteket! Adtál pár jó tippet. Ez a "reggel vmi forró" még nem volt terítéken, lehet, most ki fogom próbálni. Illetve olyat olvastam még valahol, hogy egy nagy pohár (kb 4 dl) langyos, citromos víz is segíthet. Holnaptól szerintem ezt fogom kipróbálni. Szoktam reggelente teázni, jó melegen iszom, de eddig még nem tapasztaltam ilyen hatását. Hátha ez a langyos, citromos víz.
Dohányozni már évek óta nem dohányzom, de sokáig cigiztem, és az sem segített semmit :(. Kávézni is csak egy kis espressót szoktam a munkahelyemen, az nem sokat oszt vagy szoroz.
Amúgy sportolok :). Heti 2x zumbázom, mellette, ha tehetek heti még egyszer csinálok valami kardio edzést. Munkahely kapcsán napi fél órát sétálok. De a melóm alapvetően ülőmunka.
Hát nem tudom. Most vettem Laveolac hashajtót, abból is ittam kb 20 ml-t. Meglátjuk, lesz-e ma vmi hatása.
Én vagyok az utolsó kommentelő.
Egy orvosi vizsgálat lehet tényleg nem ártana, mert ha ennyit mozogsz, akkor tényleg nem normális.
A hashajtóval vigyázz. Mármint persze 1-2szer segíthet, de ha huzamosabb ideig minden nap szeded, hozzászokik a szervezet és egyre nagyobb adagok kellenek majd.
Nyilván ha heti 1-szer szeded, akkor nem lesz baj, de ne szokj rá. Könnyen rá lehet... (tapasztalat)
Orvoshoz nem szívesen mennék :(. Nem tudom, mit csinálhatnának velem. Ledugnak valami csövet a torkomon? Vagy fel a fenekembe? Egyik sem túl szívderítő gondolat :D
Amúgy még egy dolog jutott eszembe: lehet, kellene adnom magamnak egy beöntést :S. Erről is olvastam már korábban. Sok régóta lerakódott undorítóság lehet a belek falán, amitől ha megszabadulnék, talán gyorsabb lenne a dolog. Persze a beöntést sem szabad állandóan alkalmazni, de 3-4 havonta 1 nem ártana, ahogy olvastam. Erről mit gondolsz/gondoltok? Egy próbát megér?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!