Ha teljesen leszokok a cukorról, azzal jót teszek magammal?
Utolsó igen, fruktóz és glukóz, nem szacharóz. Nem mindegy.
Kérdező: teljesen elhagyni nem kell, napi 25-30g a normális, elfogadható mennyiség. Szacharózból, ebbe beletartozik a fehér tésztában, péktermékekben, tejtermékekben, készételekben található mennyiség is nem csak a külön fogyasztott pl. csoki/kávé/tea/cukros üdítő.
Glükózból és fruktózból viszont nincs napi limit (gyümölcs-és szőlőcukor), ha ezeket gyümölcsben eszed azt nem számolják a rost miatt.
A sima répacukorról valószínűleg igen jó leszokni.
Az ideális cukormennyiség tágabban értve a cukrot, az egyedi. Az sem mindegy, milyen cukor. Nekem jobb, ha extrém alacsonyan van a fruktóz, az almát jobb minimalizálnom. A glükózt jobban bírom, de ott is van határ. De az összetett cukroknál is. Én érzékenyebb vagyok, mint az átlag, van, akinek pedig direkt kell a sok cukor gyümölcsből, zöldségből, tág értelemben véve gabonából (az összetett cukor is egyszerűre bomlik). Próbáld ki, ha jól kommunikálsz a szervezeteddel, majd jelzi, hogy szimpatikus-e neki az új életmód. Olyan is van, hogy a drasztikus váltás nem jó, de a fokozatos igen.
Nekem messze az a legjobb érzés, ha a szénhidrátbevitelem extrém alacsony, az nem számít, ebből mennyi az egyszerű cukor, csak fruktóz ne legyen sok. Lelkileg már jobban esik kicsit többet ennem s még az is rendben van. Néha még sokkal magasabbra megyek, de csak röviden. Tömény cukrokat soha nem eszem (leszámítva az aszalt gyümölcsöket), a répa- és nádcukrot már sok éve elhagytam. De egy másik embernek egészen más lehet az ideális s ezzel nincs is semmi baj.
Azt hiszem, a legtöbb embernek jót tenne a cukormennyiség csökkentése, sokan eléggé elszállnak vele.
5: Kicsit rendszerezni kéne a fejedben az infokat. A szacharóz a glükóz és fruktóz diszacharidja, azokra bomlik le az emésztés során, tehát ilyen szempontból egyenértékű a glükóz-fruktóz 1:1 arányú elegyével.
Péktermékekben csak akkor van szacharóz, ha cukrozott, édes süteményekről beszélünk. A fehér liszt szénhidráttartalma keményítő, ami glükózra bomlik, tehát ez olyan, mintha szőlőcukrot ennénk. A tejtermékekben laktóz lehet vagy lebontott formában glükóz+galaktóz. Ezekbe is csak cukrozás útján kerülhet szacharóz.
Ilyen módon tehát glükózból és fruktózból is pont annyi a napi limit, mintha szacharózt ennénk. Mindenből van olyan, hogy sok, szénhidrátból is. A gyümölcsből is ugyanúgy számolni kell, mint bármi másból. A rost jelenlététől függetlenül ugyanaz történik vele, mint a kristálycukorral, csak egészségesebb, mert nem "kiherélt", feldolgozott étel, hanem az energián (cukron) kívül sok egyéb hasznos tápanyag van benne.
Összességében a cukorról való teljes leszokás több féle módon értelmezhető. A hozzáadott kristálycukor elhagyása jó döntés, de az is elegendő, ha mértékkel fogyasztod. Jobb döntés gyümölcsökből fedezni az egyszerű cukrokat, de nem azért, mert az más cukor, hanem azért, mert mellette hasznos tápanyagok vannak, nem csak "üres" kalória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!