Lehet e vegetárius az aki 100 %-os laktózbeteg?
Természetesen. 1.: mitől lenne hiánybetegsége annak, aki a köztudottan a Földön található legkárosabb ételcsoportokat (tejtermékek, tojás, hús) elhagyja?
Ezekben az ételekben szinte nincsenek is vitaminok (minimális B vitamintól eltekintve), ásványi anyagok sem (a tejből nem szívódik fel a kálcium, a húshoz képest a babféléknek 10x jobb a vastartalma, stb.).
Fehérje van bennük, de az van a növényi ételekben is: míg 100g csirkemell 22g fehérjét tartalmaz, addig 100g szejtán 50-75g-ot, a babfélék és lencsefélék 21-25-g-ot, az olajod magvak 19-25g-ot (dió, mogyoró, mandula, stb.), a szója 36g-ot, a legtöbb gabona 10-15g-ot.
Ami viszont fontos, hogy az állati termékek tartalmaznak nagyon sok káros koleszterint, telített zsírsavat, hormont, némelyikük kazeint, hem vasat (erősen rákkeltő), antibiotikumokat, rengeteg génkezelt, feldolgozott szóját (1kg hús előállításához 8-10kg állati, génkezelt szója kell), stb. Ezeket mind elkerülöd a növényi étrenddel, és helyette sokkal egészségesebb, akár bio forrásokat választhatsz - ráadásul ezzel lényegesen több vitamint, rostot, ásványi anyagot, antioxidánst viszel be, amik az egészséges élet alappillérei.
Egy kis segítség a kezdetekhez:
Erősen ajánlom innét a What the health és a Cowspiracy filmeket.
Ami a recepteket illeti, érdemes kipróbálni egy ilyen kihívást pl.:
Miért ne lehetne? Vegánok is vannak, ők pedig még tojást sem esznek.
Én nem vagyok vegán, vega sem, de húst nem szoktam enni és laktózt sem. A tejtermékek szerintem jóval problémásabbak, mint a kiváló tápanyagtartalmú, szinte minden esszenciális tápanyagot nem kis mennyiségben tartalmazó tojás, de persze ez részben egyéni.
Mindenesetre ovo-vegetáriánus vagy vegán étrenden igencsak jól el lehet lenni, jó étrenden nem fog hiányozni semmi. Elég sok ételcsoport elhagyható úgy, hogy még egészségesen táplálkozhatsz. A tejtermékek és a nem vega ételek kiesése még nem probléma, bár természetesen kicsit oda kell figyelni (de kinek nem? a mindent evő nem odafigyelők simán megbetegíthetik magukat a rossz táplálkozásukkal).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!