Szénhidrát, zsír vagy a fehérje okoz faggyútermelést a bőrben? Mi a megfelelő arány a makrotápanyagokoknál?
Ez teljes mértékben egyéntől függ.
Számít a korod, nemed, testalkatod, sportolsz-e valamit, túlsúlyos vagy-e, izmosodni szeretnél, van-e valami betegséged.
Ha ezeket tudod pontosítani, akkor szívesen segítek kedves kérdező :)
A magas glikémiás indexű szénhidrátok és a telített zsírok okozzák elsősorban.
Az összetett szénhidrátok (gyümölcs, zöldség, alacsony GI gabona, hüvelyesek) jelentősen csökkentik a faggyútermelődést.
Telített zsírokat az állati termékek (tejtermékek, tojássárgája, hús, zsír) tartalmaznak.
A növényi olajok jó hatással vannak a faggyútermelődésre, főleg az omega 3-ban gazdagok.
Alapvetően én mindenkinek a 70-80% szénhidrát, 10-15% zsír és fehérjét ajánlom, mert ez a legideálisabb az emberi testnek. Ha sportolsz vagy izmot építesz akkor a fehérje arányát emelni kell és a zsírét is egy picit a szénhidráttal szemben.
Kinek mi. Amikor tinédzser voltam, ugyanazokat az ételeket ettem, mint gyerekként, mégis hirtelen tele lettem pattanásokkal, és zsíros lett a hajam, nyilván hormonális változások miatt. Most kb. 2x annyi zsír, tojás és hús van az étrendemben, mint régen, mégsincs egy pattanásom sem, amióta nem fogyasztok tejtermékeket. Ha eszek valamit, amiben van tej, másnap már ott virít pár pattanás az arcomon, úgyhogy egyértelmű, mi okozza.
Más dolgokat is változtattam a táplálkozásomban, de csak a tejtől tudnak visszajönni a pattanásaim.
Jó kérdés, de sosem tűnt fel, hogy az étrendem bármilyen hatással lenne erre (persze nem volt részem minden típusú étrendben, zsírszegényen pl. soha nem ettem és nem is fogok. de szénhidrát terén volt szórás rendesen).
Nincs megfelelő arány. Eleve a grammok számítanak, nyilván egészen más arány jön ki 1500, mint 3000 kcal bevitelnél ugyanazon ember esetében... De amúgyis nagy a szórás. Pl. én sokat bírok, de 40% szénhidrátba már belebetegednék, kalóriabeviteltől függetlenül, nekem a kalóriák zöme zsírból kell jöjjön. De nincs azzal sem baj, ha egy aktív embernél 90-95% a ch, ha neki az a jó. De nyilván neki is, nekem is megfelelő fehérjemennyiség kell, grammban s mindenkinek kell egy kevés zsír (a ch pedig elkerülhetetlen, legalább napi pár gramm mindenki étrendjében van, ha rendes kalóriamennyiséget eszik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!