C-vitamin: Érdemes szedni mert jót tesz a szervezetnek vagy csak vesekövet csinál? Most mi az igazság?
A vesekőhöz átkozottul sokat kell bevinni, úgy tudom.
Sokan szednek pl. napi 1 grammot, azt még nem szokták túlzott adagnak tekinteni.
Nem csinál vesekövet, az egy régi, elavult elképzelés, egy rosszul elvégzett és tévesen értelmezett lombikkísérlet eredménye. A C-vitamin 1,5%-a alakul oxálsavvá, a maradék viszont megakadályozza, hogy ez a kevés oxálsav is kalciumionokhoz kötődjön (ebből jönne létre az C-oxalát–vesekő). Vesekövet
• a túl kevés víz (oxalátkő, műtendő)
• a túl sok hús + túl kevés víz (urátkő, oldható)
okoz hosszabb-rövidebb idő alatt.
Én napi 10-15 gramm C-vitamint fogyasztok már vagy 5 éve (minden 2-3 dl vízhez 2-3 g), és az egyetlen dolog, amit tapasztalok, hogy jöhet eső, hó, bőrigázás, autóban a légkondi a pofámba, az ágyban fagyos verejték, képtelen vagyok megfázni. Már nem emlékszem, milyen a torokgyuszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!