A lisztérzékenység okozhat hasmenést, lágyabb székletet? Mennyi glutén elfogyasztása okozhat gondot? 1 szelet kenyér is?
Igen, csak gyanakszom. Tejtermékeket szinte alig eszem, tejet meg egyáltalán nem mert puffadást, hasmenést okoz. Most viszont azt vettem észre, hogy a kenyér, péksütik után ugyanígy vagyok. Most ettem meg egy 7dayst de már puffadok.
Mit tehetnék? Hagyjam el a kenyeret? De akkor mit egyek helyette? Szinte a húslevessel is azt ettem.
Olyan van, hogy csak hirtelen kialakul mert eddig nem volt ilyen bajom....
Szóval érzékeny vagy a tejre. Azt tudtad, hogy a legtöbb péksütiben van tejszármazék? Emellett sok adalékanyag is, még kenyérből sem könnyű olyat találni, ami csak az alap összetevőket tartalmazza. Én a tejérzékeny kisfiamnak csak vizes zsemlét és egy bizonyos fajta kovászos kenyeret szoktam venni, amiről tudom, hogy nincs benne semmi felesleges dolog.
A 7 days egy hulladék, nulla hasznos tápanyagtartalommal. Akkor sem enném meg, ha fizetnének érte. Nem mellesleg van benne tejpor és még külön laktóz is, úgyhogy emiatt is lehetnek tőle problémáid.
Lehet, hogy nem is vagy érzékeny a gluténre, csak nem figyelsz oda, mit eszel.
Ahogy írták, lehet, hogy tényleg nincs bajod a gluténnel, de ha mégis, akkor egyél gluténmentes gabonákat.
Én olyannal élek, aki szintén kenyeret evett kenyérrel, de lazán elhagyta, azóta rizst eszik, néha kölest. Pedig ő nem is érzékeny rá, de aggódott, hátha tényleg nem jó (orvos által tartott előadásban is hallottuk, hogy gondot okozhat, nem önmagában, de más faktorokkal együtt). Azóta már újra eszik kenyeret, de ritkán, biztos, ami biztos. Úgyhogy továbbra is folyton van itthon főtt rizs vagy köles.
Aki nagyon elszánt, az próbálkozhat gluténmentes kenyerekkel, valahogy összehozzák az élesztővel, ami nem értem, hogyan működik, mert én a gabonát is elhagytam, mert minek az nekem :D Az én kenyérpótlékom nem kelt, de ritkán eszem. A tésztaimádatom (én nem kenyeres voltam) egyszerűen megszűnt. NAGYON sokat tud változtatni az ember ízlése. Vannak pontok, amikben nehéz változtatni, de az egészségünkért érdemes komolyabb áldozatokat is hozni, ha egyszer kell.
Aztán van, aki ilyen abonettszerűségeket eszik kenyér helyett, de annál még az én sós szezámsüti opcióm is jobb, már szerintem.
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát!
Bárcsak a 7 days lenne a baj mert akkor tudnám, hogy nem szabad ennem. De sajnos a problémám akkor is fenn áll ha csirkemellet eszem kenyérrel.
Mindenesetre megpróbálok ezután jobban figyelni arra, hogy miket eszem! És kipróbálom glutén nélkül.
Én végig fostam az életemet. Már gyermekkoromban megutáltam a tejet. Aztán jött a paradicsom, aztán a fűszerek stb. Ma már nem eszem mást, csak is a saját sütésű kenyeret, amit réteslisztből és patikasóból készítek.
A pékek nem figyelnek oda a sóra. A sóba kevert csomósodásgátló, a tartósítószerként adagolt citromsav (E330) stb. A nagyüzemileg termelt zöldségek mind kálisóval vannak tele.
Egyszóval kiszűrtem, hogy a kálium és annak származékait nem bírják a beleim!
Glutént mindenképp hagyd el.
Nem kell feltétlen drágának lennie a gm étrendnek, gm köret a rizs, a krumpli, és ezeket normál áron veheted meg. Másrészt a gm késztermékek eléggé túl vannak árazva szerintem, ha kenyereket, sütiket szeretnél, érdemes kipróbálni saját kezűleg csinálni. A rizsliszt, kukoricaliszt/dara, krumpli keményítő talán drágább valamivel, de ez van.
Emellett olvass utána a paleo étrendnek, azzal biztosan nem lősz mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!