Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Vegán vagy vegetáriánus?

Vegán vagy vegetáriánus?

Figyelt kérdés

15 éves vagyok, és nem régiben átváltottam a vegán életmódra, ami ugye semmilyen állati eredetű dolgok nem eszek, hordok stb.

Egyedül a táplálkozással vagyok bajban, nagyon nehezen tudom pótolni a vitaminokat. Pl. B12, és amikből lehetne szerezni, olyan nagyrészt nincs itthon. Nem szeretnék vitamin hiányos lenni, de azt se szeretném hogy az állatok szenvedjenek. Itt az erkölcsi kérdés az, hogy pl. Tojáshoz nem kell megölni és bántani. De ez akkor is kihasználás. Teljesen tanácstalan vagyok, mert szeretnék egészséges szervezetet és nem szeretném bántani az állatokat.

Végsősoron maradjak vegán, vagy legyek vegetáriánus?

2017. dec. 22. 19:03
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
63%

" vegánok milyen ételekből viszik be ezt a vitamint, ha nem süt a nap és mondjuk nem szednek kiegészítést. Azt mondják, a gombákban sok D vitamin van, ehhez képest 100 g gombában 8 NE van, a tojásban viszont 87 NE."

Az erdei gombákban több d vitamin van, mint a tenyésztettekben, a cronometer szerint kb ugyanannyi mint a tojásban. De a lényegen nem változtat: egyikből sem lehet az elégséges mennyiséget fedezni.

Egyébként eddig gyakorlatilag tél sem volt, ma is sütött a nap, én meg vagyok oly szerencsés, hogy kint lehettem a szabadban. Ha valaki nem tud a napon lenni, akkor patthelyzet van, étrendjétől függetlenül.

Nyáron napi 10 perc, tavasszal 15 perc, ősszel 25 perc, télen pedig 2 óra alatt termelődne elég d vitamin, amennyiben a test 5%-át (értsd arcot) éri napfény.

Én napi 2 óránál általában többet szoktam a szabadban lenni, durva hiány biztosan nem fog kialakulni.

" Az igazság az, hogy minden, ember által fogyasztott élelmiszerben van valamennyi vitamin, még az ipari feldolgozás sem tudja ezeket teljesen lenullázni"

Ha teljesen lelehetne nullázni, akkor már a nyugati emberek fele kipusztult volna..

" Kész A vitamint lehet pl. májból, a répában viszont nincs retinol, csak annak elővitaminjai, amikből a szervezetünk képes retinolt előállítani valamilyen mértékben. Hogy milyen mértékben, az sok mindentől függ."

Se mindenevőként se vegánként nem volt A vitaminhiányom. A szervezet a retinolt eőállítja, amúgy pedig nem a répa az egyetlen A vitamin forrás: paradicsom, pitypang, csalán, zöldborsó stb.

2017. dec. 23. 18:36
 12/19 anonim ***** válasza:
38%

“Tojás: A, D, E, B-vitaminok mind említésre méltó mennyiségben vannak benne.

Az megvan, hogy a máj az egyik legmagasabb A-vitamin tartalmú étel? ”

A tojásban valóban viszonylag sok az A vitamin de a húsokban nincs belőle és arról volt szó.

Mellesleg 200g tojás (4-5db) fedezi a napi szükségletet,

Édesburgonyából meg 30g...spenótból, tökből, répából 150g. Azért szerintem az utóbbit könnyebb egy nap bevinni mint 5 tojást.

A húsokban meg minimális (rda2-5%) A vitamin van csak.

Emellett az A vitamin a magas hőre instabil így ha nem nyersen eszed azt a májat pontosan 0-át viszel be vele.

Hihetetlen hogy ilyen alapvető dolgokkal nem vagy tisztában és okoskodsz.

2!halfajtát (kardhal, lazac) leszámítva a halak is igen szegényesen D vitaminban, a folyami ak főleg. Napi 3-400g elfogyasztásával lehetne fedezni a D vitamint halból, tojásból 1 kiló szükségeltetik :)))

Nem véletlen mert a D vitamint a napfényből veszi fel a test elsősorban nem az ételből.

A tejtermékekben nincs D vitamin de dúsítják vele. A húsok sem tartalmaznak.

Az Evitamin legjobb forrásai a magvak pl napraforgó, mandula, mogyoró stb ill ezeknek az olaja.

A húsokban egyáltalán nincs vagy nagyon kis mennyiségben, ami dietetikai szempontból jelentéktelen.

a b12-t pedig már megtárgyaltauk, nincs természetes úton semmilyen ételben mert csak baktériumok képesek előállítani.

2017. dec. 24. 11:03
 13/19 anonim ***** válasza:
57%

5 tojás nekem egy étkezés, és abban már a hasznosuló retinoid van, míg a növények karotinoidját még át kell alakítania a testemnek. Nem a húsok A-vitamintartalmáról beszéltünk, hanem általánosságban vitamintartalmáról, ami szerinted nincs, ami nem igaz.

Az A-vitamin nem olyan nagyon hőérzékeny. És ez amúgy sem azt jelenti, hogy 100%-a lebomlik, hanem mondjuk 20-30.

A B12-t csak te tárgyaltad meg, még mindig nem láttam erről hiteles forrást.

Amúgy meg senki nem állította, hogy a hús, vagy akármi más teljes értékű étel. Azért kell változatosan enni, hogy mindent megkapjon a test. Meg lehet oldani csak növényekkel, csak rohadt nehéz. A vegyes táplálkozással könnyen teljesül mindez, anélkül nehezebben.

Épp most olvastam a 80/10/10-et, és ott a majmokra hivatkozik az író, holott ők sem vegánok.

2017. dec. 24. 11:30
 14/19 anonim ***** válasza:
64%

A b12-ről előfogom keresni a tanulmányt, nem kell parázni;)

A "vegyes táplálkozással" se könnyebb minden tápanyagot bevinni, pluszba ezt csak a környezet kárára, a bolygó összes élőlénye kárára, és minden embertársunk kárára lehet csak folytatni, ami fenntarthatatlan.

A 80 10 10 nyersevés már egy külön kategória, ott a növényi étrenden ehető 7 élelmiszercsoportot, háromra vagy inkább kettőre redukálják le.

A csimpánzok néha még egymást is megeszik, de ez inkább a hierarchia harc miatt van, nem azért mert szükségük lenne húsra. A gorilla is szinte csak gyümölcsöket eszik, és ő áll genetikailag legközelebb az emberhez.

2017. dec. 24. 11:57
 15/19 anonim ***** válasza:
34%

A csimpánz és a bonobo a legközelebbi rokonaink, és mindkettő mindenevő. Gabonákat viszont egyik sem eszik, ha már az egyéb vegán kajákról beszélünk.

Vegánoknál lehet olvasgatni azért hiánybetegségekről, míg vegyes étrendnél ez nem jellemző.

Ennyi ember etetése egészségesen szerintem már sehogy sem fenntartható. Majd megoldja a természet, ha megritkulunk vagy kipusztulunk.

2017. dec. 24. 12:27
 16/19 anonim ***** válasza:
Nyugodtan lehetsz vegán csak sok növényt egyél és ne három fajtát , meg a b12 re methil cobalamint vegyél dr fully . Nem kell minden nap bezabálni egy kapszulát elég egy hónapban kettőt így fillérekből megvan oldva a b12 őd. Az ilyen pezsgőtablettákat meg centrum multivitaminokat meg cianokobalaminokat felejtsd el .
2017. dec. 24. 14:01
 17/19 anonim ***** válasza:
68%

15. nem jellemzőőő??

Amerika 30%-a b12 hiányos annak ellenére mennyi húst esznek.

A vashiány a társadalom jó 20%-át súlytja Magyarországon a sok vörös hús ellenére...

A rák, szív és érrendszeri betegségek vezető halálokok, elsődleges okozói pedig az állati zsírok és fehérjék.

A cukorbetegség népbetegség az idősebbek körében melynek előidézője a túl sok állati telített zsír fogyasztása.

A reuma, húgykő, vesekő is rettenet gyakoriak szintén a húsos étrended vezethetők vissza.

Egx átlag mindenevő egészségügyi állapota jelentősen rosszabb egy átlag vegánénál mert az utóbbi érdeklődik a táplálkozástudomány iránt és odafigyel a tápanyagokra, az előbbi meg abban a tévhitben él hogy a zöldség mérgező, az energiát meg a hús adja...

2017. dec. 24. 15:41
 18/19 anonim ***** válasza:
50%

" Gabonákat viszont egyik sem eszik, ha már az egyéb vegán kajákról beszélünk."

Őőőő mi van? :D Gabonákat - valamilyen minőségben - minden ember fogyaszt, a nyers vegánok és a paleosok kivételével.

Ha a természetes életmódot vesszük alapul, akkor valóban nem igazán természetes gabonákat enni. De hőkezelt húsokat sem, meg hőkezelt tejtermékeket sem, meg főtt/sült tojást sem.

A jó minőségű teljes kiőrlésű gabonákból készült, olaj, cukor és vegyszermentes kenyérrel nincsen probléma. Az, hogy a lakosság a teszkós, hófehér, cukrozott és transzzsírokkal készült kenyeret eszi - amit én csak kádár kenyérnek hívok :) - nem a gabonák hibája.

Az meg, hogy az ember mindenevő nem sokat számít mert: csak állati eredetű táplálékon mindössze pár hónapig képes túlélni (az eszkimókat hiába hozzák fel, mert mohákat, zuzmókat ők is fogyasztanak, aminek már komoly szerepe van), csak növényi eredetűn viszont hosszútávon is élhetünk, ráadásul egészségesen. Mindenevő étrenddel is lehetséges a hosszútávú túlélés, de annak már ára lesz: betegségek, gyógyszerszedés stb.

" Ennyi ember etetése egészségesen szerintem már sehogy sem fenntartható"

Növényi étrenddel dupla ennyi embert is ellehetne tartani.

" Vegánoknál lehet olvasgatni azért hiánybetegségekről, míg vegyes étrendnél ez nem jellemző."

Az USA lakosságának 30%-a b12 hiányos, és csak 4%-a vegán.

Magyarország lakosságának 90%-a d vitamin hiányos, és csak 1,5%-a vegetariánus.

A USA-ban a rengeteg állati zsír és finomított szénhidrát fogyasztása miatt a gyerekek már cukorbetegen születnek!

Ezenkívül egy vegán akarva akaratlanul rákényszerül arra, hogy figyeljen rá, hogy mit egyen, míg a mindenevők nagy része magasról lesajnálja az egészet és megeszik bármilyen dzsuvát ami finomra van ízesítve.

Magyarországon meg Mészáros lőrincnek 2 húsüzeme is van, nem csoda, hogy állandóan nyomatják a hús propagandát. Csak úgy ahogy mostanában egy tejkamion is járja az országot, győzködni a 10 éveseket, hogy a tejci nekik mennyire jó.

2017. dec. 24. 17:25
 19/19 anonim ***** válasza:
41%

hanonimus ezeket a százalékokat hol lehet elolvasni, hol van ilyen egészségügyi adatbázis oldal?

Amúgy a katasztrófális baj nem a mindenevésben van hanem hogy a mindenevők többsége étkezési analfabéta és minőségi alultáplált. Minden sz*rt megesznek ami vagy finom vagy ócsó és nem figyelnek oda a vitaminokra meg a változatos bevitelre.

Iszonyat mennyiségű indokolatlan húst és húskészítményt esznek meg mert azt hiszik abban van az erő ,és a híradó is rájátszik amikor szegényeket mutogatnak hogy jajj egy héten egyszer ha hús kerül az asztalra ,szegény gyerekek már a halálukon vannak ,meg kénytelenek zsíros kenyeret enni meg olajos kenyeret.

Én nem tudom de körülöttem mindenkinek van valami bélbaja és mindegyik mindenevő de olyat még nem láttam hogy vegán krónikus bélgyulladásos meg bélrákos . Olyat viszont hallottam hogy beteg ember átváltott vegánra és elmúlt a baja meg életben maradt . Nekem is gyötrelem volt az életem állandóan fájt a hasam ha egy picit erősebbet vagy zsírosabbat egyszóval ha valami ízesebbet ettem pl pizzát ,kikészültem és fostam másnap . Amióta no hús és sok növény ,rengeteg tisztított víz ,nyugodtan megehetek egy csilis vega pizzát amitől a normál ember padlót fog nekem meg semmi bajom pedig soha nem szedtem gyógyszert hogy megerősödjön a belem. Pusztán a vegetáriánus étrend megváltoztatta, kicserélte az egész bélrendszeremet.

2017. dec. 25. 00:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!