Az emberek miért vannak annyira ráfüggve a gluténmentes ételekre, amikor a lakosság csupán 1%-a gluténérzékeny?
Újabb kérdést felvet, hogy a sok marha miért nem inkább a cukrot kerüli, amikor az azokra is káros, akik nem cukorbetegek, mivel attól, meg a magas gi-s szénhidrátoktól híznak el az emberek leginkább.
Elmegyek a hypermarketbe a bio részleghez, diabetikus rész alig van... ellenben a sor legalább 70%-a a gluténmentes kajákból áll... Olyat is láttam, hogy diabetikus részlegen olyan kaja volt, ami tele volt nyomva cukorral.. full fordítva működik az élelmiszeripar, mint ahogy kellene és a népbutítás is megy ezerrel...
Az Univer ketchup, mustár-majonézekre pl rányomják, hogy "E-szám mentes" mintha minden E-szám rossz lenne... Ezzel gyakorlatilag azt mondják, hogy még C vitamin sincs benne, ugyanis az E300... az emberek fejében meg az ragad meg, hogy ha rá van írva, hogy "valami mentes" akkor a "valami" az csak káros lehet, tehát jó az ami "valami mentes".
Vannak olyan vállalatok, akik ezt tovább vitték, leegyszerűsítik és rányomják, hogy "MINDEN MENTES"..
Tehát akkor tápérték sincs benne? Se fehérje, se vitamin, se ásványi anyag, semmi? :D Sőt, részecske sem? Gyakorlatilag intergalaktikus vákuum-ot árulnak? De hát abban is vannak részecskék.. tehát mégsem minden mentes...
Miért kell az embereket full hülyére venni és miért nem lép közbe a fogyasztóvédelem, vagy valamilyen táplálkozással foglalkozó szerv, hogy legalább ne lehessen hülyeségre tanítani az embereket?
Egyrészről van, akinek nincs kedve elmenni egy sor vizsgálatra, hogy biztosan megtudja, gluténérzékeny-e, de sejti, hogy az. Én abban sem vagyok biztos, hogy a vérből végzett tesztek 100%-ig pontosak. Nekem egy gasztroenterológus orvos mondta, hogy a vérből végzett tesztből és a tünetek megfigyeléséből együtt állapítható meg, hogy valaki ténylegesen érzékeny-e egy adott élelmiszerre. Ha egy ideig kerülöd a glutént, és bizonyos tüneteid javulnak, akkor valószínűsíthető, hogy érzékeny vagy rá akkor is, ha a teszt eredménye negatív. Visszaterheléssel még biztosabb eredményt kaphatunk, bár van, aki örül, hogy végre jobban van, nincs kedve újra enni valamit, amitől megint beteg lesz.
Persze el lehet menni komolyabb vizsgálatokra is, pl. vékonybél-biopszia, de én inkább kihagynám, és a gyerekemet se tenném ki ilyennek.
Az 1% a diagnosztizált esetek száma, egyesek szerint ennek többszöröse is érintett lehet, amiben szerepet játszhat az is, hogy a mai búzának sokkal nagyobb a fehérjetartalma, mint a régi fajtáknak.
Az más kérdés, hogy az élelmiszeripar szereti meglovagolni az ilyen új trendeket, és ha már van rá igény, akkor gyárt mentes élelmiszereket, sőt egy kis marketinggel próbál belőlük minél többet eladni. A gond csak az, hogy a mentes élelmiszerek nem feltétlenül jobbak vagy egészségesebbek a többinél, csak annyi előnyük van, hogy mentesek. Én nem szoktam semmit venni, amire rá van írva, hogy gluténmentes, mert olyan ételeket eszem, amikben alapból nem lehet glutén, pl. rizs.
Az E300 nem C-vitamin, hanem szintetikus aszkorbinsav. Nekem nem hiányzik, ahogy a többi szintetikus vitamin sem.
Az, hogy a cukor káros, evidens, és ugyanúgy el lehet kerülni, mint a glutént. Nem veszel cukros vackokat, és kész. A diabetikus termékek valóban borzalmasak, én ha cukorbeteg lennék, akkor se vennék ilyeneket (fruktózzal meg mesterséges édesítőszerekkel édesített lekvár és társai, brrr...).
A mindenmentes, ha jól tudom, azt jelenti, hogy nincs benne a leggyakoribb allergének közül egy sem, tehát tej-, tojás, glutén- és szójamentes. Ami hasznos tud lenni, mert vannak olyan emberek is, akik egyszerre több fehérjére is érzékenyek.
Ha nem is gluténérzékeny valaki, még más faktorokkal együtt árthat neki a glutén. Ha az adott embernek a gluténes gabonák nem fontosak, miért ne hagyhjatná el őket, biztos, ami biztos? Én is ezt csináltam egy ideig, de most már elég biztos vagyok benne, hogy nem árt nekem különösebben a glutén, viszont a gabonák gluténmentesen sem jók :D De mikromennyiségben rendben vannak.
Az e-szám mentes feliratba én is belekötöttem anno, elvégre nagyon értelmes anyagoknak is van E-száma... De igen, az embereknek ez csábító, mert nem értenek hozzá.
A mindenmentest nem kell kiforgatni, mert nem szó szerint értendő, csak van egy ilyen új, modern kifejezés. Nem is tudom, mit érint pontosan, én sem használom, mert nagyon idétlen kifejezés. De blogokon nyakra-főre használják, ők remélhetőleg értik. Nem jelenthet minden allergént, mert abból kismillió van...
Vannak ilyen trendi dolgok, s a befolyásolható tömegek akkor is követik őket, ha sokkal rosszabb elemeket hagynak az étrendjükben. Ez van. Van, aki belegondol és teljesen érthetően hagyja el a glutént. Nálam ment vele a cukor is, s amikor visszajött a glutén, nem jött vissza a cukor, mivel az egyértelműen nem jó dolog, akármilyen egészséges is vagyok. Igazából nem a trendeket követem, hanem a testem jelzéseit s az életmódváltásaim jól szoktak esni. Ezt tartom jó megközelítésnek.
#4: No, az ilyen sommás kijelentések nem szoktak igazak lenni. Millióféle paleo van (sokszor gabona is van benne) és millióféle ember. Nem mindenkinek a paleo a legegészséágesebb, az fix s nem akármelyik paleo, persze. Én pl. nagyon hamar kikészülök egy szénhidrátdúsabb paleón :) Mondjuk a húsosat sem bírnám. Egy személyre szabott megengedő paleót sem viselnék el, ha a megengedésbe nem fér bele a borsó, de ez már lelki, ízlésbeli dolog. Plusz elvi: ártatlan, egészséges, számomra fontos növényeket NEM zárok ki buta, általánosító szabályozás miatt.
Úgy gondoltam, nem túl off erről írni, elvégre a paleo egy igen divatos gluténmentes étrend :)
#8: Sosem szoktam pontozgatni, extrém eseteket kivéve.
A kérdésedre természetesen az a válaszom, hogy egyéni :) ÁLTALÁBAN egyéni. Nekem az erősebben szénhidrátszegény laktózmentes vega étrend az ideális (ami miatt nagyon közel állok a paleóhoz), de van, aki napokon belül rosszul lenne rajta. A tipikus testépítő étrendek se túl rosszak, már akinek, persze, de az azért általánosan beválik tömegeknek.
NINCS egy jó étrend, csak rengeteg, de egy sem, ami mindenkinek egészséges. Ez van.
A paleo OK, az egyik kedvenc étrendem, csak néha feleslegesen kizár dolgokat, amikkel nincs mindenkinek baja, úgyhogy nekem túl korlátozó. Sok más embernek pedig pláne.
Nem vagyok okos, még a kémiát sem értem, úgyhogy a táplálkozás témájában elég komoly korlátokba ütközöm, hiába próbálok szakszövegeket olvasni. Ezt-azt azért összeszedek, de elsősorban önmagamra, másodsorban a speciális esetekre fókuszálok, az általános dolgok csak utána jönnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!