Ha minden nap nagyrészt magokat ennek ( napraforgó mag dió, lenmag, szezámmag, stb ) az mennyire lenne pozitív hatással a vérnyomásra, vércukorra, fogyasra nézve? Persze nem csak magokat ennék egész nap.
Nyilván tudna fogyni így, az nem a kalóriaegyenlegen múlik. Én sok olajos magvat ettem fogyáskor, persze sok-sok egyebet is, hisz kell.
De valóban nem ehetünk belőlük akármennyit, de inkább az egészségügyi ajánlások a korlátozóak. A legtöbb helyen már az én kis napi 15 dekámat is túl soknak tartják, ami engem pont nem érdekel, ha jólesik (próbáltam utánaolvasni, a fitáttartalmukkal problémáznak. de semmi konkrét infó, hogy tényleg gondot okoz-e). Az pedig még kevés kalória, bőven fér mellé sok más, én mozgás nélkül is fogytam úgy, igaz, kövér is voltam.
A NAGYRÉSZT szerintem hiba, jók a magvak, de nem érdemes rájuk alapozni. Főleg mást egyél, kérdező.
Vércukorra lehet, hogy jó, hisz a legtöbb olajos mag szénhidrátszegény... De úgyis az számít, mit eszel még, mennyit, mikor, mivel együtt...
A vérnyomásra gyakorolt hatását nem ismerem, a fogyást könnyítheti és nehezítheti is, az nem azon múlik, viszont jó kis tápanyagokat tudnak adni az olajos magvak. Nekem azok adják a kálciumbevitelem igen jelentős részét (szezám, mák).
"a legtöbb olajos mag szénhidrátszegény"
Ezzel vitatkoznék. A banánban sincs annyi szénhidrát, mint pl. a kesudióban, lenmagban, gesztenyében, pisztáciában. Igaz, van mellette sok zsír és rost is, amik lassítják a felszívódását, de ha csökkenteni szeretnéd a szénhidrátbeviteledet, akkor jobb, ha csak egy keveset eszel belőlük, és inkább húsra, tojásra, zöldségfélékre, savanyú natúr tejtermékekre alapozol.
A másik probléma az omega 3 és omega 6 zsírsavak aránya. A lenmag,a chia mag, a dió és a makadámia még rendben vannak, de az összes többiben durván sok az omega 6 az omega 3-hoz képest.
Végül pedig a saját tapasztalatom, hogy ha sok diófélét eszel, az inkább hizlal, mint fogyaszt. Vagy azért, mert viszonylag sok szénhidrát mellé sok zsírt is tartalmaznak, ami a hízást támogatja, vagy azért, mert sok kalória van bennük (a diófélékben 500-600 kcal/100g van). Persze lehet, hogy te jól tudsz lakni 200-300 g dióval plusz egy kis zöldséggel egész napra, de fehérjéből ez elég karcsú (a tökmag és a mandula ilyen szempontból jobb, de ott meg az omega zsírsavak aránya nem jó), és az emésztésednek sem biztos, hogy jót tesz.
Kiegészítésnek nem rosszak egy vegyes étrend részeként, de én nem alapoznék rájuk, még akkor se, ha az áruk nem számítana.
A vérnyomás és a vércukor az alacsonyabb szénhidrátbeviteltől tud javulni, és általában segít a fogyásban is.
Ó, az nem nehéz (ha épp nem vagy rákattanva valami szénhidrátbombára), én anno (illetve pár hét szénhidrátdús paleo után) rögtön 80-ra csökkentettem a szénhidrátot, még az is meglepően laza volt. Egyszerűen kizárod vagy minimalizálod a szénhidrátbombákat s azért a többi szénhidrátforrást sem eszed kilószámra. Napi 40 gramm alá menni, na az már külön műfaj, ahhoz sokáig gyűjtöttem a bátorságot és az már drasztikusan megváltoztatja a dolgokat. S onnan még van hova csökkenteni a ch-t, ha valakinek az szimpatikus (nekem nem, de kipróbáltam, hogy jobban becsüljem a 30-40-et, amibe még "szinte bármi" fér :D néha könnyebb egy étrend, ha megtapasztaltad a durvább verzióját ;)).
Nekem is a sok mag jött egyébként először, de azért rengeteg más dolgot ehetsz, természetesen. Sokan inkább állati fehérjeforrások, zsír, zöldség vonalon mozognak, kevés egyébbel. 120 grammba azért gabona is fér rendesen, gyümölcs is...
#4:
Nem véletlenül írtam, hogy a legtöbb, vannak szénhidrátban dúsabbak és igen kevés van, ami kirívóan szénhidrátszegény. A gesztenye nem igazán olajos mag (zsírt nem sokat tartalmaz, szénhidrátot pedig sokat), nem tudom, közéjük tartozik-e egyáltalán, ha igen, az is egy kivétel. Én a kesura gondoltam, igen, az szénhidrátos, de persze töredék annyi ch van benne, mint a banánban (jó hogy, az egy cukros gyümölcs!), egységnyi kalóriára vetítve (semmi értelme 100 grammra nézni, illetve akkor aszalt banán legyen, hisz az olajos magvak sem vizesek, hanem szép kis tömények. de nekem kalóriára nézve van értelme, hiszen nekünk X kalóriában kell bevinni <Y ch-t, ez a fontos számunkra).
A lenmag extrém szénhidrátszegény, ha a nettót nézzük, ami számít. 1,5g/100g, ezt bátran lehet enni ketogén diétában is, kár, hogy nem finom, bár ez ízlés dolga. A többi ch, ami benne van, rost, ami nem számolandó (illetve nem tudom, milyen étrend, ahol számolják. kalóriát nem ad, vércukorra nem hat, legalábbis elvben, van, aki hisz benne, hogy valami kis efféle hatása is lehet, de a legtöbbünk ezt elhanyagolja).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!