Egészséges emberre milyen hatással vannak a gluténmentes, laktózmentes ételek?
Gondolom, semmi extra vagy jobban esik neki.
Nekem a glutén nem okoz semmit, már érezhetőt, de a laktóznál érzem, hogy nem ideális, bár bajom nem lesz tőle, ez egy nagyon gyenge érzés, de jó vagyok a szervezetem jelzéseire figyelésben. Az emberek nagy része érzékeny a laktózra valamennyire, ha orvosilag nem is. A párom egészséges, de elszokott a laktóztól, neki hasmenése lesz tőle. De a "laktózmentes" tejtől nem. Én is elszoktam tőle, de nekem egyforma a sima és az ilyen tej, egyik sem okoz különösebb panaszt, de nem érzem magam olyan jól, mint a rendes ételeimmel. Amikor még nem szoktam el tőle s rengeteget ittam, akkor sem volt ideális, csak nem tudtam, hogy érezhetem magam jobban is.
Hogy konkrétan mi zajlik a különféle emberek szervezetében laktóz és glutén fogyasztásakor vagy anélkül, azt már nem tudom, de a teljesen egészséges emberek egy részénél is rizikófaktor a glutén, de kombóban működik, csak a glutén kevés hozzá, legalábbis egy orvos ezt ecsetelte egy előadáson, én pedig nem vagyok szakember, aki ki tudja kutatni vagy meg tudja érteni a kémiáját.
A laktózmentes étrend hosszútávon laktózérzékenységet vált ki :) mármint ha egészséges ember nem fogyaszt laktóz tartalmazó ételeket akkor leáll a laktáz enzim termelődése. Később persze újra beindítható, nehézségek árán.
Ez egy természetes folyamat, a csecsemők az anyatej megemésztésére termelnek csak laktázt, ha nem adsz nekik természetellenes dolgokat pl tehéntej, ennek a termelése magától leáll mikor elválasztja magát a kisgyerek.
Ha a laktóz mentes termékekre gondolsz azoknak semmi értelme, az ugyanaz mint a normál tejtermék csak laktáz enzim van hozzáadása hogy meg tudják emészteni azok akinek nem termelődik.
Nincs rá tudományos magyarázat, mivel nem káros.
Ha holnaptól nem eszem mondjuk répaféléket, akkor sem lesz semmi bajom, hiszen a bennük lévő hasznos tápanyagokat másfajta zöldségekből, gyümölcsökből is be tudom vinni. Ugyanez érvényes a gluténtartalmú gabonákra. Lehet enni helyettük rizst, kölest és egyéb gabonákat, de még ezek sem feltétlenül fontosak.
A laktóz hiánya sem okozhat egészségkárosodást, hiszen vannak népcsoportok, akik soha életükben nem ettek semmiféle tejterméket, és köszönik szépen, teljesen jól megvannak. Egyes hasznos bélbaktériumtörzsek számára fontos tápanyag a laktóz, de nélkülük is lehet valakinek jó összetételű bélflórája.
Az ember szerencsére nagyon sokféle táplálékon megél, nem lesz semmi baja ennyi változástól. Ha pedig később újra elkezdi enni ezeket, akkor csak arra kell figyelni, hogy kis mennyiségekkel, fokozatosan térjen vissza rájuk, a tejtermékek esetén kefírrel, élőflórás natúr joghurttal kezdje. Nem érdemes rögtön benyakalni egy liter tejet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!