Gluténmentes diétán vagyok 3 hónapja. Ha ma megeszek 1-2szelet húsvéti kalácsot, azzal tönkre vágom az elmúlt 3 hónapot?
Egyed, gyakorlatilag akkor felesleges diétáznod!
A gm-diéta NEM olyan, hogy szrok bele, ha eszel glutént, ölöd a bélbolyhaidat! MINDIG!
De egyél, majd ha sírva fetrengsz a hasi görcseidtől, amit a glutén okoz, akkor talán megjön a józan eszed.
Ha nem csak úgy poénból, hanem fizikailag egyértelműen KÁROS neked a glutén, nos, te dolgod, nekem eszembe se jutna roncsolni magam. De a cukorbeteg elhízott rokon is tolja az agyoncukrozott piskótát (ha én megenném, cukormérgezést kapnék), igaz, visszafogottan, de akkor is... Az emberek sokszor ilyenek.
Valószínűleg nem olyan, mintha az elmúlt 3 hónap nem lett volna, de nem éri meg. Egyél gluténmentes finom édességet, nem nehéz csinálni.
Nem vágod tönkre. És egy-két szelettől valószínűleg nem is leszel rosszul. De ilyet tényleg csak nagyon ritkán szabad csinálni, ha gluténérzékeny vagy, szóval az az egy-két szelet ne legyen több semmiképp, és tényleg csak ilyen "ünnepi alkalmakkor".
Ha meg más okból vagy gm-diétán, akkor még jobb a helyzet.
2-es vagyok, miért kellett 0-ra pontozni?!
A gluténérzékenységből NEM lehet kigyógyulni és MINDEN darab gluténos cuccal pusztulnak a bélbolyhok tovább, esélyük nincs regenerálódni, meggyógyulni.
És örülhet a kérdező, hogy neki nem okoz panaszt, unokahúgom sírva fekszik, ha glutén kerül a kajájába, olyan bélgörcsöket okoz nála.
A "nagyokos négyes" azt is tudja, hogy több piros kéz szükséges ahhoz, hogy 0%-os legyen egy válasz. - Szóval ehhez én egyedül kevés lennék. :P
De tényleg nem értek egyet veled. Én úgy tudom, ha nagyon ritkán és nagyon kis mennyiségben eszik valaki gluténos kaját, az nem tragédia. Ezért is írtam azt, amit.
Ráadásul NEM TUDJUK, hogy a kérdező egyáltalán gluténérzékeny-e, vagy valami más okból tart gm-diétát.
És végül: a hagyományos orvosok szerint lehet, hogy a károsodott bélbolyhoknak végleg annyi. De a funkcionális orvoslás "hisz" a szervezet regenerálódóképességében.
Konkrétan gluténtémában nem tudok nyilatkozni, szerencsére nem vagyok érintett. De egy másik autoimmun betegségben sajnos igen, és a hagyományos orvosok miatt szenvedhetnék életem végéig ezzel, mert szerintük "gyógyíthatatlan", és a gyulladás SOHA nem fog csökkenni. Ezzel szemben funkcionális orvosok tanácsait követve a gyulladás két és fél hónap alatt kb. 25%-kal csökkent, laboreredményekkel igazolhatóan. Na, erre varrj gombot. :)
Weston A. Price diet
itt egy cikk angolul: [link]
mai ipari módon előállított gluténnal az a baj, hogy az élesztő pár óra alatt nem tudja az emberi szervezet számára emészthetővé tenni ezért aki valami emésztési problémával küzd annak a glutén fogyasztása érzékeny pont lehet, holott ha rendesen el lenne készítve akkor képes lenne (elvileg, a cikk szerint) gond nélkül megemészteni
a megoldás a kovásszal előkészített (sourdough) gluténos ételek fogyasztása
én sem ettem 3 hónapja gluténos dolgokat pont emiatt, most tanulom a kovásszal való sütögetést elég macerás de ha ez az egyetlen módja, hogy nyugodtan tudjon az ember kenyeret, kalácsot enni akkor megéri
én a helyedben nem ennék 1-2 szelet kalácsot ha csak nem érzem magabiztosnak magam, hogy tényleg nem lesz problémám tőle
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!